Az egyetlen balatoni strand, ahol nem kértek a fejlesztésből

Kis-Magyarország

A balatonboglári Jankovich-telepen az üdülőtulajdonosok álltak ki a 90 éves platánsorért. A lakossági akciót látva az önkormányzat sem erőltette a strandfejlesztést.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) legutóbb már a Kisfaludy strandfejlesztési program ötödik körét hirdette meg. Minden körben néhány milliárd forintot ad a balatoni strandok fejlesztésére, egy-egy strand megújítására 10-30 millió forintot kaphatnak az önkormányzatok.

Két éve a balatonboglári önkormányzat is örömmel vágott bele a város hat strandján a fejlesztésbe az MTÜ-től elnyert támogatásból. Amikor azonban a Jankovich-telepi strandra is felvonultak a munkagépek, az ottani ingatlan-, zömmel üdülőtulajdonosok azonnal „közbeléptek”. Éppen kandeláberek elektromos vezetékeinek kezdték el felásni a gépek a strandot, amikor a helyiek megálljt parancsoltak a markolóknak.

„Ezen a partszakaszon fut végig a híres-nevezetes boglári dupla platánsor, 128 fával, amit 90 éve a szüleink, nagyszüleink ültettek” – mondta a Narancs.hu-nak Tappler Zita, a Jankovich-telepi Üdülőegyesület szószólója. A Jankovich-telepen még több utcában állnak azok az 1910-es és ’20-as években épített régi nyaralóépületek, amiket budapesti köztisztviselők építettek a Jankovich gróftól kapott telkeken. „Mivel iszapos a terület, a fák gyökerei emiatt nem lefelé a vízben, hanem a vékony termőrétegben kanyarognak; óhatatlan, hogy a gépek elvágják, megsértsék a gyökereket, mint ahogy ez rögtön az első munkanapon meg is történt” – emlékeztetett Tappler Zita. „A Jankovich-telep nekünk nem csak fű, meg néhány fa. Szüleink, de már dédszüleink is itt töltötték a nyaraikat, 90 éves az üdülőtelepi közösség. Valaha az itteni ingatlantulajdonosok összefogásából építettek itt éttermet, templomot, sőt, a vasútállomást is. Nincs szükség mindenhol világításra, hiszen vannak, akik a csillagokat akarják nézegetni, a túlpart fényeinél romantikázni.

Balatonboglár hat strandja közül öt egyforma: térkő, kandeláber, lángosos, diszkó, játszótér.

A mi célunk az, hogy a csendet és természeti szépséget értékelő turisták látogassanak a sétányra, akik este a csillagokban, a naplementében gyönyörködnek, éjjel pedig nem mesterséges fényt, hanem természetközelséget szeretnének” – mondta az üdülőtelepen élők képviselője.

Közel félmillárdos érték a platánsor

Homokos strand, vízi játékok, kandeláberek, térkő – ezt tartalmazta a Jankovich-telepi strandfejlesztés is. Az ingatlantulajdonosok fellépésén először a balatonboglári önkormányzat is megdöbbent. Elsőre még csak visszavettek a tervekből, de hamar belátták, akkora az ellenállás, hogy a strand területén egyetlen kapavágást sem tudnak elvégezni. Nem is erőltették. Mészáros Miklós polgármester (Fidesz-KDNP) azt mondta, kárt okozni ők sem akarnak, nekik is a helyi értékek megóvása a céljuk.

Végül aztán nemcsak hogy a tízmilliós támogatásról mondtak le a Jankovich-telepiek, hanem még ők nyúltak zsebbe, méghozzá két alkalommal is. Előbb faregiszterre, majd a 128 platán egyenkénti kezelésére gyűjtötték össze a pénzt, az utóbbinak a költségeibe már az önkormányzat is beszállt, fele-fele alapon. A fák növényorvos által irányított kezelésére éppen az elmúlt hetekben került sor.

 
Bevizsgálják a platánokat a balatonboglári Jankovich-telepen. A képen jobbról a második Mészáros Miklós polgármester
Forrás: Mészáros Miklós Facebook

„Viszonylag rövid idő alatt összejött a nagyjából félmillió forint a részletes faregiszter elkészíttetéséhez” – mondta az egész éven át az üdülőtelepen élő Tappler Zita. „Mind a 128 fát egyenként bevizsgáltattuk egy minősített favizsgálóval, aki a Magyar Faápolók Egyesületének a tagja. Kiderült, melyik fa milyen állapotban van, milyen gondozást igényel. Ennek tudatában kezdtünk újabb gyűjtésbe és végeztethettük el nemrég a szükséges beavatkozásokat a fasor hosszú távú védelme érdekében.  Tappler Zita hozzátette, a vizsgálat azt is megállapította:

a platánsor eszmei értéke 450 millió forint, ami még növelhető is, amennyiben a fák rendszeres védelmet kapnak.

„Nem hagyjuk!”

A növényorvos és csapata 3 millió forintért „injekciózta” be a fákat rovar- és gombaölő szerrel, valamint tápoldattal – tudta meg a Narancs.hu Bereznai Tibortól, a Jankovich-telepi Üdülőegyesület elnökétől. Ennek a felét adták össze a helyiek, mintegy hetvenen, az egyesület felhívására, a másik felét a balatonboglári önkormányzat tette hozzá. Az akcióról Mészáros Miklós polgármester is beszámolt néhány hete Facebook-oldalán.

 „A platán 200-250 évig is elél, ez a platánsor pedig még csak 90 éves” – magyarázta Bereznai Tibor. „De nagyon érzékeny helyen áll, közvetlenül a vízparton, ráadásul ma már a Balaton vízszintje is magasabb a korábbinál, vagyis fokozott védelmet igényelnek a fák. Itt aztán tényleg nincs helye a »szokásos« térkövezésnek meg egyéb attrakcióknak. Amikor először megláttuk a terveket, hogy ezt a partszakaszt is »sétányosítani« akarják, nem akartunk hinni a szemünknek. Reméljük, soha többé nem kerülnek elő újból a térkövezéses elképzelések, mert azt a Jankovich-telepiek soha nem fogják hagyni!”

A boglári védett platánsor azóta bekerült a Somogy Megyei Értéktárba.

(Címlapképünk forrása: balatonboglar.hu)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A Rákóczi úti villamosok nyomában

A fővárosi polgármesterválasztásra készülődve idézzük fel kilenc évvel ezelőtti cikkünket, amelyben a Rákóczi úton, a Thököly úton, a Kossuth Lajos utcán és az Erzsébet hídon futó villamosokra emlékeztünk.