Átvilágítás: Úgy tűnnek el a tízmilliók Hegedüs Zsuzsa alapítványánál, mint mosásban a zoknik

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2018. február 1.

Kis-Magyarország

Orbán Viktor főtanácsadójának közpénzzel kitömött alapítványánál durva dolgok történnek.

Heteken keresztül próbáltuk megfejteni, hogy mégis mi a fene történik Hegedüs Zsuzsa gyermekéhezés elleni, közpénzzel kitömött alapítványánál, azaz a Minden Gyerek Lakjon Jól!-nál. Csak kapkodtuk a fejünket: hogy mi mindenért, azt a legfrissebb Magyar Narancsban elolvashatja. Most jöjjön ebből némi ízelítő!

Ez az a szervezet, amely azokat a szélesebb körben is ismertté vált vidéki malacosztásokat is szervezte, ahol olykor maga Hegedüs is feltűnt egy gyönyörű Audi 6-osból kiszállva. Plusz angol szetter! (Ha valaki szívesen felidézné ezeket a szürreálisba hajló eseményeket, kattintson ide.)

Hegedűs Zsuzsa

Hegedüs Zsuzsa

Fotó: MTI

Mielőtt belemennénk abba, hogy milyen problémákról is beszélünk, rögzítsünk néhány tényt, amelyekre utánjárásunk alkalmával bukkantunk.

–         2010 óta közel 220 millió forintnyi közpénzes támogatás érkezett az alapítványhoz, amely állítólag még ma is aktív

–         ennek ellenére az alapítvány kicsit szétesett állapotban lévő honlapján a nyitóanyag egy 2016-os, lassan két évvel ezelőtti sajtótájékoztató

false

 

–         a honlapon megadott címen (Balassi utca 9–11.) nem találtuk meg az alapítványt, nincs postaládája sem. Mindennek az lehet az oka, hogy az a cég (Commitment Kft.), amely korábban itt tartott fenn irodát, és abban helyszínt biztosított a Hegedüs-féle alapítványnak, már törlésre került.

–         a honlapon megadott vezetések telefonszámon „előfizető nem kapcsolható”

false

 

–         bár ősszel nagy feltűnést keltett, hogy Hegedüs Zsuzsa 2,5 millió forintnyi közpénzt elköltött többek közt éttermi számlákra, a sajtóvisszhang nem fogta vissza Orbán Viktor főtanácsadóját. A Miniszterelnöki Kabinetiroda arról tájékoztatott, hogy pár hónap alatt újabb 410 ezer forintot költött reprezentációs célokra

–         kiszámoltuk: 2010 júliusától, amióta Hegedüs a kormányfő tanácsadója, fizetésként közel 90 millió forintot vihetett haza, és közel 11 millió forintot tankolhatott utazásai során

–         a szóban forgó alapítvány aktivitása azonban folyamatosan csökken, ma már nem osztanak kisállatokat sem, csak némi vetőmagot

–         a 2016-ban bejelentett, multikkal közösen vitt ételcsomagosztás már 2017-ben sem ismétlődött meg, azaz leállt

–         ennek ellenére Hegedüs alapítványának, amely a gyermekéhezés ellen harcol, 2015-ben lett egy Audija, és több mint 70 millió forint tartaléka van a legutolsó leadott beszámolója szerint

–         az alapítványi beszámolókat Hegedüsék rendre komoly késéssel adják le

De ezek csak járulékos felfedezések, a lényeg mélyebben, az alapítványhoz befolyt százmillióknál keresendő. Arra lettünk figyelmesek vizsgálódásunk közben, hogy Hegedüs Zsuzsa alapítványánál tízmillió forintok olykor fogják magukat, és eltűnnek. Igen, így, ahogy mondjuk.

Egy példa: kiszúrtuk, hogy 2016-ban az MVM 16 milliós támogatást adott Hegedüséknek. Erre rákérdeztünk a cégnél, ám választ nem kaptunk, ugyanakkor Hegedüsék az MVM-nek elküldött kérdésünk után pár nappal már módosították bevallásukat, és 5 millióra módosították le a támogatás összegét.

Részlet a 2017 júliusában feltöltött beszámolóból

Részlet a 2017 júliusában feltöltött beszámolóból

Fotó: Forrás: birosag.hu

 

 

És itt a javított változat:

Részlet a 2017 decemberében feltöltött beszámolóból

Részlet a 2017 decemberében feltöltött beszámolóból

Fotó: birosag.hu

 

De további összegeket is módosítottak utólag (például egy olyat, amely jegybanki alapítványtól érkezett), azaz a bevételi oldalon rengeteg minden változott, miközben a bevételi végösszeget egyáltalán nem módosították. Az pontosan ugyanannyi, mint a módosítások előtt, amelyeket bizonyára a Narancs érdeklődése váltott ki… Kicsit bizarr.

De más érdekességeket is találtunk, amelyek arra utalnak, hogy a közpénzzel alaposan megtámogatott alapítvány gazdálkodásának elszámolásainál valami nem stimmel.

Alapvető gyanúnkat a jó hároméves cikkünk adta, ahol azt írtuk: „semmilyen felmérés, tanulmány nincs arról, hogy sikeres-e az alapítvány vagy sem, több ellentmondást találtunk az elszámolásban.”

Nemrég lapunk birtokába került egy olyan adatközlés, amelyben Hegedüs Zsuzsa megadta, hogy az egyes években pontosan mennyiért, azaz hány forintért vásároltak vetőmagot és különböző kisállatot. Erről a dokumentumról van szó itt.

Nos, ebben azt írja, hogy 2012-ben összesen 148 millió forintot költöttek el. Csakhogy az alapítvány leadott beszámolójában már ugyanez a szám 188 millió forintot takar. Ez 40 millió forint különbség.

false

És a 2012-as beszámoló összege:

false

 

Emellett a megadott árak alapján kiszámoltuk, hogy az egyes években mennyit költöttek, és arra jutottunk, hogy a Hegedüs Zsuzsa által megadott végösszeg sosem fedezi azt, amit a Hegedüs Zsuzsa által megadott számokból ki lehet számolni. Tudjuk, ez most kicsit bonyolultan hangzik, de a frissen megjelent Magyar Narancsban külön táblázatot és magyarázatot szánunk a kérdéskörnek, amely segítheti a megértést.

A Hegedüs Zsuzsa alapítványa körüli zavaros pénzügyi helyzetről a csütörtöki Magyar Narancsban olvashat bővebben.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.