Ab: Nem lehet helyi népszavazást tartani nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásról

  • narancs.hu
  • 2023. július 14.

Kis-Magyarország

Elkaszálta a győri ipari park bővítése ügyében kezdeményezett népszavazást az Ab, mert az szerinte nem helyi közügy. 

Tavaly ősz óta tiltakoznak a helyiek Győrszentiván ipari parkjának bővítése ellen, ugyanis tényként kezelik, hogy oda is egy akkumulátorgyár települne. (A győrszentiváni akkugyárral kapcsolatos valamennyi írásunkat ide kattintva olvashatja.) 

Pollreisz Balázs helyi MSZP-s önkormányzati képviselő egy helyi népszavazási kezdeményezést is benyújtott "Akarja-e Ön, hogy Győrben akkumulátorgyár létesüljön?" kérdéssel, amelyet tavasszal a helyi választás bizottság elgáncsolt.  Végül Pollreisz egy másik kérdését („Egyetért-e Ön azzal, hogy Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata ne kezdeményezzen kisajátítási eljárást a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelettel kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított Győri Ipari Park bővítése céljából?”) a hvb döntésével szemben a Győri Törvényszék májusban hitelesítette, így úgy tűnt, mégiscsak lehet népszavazás legalább az ipari park bővítéséről. 

Az önkormányzat tulajdonában lévő Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. viszont alkotmányjogi panaszt nyújtott be a bírósági döntés ellen, mondván ha a Győri Ipari Park fejlesztését nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány, akkor annak bármely megvalósítási része lehet-e helyi közügy? 

Mint a hvg.hu most kiszúrta, az Alkotmánybíróság Márki Zoltán vezette öt tagú tanácsa (előadó: Handó Tünde) a bírósággal szemben, az érintett cég és a helyi választási bizottság mellett döntött. Érvelése szerint

alaptörvény-ellenes kiemelten közérdekű nemzetgazdasági ügyet a helyi közügy fogalma alá vonni,

mert ez a szabályok kijátszása. Magyarul a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokról ezek szerint nem lehet helyi népszavazást tartani. 

„A helyi népszavazásra nem bocsátható kérdés megkerülését célzó népszavazási kérdés hitelesítése és népszavazásra bocsátása esetén a választópolgár valójában nem arról a kérdésről dönt, amely a szavazólapon szerepel, hanem adott esetben a teljes beruházásról, melyről egyébként helyi népszavazás formájában nem dönthetne” – közölte az Ab.

A döntéssel az öt alkotmánybíró közül egyedül az utóbbi időben több különvéleményt író Schanda Balázs nem értett egyet. Szerinte az „igen” válaszok győzelme kizárólag az önkormányzatnak tiltaná meg a kisajátítási eljárás kezdeményezését, az államnak azonban – értelemszerűen – nem, tehát nincs szó alaptörvény-ellenességről, a kérdés egyértelműen helyi közügyre vonatkozik.

Mivel azonban ez a vélemény kisebbségben maradt, a győri népszavazást nem lehet megtartani.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk