Megakadályozható-e, hogy akkugyár települjön Győrszentiván határába?

  • Papp László Tamás
  • 2023. november 16.

Kis-Magyarország

Vagy más, különösen veszélyes, ipari tevékenységet folytató cég? Jogosan vetődik fel a kérdés az után, hogy kiderült: jóval a beígért vizsgálatok, hatástanulmányok, valamint a helyiek tájékoztatása előtt meghozták a döntést, ráadásul nem is helyben, hanem kormányszinten. A terület tudniillik ún. GIPZ-besorolást kapott, azaz jelentős zavaró hatású ipari övezetnek minősítették. Megkérdeztük az így előállt helyzetről a fideszes győri polgármestert, de nem válaszolt.

Szerdán a győrszentiváni Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban Ungár Péter, az LMP társelnök-frakcióvezetője, Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje és Kun Zoltán élővilág- és tájvédelmi szakértő részvételével tartottak fórumot, ahol a hallgatóság soraiból is elhangzott a kérdés: lehet-e még tenni valamit? Amiről szó van, régóta országos nyilvánosságot kapott: a győrszentivániak attól tartanak, akkumulátorgyár települhet a győri Ipari Parkba. Ráadásul, mint azt október végén a Narancs.hu is megírta, kiderült, már tavaly januárban veszélyes övezetté nyilvánították a bővítésére szánt területet.

Pintér Bence szerint jogi értelemben talán már nem lehet tenni ez ellen az ún. GIPZ-besorolás ellen – a fogalom a különösen veszélyes (tűz-, robbanás-, fertőzésveszélyes), bűzös, nagy zajjal járó ipari tevékenységet jelenti –, politikailag viszont még rengeteg eszköz van a győriek kezében, elsősorban a jövő évi választás. A fideszes polgármester kihívója úgy gondolja: ahogy a mostani városvezetés száz százalékosan kiszolgálja a kormányzati akaratot, úgy ő polgármesterként először megkérdezné a győrieket arról, mit csináljon az önkormányzat a területtel, ahová a GIPZ-besorolás ellenére sem lesz kötelező veszélyes üzemeket beengedni. Ha pedig mégis ilyet akar a Fidesz, akkor még mindig írhat ki népszavazást a közgyűlés, vagy közvélemény-kutatással felmérheti, hogy mi a győriek véleménye, ezzel nyomást helyezve a kormányra.

 
Kun Zoltán, Ungár Péter és Pintér Bence a fórumon
Fotó: A szerző felvétele/Papp László Tamás

A kormányrendelet végrehajtásához még szükséges az önkormányzat rendelete is, amelyet a közelgő kampányidőszakban, illetve egy esetleges ellenzéki győzelem után valószínűleg már jóval nehezebb lesz keresztülvinni. "Amennyiben a magasabb szintű jogszabálynak való megfelelés miatt gondolják, hogy a terület már GIPZ-övezet, akkor is szükséges a kormányrendeletben szabályozott eljárások közül a jelen helyzetre megfelelő eljárás lefolytatása, és a közgyűlésnek dönteni kell az övezet módosításáról. A magasabb szintű jogszabályi rendelkezést át kell ültetnie a saját jogi szabályozásába, mégpedig rendeleti formában, hiszen a helyi építési szabályzatot helyi önkormányzati rendelet szabályozza" – magyarázta Balog-Farkas Renáta, aki jogászként segíti a tiltakozó civileket, a jövő évi önkormányzati választáson pedig független jelöltként indul Győrszentivánon.

Megkerestük az érintett városrészt képviselő fideszes politikust is, mi az álláspontja a kérdésben. "A GIPZ-besorolásnak most sem örülök, a véleményezés során sem támogattam" – válaszolta Sík Sándor. Hozzátette: "2022 januárjában tudtam meg, amikor kormányhatározat rendelkezett róla, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt területté nyilvánították és GIPZ-övezetbe sorolják az Ipari Park bővítésére kijelölt területet. Az átsorolás tényleges megtörténtéről viszont én is csak 2023 október végén értesültem. Volt vitám az átminősítési kormányhatározattal kapcsolatos, az álláspontom szerint sem megfelelő kommunikáció miatt. A helyi Fidesz-képviselőcsoport tagjaként több lehetőségem nyílt a véleményem kifejtésére. A kormányhatározat azonban nem önkormányzati hatáskör, az eljárások lefolytatásáról vagy megszüntetéséről történő döntés kormányhivatali hatáskör a nemzetgazdasági szempontból kiemelt státusz miatt."

Ugyancsak megkerestük Hajtó Péter korábbi fideszes, jelenleg független önkormányzati képviselőt. "Én voltam az egyik képviselő, aki jobboldali érzelmű politikát folytat és mégis ellenezte a GIPZ-besorolást, most is így gondolom. Olyan megoldás kell, amelyet a lakosság is el tud fogadni. Nem ellenzem a népszavazást sem, de sokkal jobban hiszek a gyors és korrekt tárgyalásokban" – mondta. "A sajtóból tudtam meg én is, hogy a gyakorlatban már GIPZ-övezetként kezelik. A besorolást ténylegesen még nem kapta meg a terület, de tekintve, hogy kormányzati hatáskörben döntenek erről, így igazából jogászkodni, időt húzni lehet, de a vége valószínűleg a GIPZ-besorolás lesz; nem lehet megakadályozni, hiszen nincs meg erre a szándék a városvezetésben" – hangsúlyozta Hajtó Péter, aki szerint senkit nem tájékoztatott a polgármester, ám, mint mondta, két ember végig tisztában volt azzal, mi történik: Dézsi Csaba András fideszes polgármester és Endrődi Péter, az Ipari Park fejlesztéséért felelős Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. ügyvezetője, aki egyben a polgármester kabinetfőnöke is. A független képviselő jelezte, egyértelműen az ő felelősségük a tájékoztatás hiánya.

 
Egy korábbi tiltakozóakció a győrszentiváni akkugyár ellen. 5585-en írták alá azt a petíciót, amit az ipari park bővítése ellen kezdeményeztek helyi civilek
Fotó: A szerző felvétele/Papp László Tamás

Október 26-án Dézsi Csaba András a Szabad Európának azt nyilatkozta az Ipari Park bővítése kapcsán, hogy a gazdák minden földet eladtak. Önként, tehát nem kellett kisajátítani. Szerettük volna megtudni, a földeket szántóföld vagy ipari terület áron vásárolta meg az önkormányzat, de a polgármester nem válaszolt a Narancs.hu kérdésére. Hajtó Péter szerint egyébként az Ipari Park bővítésére kijelölt terület kisajátítása körül sem teljesen világos a helyzet. Azt állítja, "sokan elfogadták az ajánlott árat a földekért, de állítólag vannak, akik perre mentek így is. A polgármester többször mondta, hogy mindenkivel megegyeztek. Arról, hogy perek vannak, a közösségi médiából és később a közgyűlesen elhangzottakból, a kabinetfőnök beismerő vallomással felérő beszédéből értesültem. Ha az elmúlt időszakból indulunk ki, úgy érzem ebben az esetben is Dézsi Csaba András ferdít, nincs rendben ez a kérdés sem" - mondta Hajtó.

Győr polgármesterét már kérdésekkel is kerestük. Egy évvel ezelőtt ugyanis azt nyilatkozta lapunknak: "Kormányhatározat van erről, nyilvánvalóan a mi egyetértésünkkel a kormány ezt a területet jelölte ki. Tehát a mi döntésünk és az ő döntésük is ez volt." Most azt szerettük volna megtudni, mire vonatkozott ez az egyetértés. A GIPZ-övezetre is? Ha ugyanis egyetértés volt a kormány döntésével kapcsolatban, akkor miért csak másfél évvel később vezették fel a besorolást a térinformatikai rendszerbe? Kíváncsiak voltunk arra is, Dézsi támogatta-e a GIPZ-besorolást. A polgármester azonban kétszeri megkeresésünkre sem válaszolt.

A győrszentiváni akkugyárral kapcsolatos cikkeink itt érhetők el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk