Bajban a propagandamédia: újabb válságtervet kell készítenie a Békéscsabai Médiacentrum Kft.-nek

Kis-Magyarország

Ha a televíziót, az internetes portált és az ingyenes városi lapot magában foglaló békéscsabai önkormányzati média nem kapott volna 15 millió forintos gyorssegélyt a városi közgyűléstől, akkor november végével lehúzhatta volna a rolót. Persze kapott. De újabb válságtervet várnak tőle.

„A társaság nyújtson be a következő Közgyűlésre »válságtervet« 2023. 12. 31. időpontra vonatkozóan, amely egyrészt eredménykimutatás tervet, másrészt intézkedési tervet tartalmaz. Az intézkedési tervből derüljön ki, hogy a cég hogyan kívánja elérni az új eredménykimutatás tervét” – áll a békéscsabai közgyűlés szeptemberi határozatában. Ez a válságterv azonban csak a novemberi ülésre készült el, s ahogy a pénzügyi bizottság ülésen elhangzott, ezt aligha lehet érdeminek nevezni. Így újabbal kell majd előrukkolnia a városi médiacentrumnak.

A békési megyeszékhely önkormányzati propagandamédiájánál sajátos helyzet alakult ki. Ezt a novemberi közgyűlésre készült előterjesztés is tartalmazta. Nőttek a papírárak, drasztikusan emelkedtek a nyomdai és a terjesztési költségek, de nőtt a minimálbér is. Az idénre tervezett 191 milliós bevétel pedig nem haladja meg a 150 millió forintot. Annak ellenére sem, hogy a kormányzati propaganda nem bánt szűkmarkúan Békéscsabával. Ezt bizonyítja, hogy a tervezetthez képest több mint 14 millió forinttal nagyobb összeg folyik be az idén kormányzati hirdetésből, de ez sem tudta ellensúlyozni az anyagköltség, az energia és a szolgáltatások árának növekedését, és azt, hogy másfél éve leálltak az EU-s programok kifizetései, amelyek minden esetben ezek médiamegjelenését is finanszírozták. Ez nem kevés bevételt hozott a kormánybarát propagandasajtónak. Erről azonban a novemberi békéscsabai közgyűlésre készült előterjesztés nem szólt egy szót sem.

A Békéscsabai Médiacentrum Kft.-nek a legnagyobb bevétele a két ütemben, májusban és szeptemberben folyósított 16-16 milliós önkormányzati támogatás. Ám a Viharsarok fővárosában a helyzet speciális, mert amennyire vállt vállnak vetve segíti egymást a helyi „lila Fidesz”, azaz a Hajrá Békéscsaba Egyesület és a Fidesz-KDNP, addig nemegyszer egymás alá is vágnak. A közgyűlésben a Hajrá Békéscsaba képviselői kicsivel többen vannak, de a propagandamédia valójában a Fideszé.

Ezt azzal hálálja meg a „lila Fidesz”, hogy nem ad nagyobb mértékű önkormányzati támogatást egy-egy évre, s mint látszik, ezért és más okokból kifolyólag, a propagandamédia most kifutott a rendelkezésre álló forrásból.

Ebben az is szerepet játszik, hogy az idén szűkülő bevételek ellenére eddig nem nyúltak a felduzzasztott létszámhoz és egyéb, érdemi költségcsökkentést sem hajtottak végre, aztán szeptemberben rájöttek, hogy november utolsó napjára  elfogy a pénz. A kialakult helyzetben érdemi megoldásnak és egy valós válságterv alapjainak aligha lehet nevezni a mostanra elkészültet, amely szerint a jövőben nem alkalmaznak pénzügyi tanácsadót, kevesebbet nyomtatnak, kicsit szűkítik a 28 ezer példányban minden békéscsabai háztartásba eljutó Csabai Mérleg oldalszámát, két fős létszámleépítést hajtanak végre jövőre, s hogy az éppen nem működő berendezéseket áramtalanítják.

Erre tekintettel kért újabb válságtervet a közgyűlés, aztán megszavazta a „lila Fidesz” és a kormánypárt helyi frakciója, hogy összesen 15 milliós gyorssegéllyel siet az érdekeit messzemenően kiszolgáló propagandamédia segítségére. Közben a helyi tévében egy nemrégiben lezajlott stúdióbeszélgetésen Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) békéscsabai országgyűlési képviselő az alákérdezés magasiskoláját bemutató műsorvezető ún. kérdései nyomán fejtegetéseiben odáig jutott el: összességében nagyszerű fejleményként is értékelhető, hogy a kormány szinte az egyik pillanatról a másikra leállította a Békéscsabát is érintő Modern Városok Programot. Közben egyetlen szót sem szólt arról, hogy emiatt milyen beruházások sora marad el vagy veszik a jövő ködébe. Például egy tervezett új, multifunkcionális sportcsarnok, amiről még évekkel ezelőtt írtunk:

(Címlapképünk forrása: Behir.hu Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk