Az önkormányzati tévé munkatársa is megjelent a fideszes aláírásgyűjtőkkel Szolnokon

  • Tóth András
  • 2021.10.28 19:20

Kis-Magyarország

A Szolnok TV cégvezetője szerint a műsorvezető csak a kutyáktól félő ismerősét kísérte el, de írásbeli figyelmeztetést kapott a TV vezetésétől. 

Egy, a Facebookon megjelent komment szerint a napokban a Szolnok TV egyik műsorvezetője is aláírást gyűjtött másodmagával a "Stop Gyurcsány" akció keretén belül egy helyi lakos lakásán.

A hozzászóló azt írta, a napokban felkereste "a Fidesz két aktivistája", akik gyűjtötték a Stop Gyurcsány-aláírásokat, vagyis szerinte aktualizálták a Kubatov-listát. Külön kiemelte, hogy az egyik illető az önkormányzati tulajdonú Szolnok TV műsorvezetője volt.

Mint kiderítettük, Torda Ferencről van szó, aki az önkormányzati tulajdonú televízió szerkesztőáriportere és műsorvezetője. 

Megkerestük ez ügyben a Szolnok TV cégvezetőjét. Arról érdeklődtünk, hogy tud-e erről, és ha a hír igaz, akkor elfogadhatónak tartja-e az önkormányzat által fenntartott tévé munkatársának ilyen szerepvállalását? Azt is megkérdeztük, lehetségesnek tartja-e, hogy a Szolnok TV egyik, széles körben ismert arca vélelmezhetően párttevékenységet folytasson? Összeegyeztethető-e ez a tévé függetlenségével, szellemiségével? Ha pedig ne, akkor milyen lépést kíván tenni a televízió? 

Pető Dávid cégvezető válaszát szó szerint közöljük: 

"A nevezett ügyben mai napon kerestem meg Torda Ferenc Urat. Elmondása szerint azon a napon elkísérte egy ismerősét (ő a sötétedés miatt félt a kutyáktól), aki valóban aláírást gyűjtött a fent említett kampányhoz, de Torda Ferenc Úr magában az aláírásgyűjtésben nem vett részt. Sem űrlap, sem íróeszköz nem volt nála, az elkísért aktivista által megkeresett lakókkal Torda Ferenc Úr semmilyen jellegű politikai témáról nem folytatott kommunikációt.

Torda Ferenc Úr nem a Szolnok Televízió alkalmazottja, vállalkozóként látja el feladatait. Az általa vezetett és szerkesztett műsorokban a politika egyáltalán nem jelenik meg. Kulturális, programajánló, zenei és szórakoztató műsorok alkotója.

A Szolnok Televízió egyik munkatársának sem írja elő, hogy szabadidejében milyen tevékenységet végezhet, azt azonban igen, hogy szakmai munkája során politikai nézetei, szimpátiája nem jelenhet meg, nem tükröződhet az általa készített műsorokban. Véleményem szerint ennek maradéktalanul eleget teszünk, tesz minden kolléga. A Szolnok Televízió kollégái semmilyen platformon nem osztják meg politikai nézeteiket, munkájukat objektíven végzik.

Mindezek mellett valóban nem szerencsés dolog a Szolnok Televízió egyik kollégájának sem megjelenni bármelyik párt, olyan aktivistája mellett, amely épp a fent említett tevékenységet végzi.

Éppen ezért Torda Ferenc Urat írásbeli figyelmeztetésben részesítem."

Korábban a Népszava írt arról, hogy Borsodban közmunkások és önkormányzati dolgozók kopogtattak be az otthonokba, ahol azt tudakolják, hogy az ott lakók támogatják-e a Fidesz politikáját, vagy sem. Az egyikérintett település, Zemplénagárd polgármestere, Kis Attila akkor a lapnak azt válaszolta, hogy náluk munkaidőben nem fordult elő, hogy önkormányzati dolgozók vagy közmunkások a Fidesznek gyűjtöttek volna támogató aláírásokat. Arra pedig, hogy kapnak-e külön díjazást az esetleges a munkáért az adott települési dolgozók, úgy válaszolt: „erről nincs információja.”  

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

Itt mindenki figyel

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

Nem szentírás

  • Balogh Magdolna

A szerző eddig kilenc történelmi tárgyú könyvet jelentetett meg, amelyek közül a legsikeresebb a 2017-ben Goncourt-díjjal kitüntetett, a nemzetközi kritika által is egekbe dicsért Napirend, amelyben Hitlernek a második világháborút előkészítő tárgyalássorozatát írja meg egy afféle fekete komédiában. 

A hetedik napon

A neves olasz részecskefizikus jókor volt jó helyen: ott lehetett a genfi részecskefizikai központ, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) Kompakt Müon Szolenoid (CMS) kísérleti programjában, ahol például a sötét anyagot alkotó egzotikus részecskék, extra dimenziók és a nevezetes Higgs-bozon után kutattak a fizikusok.

A nemlét sűrűsége

  • Radics Viktória

Fantasztikusan érdekes Lanczkor Gábor új könyve. Műfaját tekintve talán a „prózaversek” megjelölés áll legközelebb e több mint kétszáz szövegdarabhoz; én temetőjáró könyvnek nevezem a Sarjerdőt, poétikailag pedig a norvég Edvard Grieg Lyriske stykker (Lyric Pieces) című, tíz könyvbe sorolt, naplófolyamot képező zongoradarabjaihoz közelítem; ezek negyven év termését tartalmazzák szépen összekomponálva a 19. század második feléből. Ahogy a szóló zongorafutamok, úgy a Sarjerdő is egészében érvényes.

Emígy

Önéletrajzi ember – Szerb Antal találóan és evidens módon így jellemezte Goethét (egyszersmind Saint-Simon herceget és Proustot), s ez a megfogalmazás okvetlenül ráillik Granasztói Pálra (1908–1985) is.

Tárgyversek során

  • Domsa Zsófia

„Meg akarom neked mutatni a világot, a maga valóságában, ahogy itt van a szemünk előtt, folyamatosan. Csak így tudom én magam is felfedezni” – írja Knaus­gård a születendő lányának szóló levélben, amelyet a könyvben háromszor húsz rövid esszé követ.