Újra lecsap a kormány vasökle? Algyő spórol, de nem készül a gödi forgatókönyvre

Kis-Magyarország

300 millió forinttal visszafogja idei kiadásait Algyő. Korábban olyan hírek jelentek meg, hogy Gödhöz hasonlóan a kormány elveheti iparűzési-adóbevételének nagy részét. A Csongrád megyei nagyközség viszont nem a legrosszabb eshetőségre, hanem arra készül, hogy a koronavírus-járvány miatt a cégektől kevesebb adó folyik be.

„A legrosszabb forgatókönyv tényleg az lenne” – utalt Molnár Áron független algyői polgármester hétfői videóüzenetében a Vásárhely24 által április 29-én közzétett információra, amelyről a Narancs.hu is beszámolt. A vásárhelyi portál „megbízható forrásra” hivatkozva, aláírás nélküli cikkben azt írta, Göd után Algyő mellett jelölheti ki a kormány a következő "különleges gazdasági övezetet".

Ez azzal járna, hogy az érintett területen működő cégek az iparűzési adójukat nem a településnek, hanem a megyei önkormányzatnak fizetnék. Erről hivatalos információ nem jelent meg, igaz, cáfolat sem. Az önkormányzat nem kapott azóta sem ezzel kapcsolatos értesítést. Molnár Áron most azt mondta, átnézték, értelmezték a különleges gazdasági övezetek kijelöléséről szóló kormányrendeletet.

Aranytojást tojó tyúk?

Az aranytojást tojó tyúk?

Fotó: 2GO!Hungary.hu

„Történhet olyan…”

A település vezetői arra jutottak: Algyő nem felel meg a jogszabályban leírt feltételeknek. Itt – a gödi Samsung beruházással ellentétben – nem indult, nem zajlik 100 milliárd forintosnál nagyobb állami támogatással létrejövő beruházás. Továbbá a MOL és a többi, helyben működő cég nem számít Csongrád megyei viszonylatban sem a legnagyobb munkaadónak, emellett országos szinten az algyői iparűzési-adóbevétel nem tartozik a legjelentősebbek közé.

A polgármester hozzátette: a jelenlegi rendeletről beszél, amit nyilván lehet módosítani „Történhet olyan, amit az ember sem jogilag, sem logikailag nem tud hová tenni” – mondta. Megígérte, ha a helyzet e téren változik, azonnal tájékoztatja az algyőieket.

300 millió forintot átcsoportosítanak

Ettől függetlenül azért módosítják a februárban elfogadott éves költségvetést az önkormányzatnál, mert arra számítanak, hogy a cégeket a koronavírus-járvány nyomán kialakuló gazdasági válság megviseli, kevesebb adót fognak befizetni. Emiatt mintegy 300 millió forintot csoportosítanak át.

Molnár Áron: a jogszabályból nem olvasható ki

Molnár Áron polgármester

Fotó: mcsipos.hu

A lakosságot érintő szolgáltatások várhatóan nem fognak változni, de az önkormányzatnál, cégeinél a dologi kiadásokat visszafogják, és elhalasztják azokat a beruházásokat, amelyekre még nem kötöttek szerződést. Többek között utcák aszfaltozása, a délnyugati lakóparkban a járda és a csapadék-vízelvezető csatorna építése marad el.

Az év elején elfogadott 2020-as algyői költségvetés 2,4 milliárd forintos bevételi és 3,1 milliárdos kiadási főösszeg számolt. A büdzsé egyensúlyát az előző évi pénzmaradvány, 766 millió forint teremti meg. Még a járvány hazai begyűrűzése és a nyomában járó gazdasági válság előtt az önkormányzat 1,3 milliárdos helyi iparűzési adóbevétellel számolt, amelynek mintegy háromnegyedét a MOL Nyrt. befizetései adják a tervek szerint.

Algyő Samsungja, a MOL

Algyő és környéke az ország legnagyobb kőolajlelőhelye, nemzetközi mércével mérve is számottevő. A régió jelenleg a hazai gáz- és kőolajtermelés közel harmadát adja. Az ország teljes földgázigényének tizedét, kőolajigényének öt százalékát biztosítja.

A lelőhelyek mellett hatalmas ipartelepe és központja is van a nemzeti olajtársaságnak „Algyő a magyarországi ipar egyik legfontosabb helyszíne, ahogy a MOL is a hazai gazdaság meghatározó szereplője” – mondta Hernádi Zsolt az olajtársaság első embere azon a 2015-ös rendezvényen, amikor azt ünnepelték, hogy 50 éve kezdte meg a cég a szénhidrogén-kitermelést a helyi mezőn.

(Nyitóképünk: a Mol algyői ipartelepe. A felvétel forrása: mol.hu)

Neked ajánljuk