Saját óriásplakáttal harcol a NER ellen Gyula kérlelhetetlen „ellenállója”

szerző
Bod Tamás
publikálva
2018. okt. 10., 07:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Amíg élek, ezek a táblák itt lesznek – mondja Borbély Ferenc, aki Gyulán nem mindennapi módját választotta, hogy tiltakozzék az elit ellen.

Egykor, még fuvarozóként „Szélvész” volt a beceneve, ma konok és következetes ellenálló, aki folyamatosan hangoztatja beszélgetésünk alatt: nem fél. „Nyugdíjas vagyok, mit tudnak velem csinálni?”

Borbély Ferenc sajátos módját választotta a Nemzeti Együttműködés Rendszere és a politikai elit elleni tiltakozásnak még az áprilisi választásokat megelőzően. A Gyula belvárosában lévő háza előtt óriásplakátot helyezett ki, amire ráírta: „Nem kellenek migránsok!! De a »politikusok« ellopták az ország jövőjét is: FIDESZ 2/3-as ára Paks 2 a világ legdrágább euro hitelével, az autópályák (3szor drágábbak a horvátokénál) az alföldön. A 27%-os ÁFA és + a politikus. A 4-es metró. Minden nagy bűnügy titkosítva.

false

 

A felirat egy átlagos, ma már megszokott dühös Facebook-poszt is lehetne – a helyesírási hibákkal és tárgyi tévedésekkel együttvéve –, ám a plakát története a hivatalok reakciója miatt sajátosan alakult. Bár az ilyen típusú reagálás is szokásosnak tekinthető már a NER-ben.

Hisz a jogaiban

Borbély nem illegálisan tette ki a plakátját. Az év elején közterületi engedélyt kért a reklámtáblára, s annak rendje és módja szerint 2018 végéig kifizette a csaknem 80 ezer forintos bérleti díjat. Ám az április 8-i voksolás előtti utolsó munkanapon, április 6-án keltezett egy levelet neki a Gyulai Közüzemi Kft., amiben felszólították: vegye le a táblát.

A levél lényege az volt, hogy nem reklám és hirdetés szerepel a táblán, hanem kampánytevékenységhez kapcsolódó kommunikáció, ez pedig a közüzemi társaság szerint sérti közterületek használatáról szóló helyi rendeltet. Ezért 24 órát adtak neki, hogy azt eltávolítsa.

Borbély nem tett eleget a felszólításnak, helyette nekiállt levelezgetni a helyi önkormányzattal. Ugyanis a férfinak meggyőződése, hogy ezzel megsértették a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát. Ahogy azt sem érti, hogy mely párt vagy jelölőszervezet mellett kampányolt volna, amikor a saját felháborodásait összegezte és osztotta meg a táblán.

Végül a választások után, a nyár elején az udvarán belülre helyezte a táblát – merthogy eredetileg tényleg közterületen állt. Most is mindenki ugyanúgy látja, de már nem sérti a gyulai jogszabályokat.

Mit mondjak a gyerekeimnek?

A már három éve nyugdíjas gyulai férfi élete nagy részét a fuvarozószakmában töltötte. Azt meséli, rengeteget dolgozott és nem is keresett rosszul. Sem a Kádár-rendszerben, sem a rendszerváltás után. „Soha az életemben nem kellett korrumpálnom senkit. Azt hittem, ezt a tudást átadhatom gyermekeimnek, de ma nem tudom, mit kellene mondani nekik, hogy boldoguljanak.”

Persze látott ő cifra dolgokat már a kilencvenes években. Nem hiába folytatódik így a felirat a táblán: „Lehet, hogy bűnözök, gyilkosok vezetik 25 éve az országot?”

false

 

A rendszerváltás után gyakorta járt a Gyulához közeli Sarkadra, ahol sokszor szembesült azzal, hogy rendőrautók vezetik fel és biztosítják a hírhedt olajozásban részt vevő tankereket. A 2000-es évek elején pedig benzinkutat vásárolt a gyulai határ romániai oldalán, Varsándon. Megérte, hiszen az olcsóbb benzin, gázolaj és cukor miatt a magyar oldalról tömegesen jártak oda vásárolni a Békés megyében élők.

Fordulat a sarkadi benzinvonatperben: Szellemvasút

Félmillió liter üzemanyag tűnt el a hatóságok szeme elől Békés megyében egyik napról a másikra 1996 tavaszán. A nem mindennapi ügyben volt nyomozás, volt vádemelés, és volt bírósági tárgyalássorozat is. Utóbbiból kettő is; s bár az első-, majd az azt hatályon kívül helyező másodfokú bírósági végzés után sok minden tudható a Sarkadra hat éve begördült benzinvonatról, sok minden változatlanul teljes homályba vész.

Egyik nap a román határőrizeti szervek valamelyik magas rangú képviselője kereste fel, aki ajánlatot tett neki. Minden kiló cukor után 10 forintot kért. Minthogy akkortájt, 2004-ben, naponta 40 tonna cukrot adott el, ez napi 400 ezer forint lett volna. Nemet mondott, amit ellenőrzések sora követett. Belekötöttek mindenbe, végül a benzinkutat is eladta.

Örök ellenálló

„Nyolc évvel ezelőtt 200 ezer példányban készítettem szórólapot, és az ország rengeteg településén terjesztettem” – mondta el Borbély. Ebben Orbánt és Gyurcsányt éppúgy szapulta, egyben bűnözőnek nevezte az ország legtöbb politikusát.

false

 

„Nem nézték önt bolondnak, nem mondta senki, hogy mindennek nincs értelme?” – kérdeztük. Azt mondta, ellenvélemény egy volt, az is a feleségéé. Az emberek, ha félnek is, de négyszemközt neki adnak igazat. „Ilyen országban élünk” – kesereg Borbély Ferenc.

Ráadásul megmakacsolta magát: leszögezte, hogy a tábla élete végéig kint lesz, mert abban sajnos nem bízik, hogy a felirat érvényét veszítené. Borbély most az Európai Ügyészséghez való magyar csatlakozás tárgyában gyűjt aláírásokat. „Elmegyek én a gyulai fideszes polgármesterhez is, tőle is kérek aláírást. Ha nem ad, megkérdezem tőle, hogy miért nem? Tart valamitől?”

(A fotók a szerző felvételei.)

szerző
Bod Tamás
publikálva
2018. okt. 10., 07:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 10
  rworse
  2018. október 11., csütörtök 16:56
  dot

  Engem nem csapsz be.

 2. 9
  yoyo
  2018. október 11., csütörtök 13:45
  A demokraták (vagy kik/mik) passzív ellenállása valójában inkább engedelmesség, jóindulatúbban: tűrés. Régóta érzem azt, hogy ez nagyon rossz hozzáállás. Egyrészt a változáshoz a türelem nem lesz elegendő. Másrészt úgy látszik, lesz jelentkező a társadalom bizonyos részeiben növekvő feszültségre.

  A gyulai bácsi akciója, ahogy már írtam, engem kevésbé dob fel, inkább tartok attól, hogy az ilyen indulat sokkal könnyebben fordítható a kastélyok helyett a menekült- és hajléktalanszállók lakói ellen, a fogyatékkal élők vagy a pride felvonulói ellen.

  A bácsi problémajegyzéke nem kifejezetten NER-ellenes, hanem általában politikaellenes, olajügyek, maffia, konteók, és legelsőként: menekültek.

  Különböző súlyú, főleg korrupciós ügyek, gyanakvás, rendszerrel (rendszerváltással) szembeni bizalmatlanság.

  Ha ebben az országban megnövekszik a proli vagy plebejus indulat, ezeket a magukra hagyott, zömmel zavaros nézetű embereket sokkal inkább fogják tudni a maguk felelőtlen módján kihasználni szélsőséges politikai érdekek, és paradox módon talán épp a jelen (múlt és jövő) fő károkozója, a fidesz.
 3. 8
  dot
  2018. október 10., szerda 23:45
  rworse > 3, 17, 48, 56, 83
 4. 7
  rworse
  2018. október 10., szerda 16:25
  Régi tervem, hogy ha még a NER ideje alatt lenne saját házam, annak az udvarán is lenne óriásplakát.
 5. 6
  yoyo
  2018. október 10., szerda 15:58
  A civil kurázsiért max pontszám, a plakáton szereplő üzenet viszont sajnos legalább annyira ijesztő, mint amennyire örvendetes a felháborodás és a tett.

 6. 5
  csulla
  2018. október 10., szerda 13:23
  Ha nem lenne családom.....
 7. 4
  hóvarjú
  2018. október 10., szerda 10:01
  Rettenthetetlen Borbély
 8. 3
  Ghanima
  2018. október 10., szerda 09:54
  Le a kalappal Borbély Ferenc előtt! Ez a valódi állampolgári viselkedés, ez a civil kurázsi.Minden jót kívánok neki, tartson ki, már csupán azért is, mert igazsága van.
 9. 2
  Nonemart
  2018. október 10., szerda 09:20
  Száz táblát, ezeret !
 10. 1
  rworse
  2018. október 10., szerda 08:45
  Hajrá.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

best of Narancs