Ahova Thürmer Gyula időnként elzarándokol: kommunista emléktábla a kápolna falán

Kis-Magyarország

Bár a koszorú időnként el szokott tűnni róla, az emléktábla azért hirdeti: a makói szervita kápolna épületében alakult meg 1918-ban a kommunisták makói csoportja. Az épület előtti járda más szempontból is jó helyszíne lehet egy izgalmas történelemórának.

A makói általános iskolások nem csak a történelemkönyvükben láthatnak dór oszlopokat. Ilyenek állnak például a Csanád vezér téren lévő hosszú, fehér épület főbejáratánál.

Ez a szervita kápolna: 1826-ban építtette eredetileg nyári laknak a Makón az időtájt sokat időző Kőszeghy László (1745-1828) csanádi püspök. Ezt hirdeti az egyik emléktábla is a homlokzaton. Tudós ember volt, szónoklatot és költészetet tanított, hat művet írt, és följegyezték róla, magyar anyanyelvű papokat küldött a német falvakba. Egy másik tábla a házon Lonovics Józsefre (1793-1867) emlékezik, aki szintén csanádi püspök volt, valamint országgyűlési követ, népiskolák, szociális intézmények létrehozója.

A bajok egyik forrása a cölibátus

Ő jelentette be a püspöki kar nevében 1848. március 18-án, hogy az egyház lemond a tizedjogról. A szabadságharc idején a haza védelmére szólította föl a híveket. Később letartóztatták, lemondatták egyházi címeiről, száműzték egy apátságba. Miután 1860-ban hazatérhetett, ismét politizált, a Deák-párthoz csatlakozva.

A makói szervita kápolna

A makói szervita kápolna

Fotó: A szerző felvétele

„Reformer társaival együtt az egyházi bajok egyik forrásaként nevezte meg az erőszakolt nőtlenséget. Magyar nemzeti egyházat akart, amely azonban autonóm, és nem tartozik az állam fennhatósága alá” – ezt már Lonovics püspök utódjáról, Horváth Mihályról (1809-1878), írta a BBC Historyban Nyáry Krisztián, aki a kalandos életutat Igazi hősök című kötetében is ismerteti.

Így nősült meg a püspök

Horváth Mihály püspök bölcsész volt, 32 évesen már akadémiai tag, de nem mondható tipikus filosznak. Reformtervei miatt csanádi püspöki kinevezését a Vatikán sem igyekezett jóváhagyni, ő pedig a forradalom szolgálatába állt, vallás- és közoktatásügyi miniszter lett a Szemere-kormányban. Arra kérte a papokat, magyarázzák el a híveknek a szabadságharc célját, a cári csapatok betörésekor pedig keresztes hadjáratot hirdetett. Utóbb neki is menekülnie kellett, távollétében jelképesen kivégezték. Az emigrációban megírta Magyarország függetlenségi harcának története című művét, amelyet itthon kapásból be is tiltottak.

Azt, hogy a cölibátust az egyház érdekében el kellene törölni, olyannyira komolyan gondolta, hogy 55 évesen feleségül vette a genfi polgármester lányát, Marie Michelle de Voignoux-t. Öt gyermekük született. Utóbb amnesztiát kapott, hazatérhetett, mi több, Erzsébet királynénak megvolt a betiltott könyve, és őt kérte föl arra, hogy Rudolf trónörökösnek megtanítsa a közös történelmet. Ferenc József pedig címzetes püspökké nevezte ki.

Megítélése nem egyértelmű

Erre egy joghézag adott lehetőséget: Mihály és a protestáns Marie csak polgári házasságot kötött, ezt az egyház akkoriban nem ismerte el, nem létezőnek tekintette. Ötödik gyermekük 1875-ben, jóval püspöki kinevezése után született. Ő is, akárcsak elődje ebben a szép makói épületben, a Deák-párt híveként politizált.

Horváth Mihály megítélése a katolikus egyházon belül nem egyértelmű azóta sem. Ennek tudható be, hogy emléktábláját úgy helyezhette el a falon 1999-ben a helyi városvédő egyesület, hogy ugyanakkor Róka József (1790-1858) püspöki helynöknek is emléket állítottak. Ő volt az, aki valójában irányította a csanádi egyházmegyét annak idején, „az 1848-as forradalom szellemében”, de azért az egyház törvényeinek megfelelően.

A korát megelőző Horváth püspök emléktáblája

A korát megelőző Horváth püspök emléktáblája

Fotó: A szerző felvétele

Másnapra el szokott tűnni a koszorú

Az épület legérdekesebb emléktáblája azonban kétségtelenül az, amelyről kiderül, a hely forradalmi szellemisége a későbbi korok fiaira is hatott, csak picit máshogyan: „Ebben az épületben alakult meg 1918 decemberében a Szociáldemokrata Párton belül a kommunisták makói csoportja.”

Ez az a tábla, amelyhez a Magyar Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula mindig elzarándokol, ha Makón jár. A koszorútartón legutóbb koszorút nem, de keskeny nemzetiszín és széles vörös szalagot lehetett látni, jeléül annak, hogy élnek itt emberek, akiknek fontos ez az örökség is.

A szervita kápolna falán ez áll...

A szervita kápolna falán ez áll...

Fotó: A szerző felvétele

„Igen, november 28-án tettük fel a koszorút, a Kommunista Párt megalakulásának évfordulójára – mondta a Narancs.hu kérdésére Szabó Jenőné, a Magyar Munkáspárt Csongrád megyei szervezetének elnöke, aki makói. – Mostanra eltűnt a koszorú, a szalagmaradvány még ott van. Ez most néhány hétig bírta. Máskor másnap már nincs ott. A Munkásotthonon, amit május 1-én koszorúzunk, egész évben bírja.”

A toleranciát hirdeti

Ez a tábla természetesen még az előző rendszerben került ide, de azután is maradhatott. Hogyan? Az egyház, az 1990-ben még létezett Szociáldemokrata Párt, a rendszerváltó polgármester, Sánta Sándor és a képviselő-testület közös nyilatkozatot írt alá erről a Munkáspárttal, az akkori vezető, Dégi Imre kezdeményezésére.

Ez a megállapodás azért is különösen értékes, mert a városban nemrég eltávolították a köztérről a Makón született szociológus, Erdei Ferenc szobrát, és emléktáblája is csak a szülőházán maradhatott, mert az magántulajdon. Ahogyan az egyházé az empire stílusú, majdnem kétszáz éves kápolna, amelynek homlokzata ebben a formában a toleranciát hirdeti – a kommunista táblával együtt különösen.

(Címlapfotónk: A keskeny nemzetiszín és a széles vörös szalag a makói szervita kápolna falán.)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.