Nem mindennapi sztori arról, mit tesz a rendőrség az ellenzéki aláírásgyűjtővel szemben

Kis-Magyarország

Borbély Ferenc aláírásokat gyűjtött Gyulán az európai ügyészséghez való csatlakozás érdeklében. Megbüntették, mert megsértette a KRESZ-t. De miért csak vele szemben léptek fel Gyulán, és hogyan cáfolja a rendőrség saját felvétele a hatósági intézkedést? Ennek jártunk utána.

A Gyulán élő Borbély Ferenc keményen harcol a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) ellen, véleményének – szó szerint – úton, útfélen hangot ad.

Tavaly októberben írtunk arról, hogy saját óriásplakáttal küzd a békési fürdővárosban az Orbán-kormány ellen az immár nyugdíjas férfi. De nem csupán a szomszédait, barátait és ismerőseit akarja meggyőzni arról, hogy az ország rossz irányba halad, hogy tombol a korrupció: nemrég Hadházy Ákos mellé állt és aktivistaként Békés megye-szerte gyűjti az aláírásokat ahhoz, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

Ezt tette 2018. november 4-én, vasárnap délelőtt Gyulán, a Tescóhoz közeli, igen forgalmas bolhapiac mellett is, ahol egy négyzetméternyi területet sem elfoglaló kitelepülő pultja mögött várta a választók adatait és szignóit. Ám egyszer csak - mint kiderült: a piacfelügyelő bejelentésére reagálva - előkerültek a rendőrök. A járőrök megállapították, hogy Borbély egy közforgalom elől el nem zárt magánúton gyűjt aláírásokat, és pultját az úttesten helyezte el. Azt mondták neki, közlekedési szabálysértést követ el.

Bírság vagy feljelentés

Ezt vita követte. A szabálysértés tényét Borbély nem ismerte el, egyben kijelentette: vagy  bírságolják meg, vagy jelentsék fel. Majd néhány méterrel hátrébb húzta a kitelepülő pultot, de az továbbra is az úttesten maradt. Igaz, annak legszélén. Az eljáró rendőrök ekkor figyelmeztetésben részesítették a nyugdíjas férfit.

A

A "helyszín" és az aláírásokat gyűjtő Borbély

Fotó: Gyulai Rendőrkapitányság

Egy hetet ugrunk az időben, és újból a gyulai bolhapiac mellett vagyunk, 2018. november 11-én. A rendőrök éppúgy bejelentés alapján jöttek ki. A bejelentő éppúgy, mint korábban, a piacfelügyelő volt. A hatóság újból ellenőrzés alá vonta a férfit, s ez alapján megállapították: Borbély Ferenc „az úttesten tartózkodásával zavarhatja és megtévesztheti a járművezetőket.”

Majd ismét felszólították, hogy az aláírásgyűjtést ne az úttesten folytassa. A szabálysértést a férfi ekkor sem ismerte el.

20 ezer forintos pénzbírság

Ezt követően a járőrök azt közölték a férfival, hogy az elkövetett szabálysértés miatt feljelentést tesznek ellene és a helyszínen fényképeket készítettek. A feljelentést szabálysértési eljárás követte, amelyben a Gyulai Rendőrkapitányság, mint elsőfokú szabálysértési hatóság járt el, ennek keretében persze meghallgatta Borbélyt is. Ő kifogásában hazugságnak nevezte, hogy veszélyeztette volna a közlekedést. Szerinte mindezt a rendőrségi fotók is alátámasztják.

Parkoló autók mellé állt, tehát nem ő akadályozta a forgalmat

Parkoló autók mellé állt, tehát nem ő akadályozta a forgalmat

Fotó: Gyulai Rendőrkapitányság

„A nem létező járműforgalmat nem tudom sem akadályozni, sem veszélyeztetni” – mondta utóbb a Narancs.hu-nak. Ezért is a rendőrségen a szabálysértési eljárás megszüntetését kérte.

Ám Borbély nem adta fel: meghallgatási jegyzőkönyvet is kifogással illette, mert szerinte abból kimaradt a gyulai rendőrkapitánnyal folytatott beszélgetése. Eszerint a gyulai rendőri vezető azt kérte tőle, hogy menjen be a helyi polgármesteri hivatalba, és ott kérjen engedélyt pecsétes papíron, hogy a bolhapiac mellett aláírást gyűjthet. Ám a városházán arról tájékoztatták, mindez magától értetődő, nem kell, hogy ezt írásba adják.

A szabálysértési hatóság, ami esetünkben a Gyulai Rendőrkapitányság, ismételten értékelte a beszerzett adatokat. Ennek alapján kifejtette, az eljárásban nem Borbély aláírásgyűjtésének jogosságát, hanem a KRESZ szabályainak megsértését vizsgálták. Erre hivatkozva 20 ezer forint szabálysértési bírságot vetettek ki rá. Borbély ezt nem fogadta el, így került az ügy a Gyulai Járásbíróság elé.

Borbély Ferenc, aki nem ismerte el a szabálysértést

Borbély Ferenc, aki nem ismerte el a szabálysértést

Fotó: A szerző felvétele

Sokan követtek el szabálysértést

A bíróság végül a KRESZ azon passzusába kapaszkodott Borbéllyal szemben, amely szerint „a gyalogos köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.”

Borbély a tárgyaláson továbbra sem ismerte el a szabálysértést és alapvető alkotmányos alapjoga megsértéséről beszélt. Majd a rendőrségi fényképeket elővéve azt bizonygatta, hogy nemcsak ő,  hanem sokan mások is elkövették ezt a "bűnt", amikor a bolhapiac felé sétáltak, ott parkoltak. Csakhogy ez nem hatotta meg a bíróságot: a Borbélyt elmarasztaló végzés kimondta, más személyek szabálysértése nem mentesíti őt a jogszabályok megtartása alól.

A feltárt körülményeket mérlegelve a Gyulai Járásbíróság helyben hagyta az elsőfokú szabálysértési eljárásban kirótt 20 ezer forintos pénzbüntetést. Úgy tűnt, egy sima közlekedési szabálysértésről van szó, amely pénzbüntetéssel zárult.

A rendőrkapitány beismerése

A helyzet ennél azonban kacifántosabb. A piacfelügyelő 2018. november 4-én és november 11-én nem azért hívta ki a rendőröket, mert meglátása szerint Borbély Ferenc közlekedési szabálysértést követett el, hanem mert azt kifogásolta, hogy aláírásokat gyűjt. Akkor sem a bolhapiacon tette ezt, hanem mellette, holott a piacfelügyelő a piacért felel, nem az utcáért. Ugyanakkor a helyszínen készült fényképfelvételek sokasága bizonyítja, hogy a KRESZ-re való hivatkozás nem volt más, mint ürügy.

A rendőrség tehát csomót keresett a kákán: Borbélyhoz hasonlóan sokan mások is az úton álltak, parkoltak gépkocsikkal és utánfutókkal, pedig ott virít a megállni és várakozni tilos tábla.

false

 

Fotó: Gyulai Rendőrkapitányság

Felmerül a kérdés: ha ők is közlekedési szabálysértést követtek el, a kiérkező rendőrök velük szemben miért nem jártak el?

Ezért kérdéseinkkel Kolysza Zoltán gyulai rendőrkapitányhoz fordultunk. Ő válaszában elismerte, hogy „a megállás és várakozás szabályait megsértő gépjárművezetőkkel szemben nem történt intézkedés.” Csakhogy a miértre nem kaptunk választ. Azt viszont a gyulai rendőrkapitány a Narancs.hu kérdésére leszögezte, hogy a kérdéses helyszínen – különösen piaci napokon – „a közlekedési szabályok betartása, a balesetek megelőzése és a forgalom zavartalanságának biztosítása érdekében a szabálysértőkkel szemben intézkedni fognak.”

Egy dolgot elértek ezzel a hercehurcával: Borbély Ferenc 2018. november 11-e óta nem gyűjt aláírásokat az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében a gyulai bolhapiac mellett.

Figyelmébe ajánljuk