Simonka György körül csapkodnak a villámok – újabb per a láthatáron

Kis-Magyarország

A fideszes országgyűlési képviselő most folyó büntetőperében ketten is ellene vallottak, de kilátásban van ügyeiben egy újabb, talán a mostaninál is nagyobb kárértékű per. 

Talán már sohasem tudjuk meg, hogy a hétfői parlamenti ülésszakon pontosan milyen állapotban is volt Simonka György kormánypárti országgyűlési képviselő: egyes híradások nem zárták ki az illuminált állapotot sem, míg a kicsit késve jött hivatalos Fidesz-válasz szerint egyszerűen csak rosszul volt. Nekünk nem sikerült elérnünk a képviselőt, de ő később a Blikknek arról beszélt, hogy nem ivott, hanem egy meglévő betegségére szed gyógyszereket, emiatt lett rosszul a parlamentben. 

A dél-békési képvisellő büntetőpere sem áll túl jól: ahogy arról a Narancs.hu beszámolt, a 2010-es évek elejére visszanyúló, a termelési és értékesítési szövetkezetek támogatásának szabálytalan felhasználása miatt folyó büntetőperben a Fővárosi Törvényszék előtt egy felszámoló és egy építési vállalkozó – mindketten egyezséget kötöttek az ügyészséggel – is Simonka ellen vallott. Egyikőjük a felszámolási eljárás befolyásolásával, míg másikuk a beruházásokra elnyert pénzek 45 százalékos visszaosztásával hozta összefüggésbe a fideszes parlamenti képviselőt, aki portálunknak tett rövid nyilatkozatában mindezt tagadta.

A mostani per vádiratának utolsó passzusai azonban további érdekes fejleményekre is utalnak. A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője és társai ellen bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt most is folyó büntetőperében vádirat 138. oldalán ugyanis a következő rész olvasható:

„A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) 2019. augusztus 14-én kelt határozatával a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és más operatív programok keretében a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány, illetőleg a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás, mint pályázó, vagy főpályázó, és más cégek részvételével lebonyolított egy projektek kapcsán felmerült bűncselekmények tekintetében folytatott nyomozást az alapügytől elkülönítette.”

Mind a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány, mind a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás tevékenysége köthető Simonka elmúlt években végzett politikai, saját megfogalmazása szerint „térségfelzárkóztató” munkájához. A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány vezetői közül négyen ott ülnek a fideszes politikus mellett a vádlottak padján a mostani büntetőperben is, de rákérdeztünk az ügyben illetékes Központi Nyomozó Főügyészségnél (KNYFÜ), hogy több mint két év után  hogyan áll ennek az ügycsoportnak a nyomozása?

„Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy a megjelölt ügy nyomozása folyamatban van, az eljárásról azonban további adat a büntetőeljárás eredményessége érdekében nem közölhető” – válaszolta a KNYFÜ.

Az ügy több szempontból is érdekes. Egyrészt mindezekből világos, hogy a most folyó, alapügytől elkülönített eljárásában már legalább két és fél, három éve nyomoznak. Ezt az is bizonyítja, hogy az elmúlt hónapokban az EU-források vélelmezett szabálytalan felhasználásával összefüggésben több nyomozati cselekményt foganatosított a KNYFÜ Dél-Békésben, így információink szerint több személy kihallgatására is sor került.

Az ügyre rálátó, de nevük mellőzését kérő szakemberek a Narancs.hu-nak megerősítették,

ennek az elkülönített ügynek a kárértéke akár többszörösen is meghaladhatja a termelési és értékesítési szövetkezetek ügyében vád tárgyává tett 1,4 milliárd forintot.

A bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt folyó per, amelynek kulcsszereplője Simonka, minden valószínűség szerint elhúzódik, így a 2022 április parlamenti választás előtt aligha lesz elsőfokú ítélet.

Ez ugyanakkor nem kis mértékben rontja Simonka újbóli jelölését az országgyűlési képviselőségre, ahogy ezt már a sokáig Simonka mellett álló Kubatov Gábor, a Fidesz-MPSZ pártigazgatója be is lengette. Ám egyelőre új, induló jelöltet nem jelentett be a kormánypárt a dél-békési körzetben, noha alig öt hónap van a következő országgyűlési választásig. Végül a jelek szerint a most folyó per mellett Simonka jó eséllyel egy következő büntetőeljárás szereplője is lehet, és könnyen lehet, hogy már nem parlamenti képviselőként.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.