Simonka György körül csapkodnak a villámok – újabb per a láthatáron

Kis-Magyarország

A fideszes országgyűlési képviselő most folyó büntetőperében ketten is ellene vallottak, de kilátásban van ügyeiben egy újabb, talán a mostaninál is nagyobb kárértékű per. 

Talán már sohasem tudjuk meg, hogy a hétfői parlamenti ülésszakon pontosan milyen állapotban is volt Simonka György kormánypárti országgyűlési képviselő: egyes híradások nem zárták ki az illuminált állapotot sem, míg a kicsit késve jött hivatalos Fidesz-válasz szerint egyszerűen csak rosszul volt. Nekünk nem sikerült elérnünk a képviselőt, de ő később a Blikknek arról beszélt, hogy nem ivott, hanem egy meglévő betegségére szed gyógyszereket, emiatt lett rosszul a parlamentben. 

A dél-békési képvisellő büntetőpere sem áll túl jól: ahogy arról a Narancs.hu beszámolt, a 2010-es évek elejére visszanyúló, a termelési és értékesítési szövetkezetek támogatásának szabálytalan felhasználása miatt folyó büntetőperben a Fővárosi Törvényszék előtt egy felszámoló és egy építési vállalkozó – mindketten egyezséget kötöttek az ügyészséggel – is Simonka ellen vallott. Egyikőjük a felszámolási eljárás befolyásolásával, míg másikuk a beruházásokra elnyert pénzek 45 százalékos visszaosztásával hozta összefüggésbe a fideszes parlamenti képviselőt, aki portálunknak tett rövid nyilatkozatában mindezt tagadta.

A mostani per vádiratának utolsó passzusai azonban további érdekes fejleményekre is utalnak. A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője és társai ellen bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt most is folyó büntetőperében vádirat 138. oldalán ugyanis a következő rész olvasható:

„A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) 2019. augusztus 14-én kelt határozatával a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és más operatív programok keretében a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány, illetőleg a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás, mint pályázó, vagy főpályázó, és más cégek részvételével lebonyolított egy projektek kapcsán felmerült bűncselekmények tekintetében folytatott nyomozást az alapügytől elkülönítette.”

Mind a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány, mind a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás tevékenysége köthető Simonka elmúlt években végzett politikai, saját megfogalmazása szerint „térségfelzárkóztató” munkájához. A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány vezetői közül négyen ott ülnek a fideszes politikus mellett a vádlottak padján a mostani büntetőperben is, de rákérdeztünk az ügyben illetékes Központi Nyomozó Főügyészségnél (KNYFÜ), hogy több mint két év után  hogyan áll ennek az ügycsoportnak a nyomozása?

„Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy a megjelölt ügy nyomozása folyamatban van, az eljárásról azonban további adat a büntetőeljárás eredményessége érdekében nem közölhető” – válaszolta a KNYFÜ.

Az ügy több szempontból is érdekes. Egyrészt mindezekből világos, hogy a most folyó, alapügytől elkülönített eljárásában már legalább két és fél, három éve nyomoznak. Ezt az is bizonyítja, hogy az elmúlt hónapokban az EU-források vélelmezett szabálytalan felhasználásával összefüggésben több nyomozati cselekményt foganatosított a KNYFÜ Dél-Békésben, így információink szerint több személy kihallgatására is sor került.

Az ügyre rálátó, de nevük mellőzését kérő szakemberek a Narancs.hu-nak megerősítették,

ennek az elkülönített ügynek a kárértéke akár többszörösen is meghaladhatja a termelési és értékesítési szövetkezetek ügyében vád tárgyává tett 1,4 milliárd forintot.

A bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt folyó per, amelynek kulcsszereplője Simonka, minden valószínűség szerint elhúzódik, így a 2022 április parlamenti választás előtt aligha lesz elsőfokú ítélet.

Ez ugyanakkor nem kis mértékben rontja Simonka újbóli jelölését az országgyűlési képviselőségre, ahogy ezt már a sokáig Simonka mellett álló Kubatov Gábor, a Fidesz-MPSZ pártigazgatója be is lengette. Ám egyelőre új, induló jelöltet nem jelentett be a kormánypárt a dél-békési körzetben, noha alig öt hónap van a következő országgyűlési választásig. Végül a jelek szerint a most folyó per mellett Simonka jó eséllyel egy következő büntetőeljárás szereplője is lehet, és könnyen lehet, hogy már nem parlamenti képviselőként.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk