Az ember, aki le akarja győzni Botka Lászlót

  • Szlavkovits Rita
  • 2014. szeptember 16.

Kis-Magyarország

A Fidesz azt találta ki Szegeden, amit az ellenzék Budapesten: egy civillel próbálják bevenni a várost. Hogy helyben miért szeretik az állami gondozásban felnövő és a szegedi püspökhöz erősen kötődő gyermekvédelmi szakembert, Kothencz Jánost, tőlünk most megtudhatja. Ahogy azt is, hogy miért nem.

„Szeged nem a legjobb terep a Fidesz szempontjából, az eddigi megmérettetéseken felemás eredmények születtek” – így indította Kövér László Kothencz László kampányát Szegeden. A Fidesz erős embere nem véletlenül beszélt így: a Fidesz 1998-ban tudott utoljára itt győzni, 2002 óta azonban Botka Lászlót senki sem tudta megverni. És Botka most is indul, azaz a kormánypártnak „fel van adva a lecke”.

Kothencz és Kövér

Kothencz és Kövér

 

Kövér szerint ezért is „sokkal nagyobb gonddal kell kiválasztani a jelölteket” Szegeden. Ennek a nagy gondosságnak az lett végül az eredménye, hogy az országos elnöksége végül letett a helyi

Névjegy

Kothencz János 1973-ban született. Szüleit korán elvesztette, ezért állami gondozásban nőtt fel. Ez döntő volt a pályaválasztásában is. Előbb teológiát, majd pedagógiát tanult – ezt már Szegeden tette. 1996-ban alapította meg az Ágota Alapítványt. 1998 kapta meg első diplomáját. Sokszor hangoztatott mondata: „Azok vagyunk, akikért kiállunk.”

szervezet által megszavazott polgármesterjelöltről, és inkább egy civil szférából érkező szakemberre esett a választásuk. „Kothencz Jánost előélete predesztinálta erre a feladatra, egy olyan ember, aki nem fél az emberektől” – summázott Kövér Szegeden.

Kivárta a sorát

Szegeden sokakat meglepett a július 3-i bejelentés, hogy a korábban a helyi Fidesz által bejelentett polgármesterjelölt helyett a párt országos vezetése Kothencz mellett tette le a voksát. A helyiek Gyimesi Lászlóra, a szegedi elnökre adták le voksukat, aki 2002-ben az országos trendeket követve, megalakította a helyi polgári kört. Őt azonban nem veszik komolyan országos szinten – az elmúlt 12 évben a Fidesz Szegeden ugyanis se az önkormányzati, sem a parlamenti választáson nem tudott komoly eredményt felmutatni. (Ahogy a botrányok se maradtak el, erről bővebben keretes írásunkban olvashat.)

A Kiskunhalason született Kothencz János mögé azonban a szegedi jobboldal prominensei is felsorakoztak: például a Tisza Lajos Közéleti Egyesület is támogatja őt, amelyet Bartha László, Szeged legutóbbi fideszes polgármestere is pártfogol. Az egyesület mellett Kothenczet támogatja a Civil Városi Unió is és a Lakótelepi Emberek Érdekvédelmi Egyesülete is. Ez utóbbit 2009-ben, egy évvel a választások előtt hozta létre Kothencz, Bodó Imre, akkor országgyűlési képviselő támogatásával. (A 2010-es helyhatósági választásokon Kothencz is elindult képviselőjelöltként, ellenfele néhány szavazattal körözte le.)

Nem mellesleg: Kothencz korábban is megjelent a szegedi városházán, egykor még Bartha László idején ifjúsági referensként, később, 2010 után a kormánymegbízott B. Nagy László mellett társadalmi megbízatásban ifjúsági tanácsadóként dolgozott. Bár korábban már többször

Fidesz és Szeged

A kormánypárt 2002 óta nem tud erős szervezetet kialakítani Szegeden. A Botkát megelőző zavaros időszakról korábban már megemlékeztünk, ahogy arról is, hogy az elmúlt években a Fidesz hogy játszott össze az egyedüli jobbikos képviselővel, hogy meglegyen a többsége a szegedi közgyűlésben. Ennek az együttműködésnek úgy tűnt, az a koreográfiája, hogy bizonyos szavazatokért bizonyos posztokat kapott a jobbikos képviselő, akit nemrég garázdaságért elítéltek. Erről a botrányokkal dúsított együttműködésről itt és itt is írtunk már.

megkeresték őt azzal, hogy vállaljon komolyabb szerepet a közéletben, ám ő csak most látta elérkezettnek az időt arra – vallja Kothencz –, hogy szélesebb körben megismertesse a számára fontos értékeket, és tegyen is azok megvalósításáért.

Kothencz jelölése a szegedi Fidesz arculcsapását is jelentette, jóllehet a városi tagok látszólag lenyelték a békát. Igaz, egy tápéi képviselő kitart amellett, hogy szerinte nem volt demokratikus a jelölési eljárás, elegánsabb lett volna „házon belül” egyeztetni. Ő azt állítja, hogy semmiféle egyeztetés nem volt a jelöltek személyéről sem. Juhász Gyula kitart amellett is, hogy ő maga tisztességesen végezte a munkáját, és bejelentette: függetlenként indul a választásokon. A bejelentést követően kisebb „ki hazudik” nyilatkozatháború indult a helyi hírportálokon, mára lecsendesedtek a viták erről, Juhász Gyulát a párt alapszabálya értelmében kizárják a Fideszből és a KDNP-ből is. (Ez történt azokkal is, akik nemrég Kiskunfélegyházán szálltak szembe a párt akaratával.)

Juhászon kívül a többiek annak ellenére csendben maradnak, hogy sok jóval nem kecsegtet számukra Kothencz jelölése. Az „új” polgármesterjelölt ugyanis lényegében teljesen új csapatot verbuvált, a „régiek” jobbára a kompenzációs listán kaptak csak helyet. Mindez azt mutatja, hogy a korábban általunk is feltárt ügyeket a párt vezetése sem méltányolhatta. Ahogy az sem volt feltétlenül jó pont, hogy épp a tavaszi választás hajrájában derült ki: egyik jelöltjük ügyvédi irodája épp devizahiteleket hajt be. Ezzel kapcsolatban egy lakossági fórumon Lázár János azt mondta a magyarnarancs.hu-nak: ő nem csinálna ilyet.

A hús-vér jobboldali plebejus

Kothencz személyében, úgy tűnik, Orbán Viktor megtalálta azt hús-vér jobboldali plebejust, akiről két évvel ezelőtt a Le Monde újságírójának beszélt. A keresztény szabadságharcost, aki a nép által a nép életének jobbá tételéért küzd, s ezért még a populizmus bélyegét is vállalja. És talán nem utolsó szempont az sem, hogy Kothencz Szeged azon lakótelepi részén él, ahol a baloldal rendre megelőzi a Fideszt. A kormánypárt most azt reméli: vele változhat ez a tendencia.

Közeli ismerősei szerint Kothencz erős akaratú, ellentmondást nem tűrő személyiség. „Mindent bevet az érdekei, a gyerekek érdekeinek érvényesítéséért” – mondja egy közeli ismerője. Néhányan úgy vélik, éppen ezért került a politika közelébe is: 2010-ben már a Fidesz támogatásával az önkormányzati választáson képviselőjelöltként elindult Kothencz János. Most többen vélekednek úgy Szegeden, hogy a mostani polgármesteri jelölését az a Kiss-Rigó László megyés püspök találta ki, aki korábban a Fideszre való voksolásra buzdította híveit. Hogy Kothenczet legalábbis támogatja, az nem vitás: amikor nemrég meghívta magához a francia színészóriást, Gérard Depardieu-t egy kávéra, egyúttal arról is gondoskodott, hogy a találkozón jelen legyen Kothencz is.

Kiss-Rigó László: kulcsszerepben

Kiss-Rigó László: kulcsszerepben

 

Utóbbi munkáját eddig a különböző kormányok több díjjal is elismerték. (Tavaly például a Magyar Arany Érdemkeresztet kapta meg.) Egyik első jelentősebb elismerést 2005-ben a Pannon GSM alapította Példakép Díj jelentette számára. A díj átadásakor több interjú is készült vele, azokban rendre elmesélte, hogy az állami gondoskodásban élők kiszolgáltatottak, háromszor annyit kell bizonyítaniuk, mint másnak. Ekkor mondta azt is, egyik legfontosabb, hogy legyen a gyermekeknek egy olyan kapcsolatuk, amelyben bizalommal vannak valaki iránt, legyen példaképük, céljuk.

Az LMP és a Jobbik: megpróbálják

Jelenleg öt polgármesterjelölt kampányol Szegeden. A két nagy párton kívül a Jobbik, az LMP és a KTI is indít minden körzetben jelöltet, akik között sok a civil. Az LMP Szegeden a 4K!-val kötött szövetséget, és Botkát ők is elsősorban a (szerintük nem eléggé támogatott) szociális ágazat miatt bírálják. A Jobbik polgármesterjelöltje, Tóth Péter párttársai körében nem túl népszerű, legalábbis a megyei szervezet több tagja levélben kereste meg Vonát azzal, hogy kifogást emeljenek Tóth személye ellen. A központ végül úgy döntött, Tóth Pétert jelölik a polgármesteri posztra. (Erről szóló cikkünket itt olvashatja.) A Szili-féle KTI a parlamenti választásokon 141 szavazatot begyűjtő Németh Istvánt indítja polgármesterjelöltként, ők is minden körzetre találtak jelöltet.

2006-ban Kothencz megalapította rapegyüttesét is. Akkor úgy fogalmazott egy alkalommal: „ha kell, elrappelem, ha kell, tanítom, az a fontos, hogy elérjen az üzenet.” (A csapatnak azóta már néhány CD-je is megjelent.)

Forrásaink közül többen úgy tudják, előfordul az is, hogy kilencedik emeleti panellakásába átmenetileg nehéz helyzetbe került fiatalokat is befogad, amíg nagyjából rendeződik sorsuk. De volt már arra is példa, hogy egy idős hajléktalant fogadott be, míg végül sikerült egy idősotthonban elhelyezni őt. „A táborok alkalmával a fiatalokat szinte levakarni sem lehet Kothencz Jánosról, számukra ő a példakép.”

Az Ágota-szál

Kothencz János tavaly decemberben volt 40 éves. Erre az alkalomra nagy meglepetésbulit csaptak barátai, a főszervező Balogh Zsolt, becenevén Dzsuli volt. A fiatalembert Kothencz több mint 10 évvel ezelőtt vette magához, és egyengette az útját az állami gondoskodásban nevelkedő fiúnak, aki végül elvégezte a főiskolát, és ma már abban az alapítványban dolgozik, amelyet nevelője alapított. Kothencz János, aki maga is intézetben nőtt fel, alapelve az, hogy közelebb kerülhetnek a családjukból kiemelt gyermekekhez azok, akik maguk is átélték ezt a fajta kirekesztettséget. Így építette fel az Ágota Alapítványt, ebben is jelentős számban dolgoznak volt „gettósok” – ahogy gyakran maguk a fiatalok fogalmaznak.

Az Ágota kezdetben nyaranta szervezett táborokat intézetis gyerekeknek. Ahogy Kothencz többször is fogalmazott, azért, hogy élményekben részesítsék az állami gondozottakat, hogy erősítsék bennük a „valahova tartozás érzését”.

Épül az emberközeli imázs

Épül az emberközeli imázs

Fotó: MTI

Az első ilyen táborok Izsákon voltak, a szervezésben nagy segítségére volt az ottani plébános is – aki Kothencz életében is fontos kapocs –, de lényegében egyforintosok gyűjtéséből, adományokból, a helyiek támogatásával indulhattak az első rendezvények. A táborokat minden évben megszervezik, de az alapítvány tevékenysége ma már nem merül ki csupán az élménytáborok szervezésében.

Az Ágota Alapítvány az elmúlt években került előtérbe, vagy ahogy Molnár László, a Gyermekjóléti Szolgálat 23 év után tavaly nyáron menesztett vezetője szintén tavaly egy újságíró kérdésére válaszolva elmondta: az „első vészjósló jeleket már akkor érzékeltük, amikor egyetlen szervezet, a Szent Ágota Alapítvány kapott teljhatalmat.”

Majd így folytatta: „az látható, hogy az államtitkár (Soltész Mikósé – a szerk.) kizárólagos véleményezője az alapító, Kothencz János. És a támogatója a Szeged–csanádi Egyházmegye. Az alapítvány kap ma minden támogatást, szerepel a médiakampányokban. Minden, ami a gyermekvédelemmel kapcsolatos, az ő kezükben összpontosul. Csak az ő álláspontjuk szerint dől el, mi jó és mi nem támogatható. Kizárólagosságot kaptak a nevelőszülők toborzásában, képzésében is. Mintha a gyermekvédelem az ő megjelenésükkel jött volna létre. Bár már az is jelzés lehetett volna, hogy a kormányváltáskor a nagy nehezen megszült nemzeti szociálpolitikai koncepció lényegében a kukában landolt. (…) Három éve már, hogy fogalmunk sincs, mi az irány, hogy hová tartunk. Persze azt a vak is látja, hogy egy cél azért van: pénzt kivenni a rendszerből. Ma a szakma szitokszó. Legyen az elbocsátás, összevonás, az indoklás annyi: mert így akartuk. (…) A gyermekvédelem mai kormányzati felelősei idegbajt kapnak a sokszínűségtől. A gyermekvédelmi szakellátásban például korábban volt az állami mellett egyházi, önkormányzati, alapítványi »láb« is, mára ezt szépen elsorvasztották, az egyházi vonalon pedig a szeged–csanádi püspökség tör egyeduralomra. Mindinkább a Horthy-rendszerre emlékeztető gyermekvédelem körvonalazódik.”

A gyermekvédelemben 2014 januárjától hatályos törvények – miszerint minden 12 év alatti gyermeket nevelőszülőknél kell elhelyezni, munkaviszonynak számít ez utóbbiak státusza – végrehajtását pedig Herczog Mária, Európában elismert szakember bírálta, mint ahogy azt is, hogy a nevelőszülők számára uniós forrásokat elköltve új képzési anyagot állítottak össze, holott a meglévő kiegészítése jóval kevesebbe került volna. Kothencz János viszont úgy vélte: szükségesek voltak a változások, ám a „finomhangolás” még hátravan.

Krumplival és hagymával

Eközben dübörög a városban a kampány: a korábban, 2006-ban polgármesterjelölt Oláh János érdekeltségébe tartozó hírportál naponta többször is hírt ad arról, hogy Kothencz a városnak melyik pontján jelent meg, hol találkozott választókkal, milyen problémákra hívta fel a figyelmet. Népszerűsége állítólag napról napra nő.

Botka László: marad, vagy megy?

Botka László: marad vagy megy?

Fotó: MTI

Kothencz ígért ingyen szemétszállítást nyugdíjasoknak, a közalkalmazottaknak Szeged Szolgálatáért kártyát, amely kedvezményekre jogosítana, forrásokat a szociális ágazatba (Balog Zoltán személyes jelenléttel erősítette ebben a kérdésben), több helyet a hajléktalanoknak, egészségügyi pontokat a lakótelepeken élőknek, közösségi helyek építését a panelövezetekben, és 200 milliárdnyi, a városba érkező forintot az elkövetkező hétéves uniós ciklusban. Kothencz azt is bejelentette, hogy társadalmi megbízatásban vállalja a polgármesterséget, amennyiben megválasztják, így díjazását jótékony célokra fordítaná. Azt is mondta: szerinte véget kell vetni a kormánnyal dacoló, azzal ellenkező stílusnak, ami akadályozza a fejlesztéseket Szegeden. Ezt egy együttműködő attitűdnek kell felváltania – vélte. Azzal Kothencz nem ért egyet, hogy azért lenne büntetésben a város, mert szocialista vezetése van, de egy polgármesternek – szerinte – kötelessége együtt működnie a kormánnyal a település érdekében.

Érdeklődtünk helyben, és úgy tűnt, a lakótelepeken élők véleménye megoszlik: többen kétségtelenül támogatóra vélnek lelni Kothencz személyében, mások viszont úgy gondolják, hogy nem kérnek továbbra sem a Fideszből, „nem lehet megvásárolni mindenkit néhány zsák krumplival” – mondják. (Kothencz kampányfogásként ugyanis ilyeneket is osztogatott.) Botka mellett szól rutinja, és bizony van olyan felfogás, amelyik úgy véli: nem biztos, hogy a városnak jó lenne, ha a jövőben Kiss-Rigó László komolyabb befolyást kapna a döntésekben. Még ha a püspök segíteni is akar.

Botka kampánya: olykor azért beszól

Szigorúan betartva a törvény szabta időpontot kezdte kampányát Botka László, bár az augusztus 20-i ünnepi beszédében nem állta meg, hogy ne szóljon be a városban rendre krumplit és hagymát osztó Kothencznek: „Szeged nem eladó” – hangoztatta ekkor. Pechjére éppen azokban a napokban kerültek a lépcsőházakba azok a szórólapok, amelyeken az egyik körzet szocialista jelöltje ingyen meleg étel osztását reklámozta, így a helyi jobboldali portál rögtön vissza is vágott. A szociális területen Botkát – nem minden ok nélkül – bíráló Kothencz kampányát azzal igyekszik leverni a baloldali stáb, hogy a jobboldal vélt csúsztatásait igyekeznek „leleplezni”, és egyúttal felhívni a figyelmet a jobboldal helyi kampányában elhangzottak és a kormány intézkedéseinek ellentmondásaira. Nyolc nappal a kampány hivatalos kezdete után Botka 10 ezer ajánlószelvényt adott le, az MSZP–DK–Együtt-PM közös jelöltjei is összesen ugyanennyi aláírást gyűjtöttek. Ez utóbbiak között, ahogy a jobboldali jelöltek esetében sok az új arc, az indulók fele újonc, köztük például Joób Márton világbajnok kenus, aki hét gyermek édesapja és sikeres vállalkozó. Botka sorra jelenti be az új munkahelyeket, legutóbb a logisztikai központban „avatott”. Kevéssel előtte pedig arról számolt be, hogy az NNG, az autónavigációs szoftverfejlesztő cég indítja el tevékenységét a városban, várhatóan az önkormányzati választások után, már novemberben. Botka azért annyira elengedte magát, miközben leadta az összegyűjtött 10 ezer aláírást, hogy megemlítse: becslése szerint Kothencz János kampányában már egy kilencedik emeleti panellakás árát is elkölthették.

Figyelmébe ajánljuk