Az apácákra is lőnek a Lázár–Márki-Zay-háborúban

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 10.

Kis-Magyarország

A Domonkos Nővérek felszólították a Lázárt támogató hírportált, vegye le az egyik cikkét.

A Berényi-klán elfoglalta a Liszt-iskolát címmel közöl aláírás nélküli véleménycikket a Promenad24.hu nevű hódmezővásárhelyi internetes portál. A szöveg azt taglalja, hogy a vásárhelyi alpolgármester, Berényi Károly egyik fia, „Berényi Gergely igazgatóhelyettesként került be a Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolájának szűk vezetésébe”.

Ez azonban a lap szerint „csupán a jéghegy csúcsa”, mert „az igazgatóhelyettes Berényi gyerek mellett a Liszt-iskola tantestületében megtalálhatjuk Berényi Károly két lányát is: Berényi Gabriella után szeptembertől ide igazolt Béres-Berényi Dorottya is. Jó ismerősökből akad még a közösségben, hiszen itt tanít a másik vásárhelyi alpolgármester, Gyöngyösi Ferenc felesége, Pap Szilvia is. Mint korábbi cikkünkben is megírtuk, az iskolát fenntartó, működtető Domonkos Nővérek és Márki-Zay Péter polgármester kiváló kapcsolata Hódmezővásárhelyen közismert ténynek számít. Nagyon úgy tűnik, hogy a református iskola elleni harcban örökké pozitív példaként lehivatkozott Liszt az alpolgármesterek családi birodalma lett!” – írja a Promenad24.hu.

Ez a szöveg a Lázár János miniszter, helyi országgyűlési képviselő  és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester közötti közéleti háború összefüggéseiben nyer értelmet.

Hódmezővásárhelyen 2018-ig a Fidesznek volt többsége az önkormányzat közgyűlésében, és a polgármester is fideszes volt, Lázár János kormányzati megbízatása után Almási István. Az ő halála után tartott időközi választást azonban a hívő katolikus, de a Fideszből kiábrándult Márki-Zay Péter nyerte a fideszes jelölttel, Hegedűs Zoltánnal szemben. Egy évig fideszes többségű közgyűlés élén dolgozott Márki-Zay, majd 2019-ben ismét győzött, ezúttal Grezsa Istvánnal szemben, és a képviselők többsége is a Márki-Zayt támogató csapatból került ki. Az országgyűlési választáson Márki-Zay Lázárral mérkőzött, és alulmaradt. Ezután találkoztak, és békülékeny hangot ütöttek meg egymással, de a választási kampányra jellemző személyes hangú viták rövid szünetekkel azóta is tartanak a helyi médiafelületeken és a közösségi oldalon.

A Promenad24.hu, amely Lázárral jó kapcsolatot ápol, ilyen cikkeket szokott írni a vásárhelyi önkormányzat által felvett új vezetőkről is.

Berényi Károllyal a lap elődje, a Vásárhely24 is gyakran foglalkozott. 

Az alpolgármester egy alkalommal pert indított az őt ért vádak miatt, és jogerősen nyert a bíróságon.

Az iskolával és Berényiékkel kapcsolatos mostani cikk érinti az iskola fenntartóit, a Domonkos Nővéreket is. Az önkormányzati tulajdonú Hódpress közli az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának közleményét erről.

Kakucs Irén Adél Petra OP általános főnöknő arról ír, hogy a Promenad24-en megjelent cikk „a Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskoláját, ennek fenntartóját, a Domonkos Nővéreket egyúttal ezen szervezetek döntését, kapcsolatrendszerét hamis színben tünteti fel, így egyes vezetői kinevezést politikai szempontok szerint kíván értelmezni. Ezért írásban kértük a Promenád24 főszerkesztőjét a helyesbítésre, illetve a szóban forgó cikk eltávolítására. Mindezidáig erre sajnos nem került sor”.

A főnöknő tisztázza, a Domonkos Nővérek az iskola személyi döntéseit nem kommentálja, mert ezek szakmai alapon születnek meg, nem politikai indíttatásúak, a nővéreket, az iskolát és a közösségüket távol szeretnék tartani a politikától. „Bízva abban, hogy a Domonkos Nővérek a helyi közösségért végzett tevékenységei Hódmezővásárhely egészének, minden lakosának a javára szolgálnak, kérünk mindenkit, a jövőben a Nővéreket továbbá Intézményeiket szíveskedjenek ezen szerepvállaláshoz méltóan bemutatni, egyúttal bármilyen politikai színezetű pengeváltásból kihagyni” – kéri a kongregáció.

Címlapképünkön a vásárhelyi Szent István tér, a templom mellett a Domonkos Nővérek rendházával

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk