Azok is kaptak támogatást a gazdaság-újraindítási programból, akiknek van mit a tejbe aprítani

Kis-Magyarország

Boldog István falujában egy helyi fideszes képviselő közel ötvenmilliót kapott kisboltja korszerűsítésére.

Boldog István fideszes képviselő régi kétpói cimborái sem maradtak ki a gazdaság-újraindítási program keretében osztott pénzekből. A politikus közösségi oldalán tette közzé október végén, kik részesültek milliókkal a támogatásból. Az egyik pénzhez jutott állítólagos „cimborája” egy trafikos, aki a legtöbbet kapta mindenki közül a térségben: 47,5 millió forintot. Boldog István 13 támogatottat sorol fel bejegyzésében, akik a gazdaság-újraindítási akcióterv keretében kistelepülési üzletek fejlesztésére kaptak pénzt. 

"Bárkit megkérdezhet itt a faluban, mindenki azt fogja mondani magának, hogy ez a két ember Boldog régi komája" – mondta egy helybeli, amikor a településen jártunk. Vágner Olivérről és Takács Györgyről van szó. Vágner közel ötvenmilliót kapott, Takács György valamivel több mint nyolcmillió forintban részesült. 

Kétpón leginkább a Vágneréknek odaítélt 47,5 millió forintos támogatás miatt vannak felháborodva. Vágneréknek két trafikjuk van: egy Martfűn, egy pedig Mezőtúron. Ezek szép pénzt hoztak a konyhára, tavaly nettó 493 millió 284 ezer forint nettó árbevétele volt a Wagner Tabak Bt.-nek. "Tudjuk jól, hogy kik nyerhettek trafikjogot annak idején, nem kell mondani, hogy csakis Fidesz-közeliek lehettek a szerencsések" – mondta egy kétpói, aki hozzátette: úgy véli, Vágnernek világ életében jól jött, hogy a hatalom közelében lehetett.

Vágner Olivér 1998 óta a helyi képviselő-testület fideszes tagja. Már akkor képviselő volt, amikor még Boldog István vezette a települést. Ezen kívül a megyei közgyűlésben is helyet kapott külsős tagként. Felügyelőbizottsági tag volt az NHSZ Kétpó Hulladékgazdálkodási Kft.-nél, bár amikor erre rákérdeztünk, furcsa mód nem emlékezett. Erősíti a fideszes szálat, hogy Vágner Instagram-oldalán egy fotón szerepel azzal a Szabó Ferenc Frankyvel, aki tudomásunk szerint jelenleg is Boldog István jobbkeze, titkára. Szabó azt a Fehér Petrát váltotta Boldog István környezetében, aki ellen hivatali vesztegetés miatt folyik eljárás.

Vágner az Olívia nevezetű vegyesbolt fűtéskorszerűsítésére kapta a majdnem ötvenmilliós támogatást. Az érintett lapunk érdeklődésére kifejtette, helyi üzlete bővítésére, fűtéskorszerűsítésre, eszközbeszerzésre, illetve postai szolgáltatások bevezetésére kívánja fordítani az összeget. Közel 60 négyzetméteres könnyűszerkezetes bővítést tervez de egyelőre nem talált rá kivitelezőt. Arra a kérdésünkre, hogy milyen viszonyban van Boldog Istvánnal, azt felelte, gyermekkora óta ismeri, jó a viszonyuk. A pályázattal kapcsolatban kifejtette, Boldoggal nem egyeztetett róla, nem kért tőle "hátszelet". Bízik abban, hogy bár jóbaráti viszonyban van Boldoggal, nem miatta kapta meg a támogatást, hanem a pályázatírásba fektetett munka eredményeként.

Vágner további részleteket is elárult a pályázatról. Mint mondta, még nincs aláírva a támogatási szerződés, mert a pályázat beadása óta minden megváltozott, elég csak az építőanyagárakra gondolni. Az önerőhöz hitelt vett fel. Vágner Olivér hangsúlyozta, nagyon jónak tartja a lehetőséget, hiszen egy 600 lakosú településen igenis van igény három vegyesboltra.

"Arra írták ki a pályázatot, amire már régóta vágytunk, vagyis hogy zárkózzanak fel a kistelepülések, és ne kelljen mindenért bejárni a városba" - mondta. Szerinte végre azok a tervek valósulhatnak meg, amelyek a vidék megmaradását ösztönzik, és most van is hozzá némi segítség.

"Mint egy falat kenyér, úgy kellhet kiülős kávéző a 600 lelkes Kétpón."

Erről már a másik kedvezményezett, a Takács Györgynek megítélt 8,1 milliós támogatás kapcsán beszéltek a faluban élők. A Kétpón ugyancsak Boldog cimborájaként elkönyvelt Takács teraszos kávézót szeretne nyitni a településen. Ott, ahol egyébként a falu, illetve az óvodai játszótér fa játékainak felújítására évek óta nem jut pénz. Egyébként bölcsőde is lesz abban a községben, ahol alig születnek gyerekek (információink szerint idén ketten születtek), a településre erőszakolt nyolc férőhelyes intézményt pedig majd fenn is kell tartani. Informátoraink még egyet kiemeltek: Kétpón köztudott, hogy Boldog és felesége - aki a helyi óvoda vezetője és önkormányzati képviselő - hangoztatják, egyetlen pályázatba sem nyúlnak bele.

Takács György érdekes módon nem volt derűlátó a pályázattal kapcsolatban. Valószínűnek tartja ugyanis, hogy nem fogja aláírni a szerződést, mert a feltételek már nem annyira szépek. Mint mondta, most szembesült azzal, hogy jelzálogot is kell biztosítania a támogatás igénybevételéhez. Szerinte nem erről volt szó a kezdet kezdetén, ezért most azt fontolgatja, hogy nem is veszi fel a támogatást. Arra a kérdésünkre, hogy jelezte-e ezt a problémát Boldognak, hiszen állítólag régi barátok, azt felelte, jelezte, hiszen 30 éve van jelen boltosként a településen, azóta ismerik egymást. 

Felhívtunk még egy nyertest, Szabó Lászlót, aki Tiszakürtön is üzemeltet boltot. Az üzlet fejlesztésére most 31,2 milliós támogatást kapott, de ahogy mondta, tiszaugi boltjára is kapott ugyanennyit. Hogy ismeri-e Boldogot, nem volt alkalmunk megkérdezni tőle, mert elfoglaltságra hivatkozva letette a telefont. A megyei lapnak azonban nyilatkozott. Azt mondta, hogy a támogatásból végre kicserélheti a polcrendszert, a padlózatot, a raktár ajtaját, valamint hűtésre és fűtésre alkalmas klímákat is beszerelnek, és a külső szigeteléssel együtt napelemrendszer felszerelése is szerepel a tervek között.

Szabó a koronaboltok.hu-n azt írja: „Családi vállalkozásunk közel húsz éve üzemel Tiszaug központjában. Szolgáltatásaink sorát elsőként a vendéglátás területén indítottuk, mikor is 2000-ben nyitottuk a legendás Korona Vendéglőt. Azóta sok sok év eltelt és szolgáltatási körünk folyamatosan fejlődött, tüzépet, élelmiszer boltot, iparcikk kereskedést és varrodát is üzemeltetünk.”

Nemzeti színűek lesznek az államilag támogatott kisboltok

A 444.hu írta meg elsőként, de a Telex is foglalkozott azzal, hogy a kormány úgy oszt tízmilliárdokat kisboltok létesítésére, illetve halódó kisboltok támogatására a Magyar Falu Program keretében, hogy kötelezően előírja, hogyan kell kinéznie a támogatásban részesülő üzleteknek. A nyitvatartást jelző táblától kezdve a cégéren át a bolt előtti, úgynevezett megállító tábláig mindennek piros-fehér-zöldnek kell lennie. Látványos képek és példák a Telex cikkében.

Van még egy – neve alapján – érdekesnek tekinthető nyertes pályázó is Boldog körzetében, amelyik a gazdaság-újraindítási akció keretében nyert szintén milliós támogatást. Ez pedig a nagyrévi Nincs Kiút Kft., amely több mint 21 millió forintot nyert el. A név talán arra utalhat, hogy Nagyrév zsákfalu, de egyesek szerint akár a Fidesz vidékpolitikáját is megtestesítheti a meglepő cégnév...

Lapunk megkérdezte Boldog István, hogy szerinte milyen szempontok szerint ítélték oda a támogatásokat, de érdeklődésünkre egyelőre nem reagált a képviselő. Ha válaszol, cikkünket frissítjük.

(Címlapképünk illusztráció)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk