Balatonföldvári strandkikötő: utolsó napjukon még egy hidat is megszavaztak a képviselők

Kis-Magyarország

A parti sétányt a hajóállások egyik mólószárával összekötő hidat építene ki saját költségén a Nyugati strand közepén létesülő kikötő beruházója, hogy így szerezzen érvényt a Kúria minapi ítéletének, és hogy a leendő hajótulajdonosok ne a strandon keresztül közelítsék meg az épülő vitorláskikötőt. A hétfőn utoljára ülésező testület támogatta a tervet.

 

Mandátumának utolsó napján, szeptember 30-án rendkívüli ülést tartott Balatonföldvár 2019-ben megválasztott képviselő-testülete, s el is fogadta a beruházó elképzelését. Mindez azért érdekes, mert az október 1-jével felálló új képviselő-testület többségét alkotó négy képviselő arra kérte a polgármestert: vegye le a témát az ülés napirendjéről.

Az utolsó döntés

Ahogyan a Narancs.hu megírta, múlt héten kedden a Kúria a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület felülvizsgálati kérelme nyomán megsemmisítette a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal által már harmadszorra kiadott kikötőengedélyt és új eljárás lefolytatására kötelezte a hatóságot. (Mint arról lapunk az utóbbi években rendszeresen beszámolt, a balatonföldvári Nyugati strandra a Balabo Kft. nevű vállalokzás épít 175 állásos kikötőt, ami ellen civilek tiltakoznak.) A döntés kihirdetése után Herényi Károly, a civil szervezet elnöke azt mondta lapunknak: az írásos indoklás ismerete nélkül, egyelőre csak a bírói tanács szóbeli indoklását hallva, jogi képviselőjükkel egyeztetve úgy értelmezik a Kúria ítéletét: a legfelsőbb bíróság a kikötőengedély hatályon kívül helyezésével együtt azt is kimondta, a strand funkciója a kikötő megépülésével alapvetően megváltozik és a kormányhivatalnak legközelebb úgy kell kiadnia az engedélyt, hogy ez ne változzék meg. Herényi hozzátette: laikusként nehezen tudja elképzelni, hogy a kikötő is üzemeljen és a strand funkciója se változzon.

A jelek szerint azonban a Balabo Kft. – még szintén a Kúria írásos indoklásának ismerete nélkül – máris talált megoldást: hidat épít a kikötő keleti mólószárától a stranddal szomszédos parti sétányra, s a hajótulajdonosok onnan, a strandolókat nem zavarva közelíthetik majd meg a kikötőt. A beruházó javaslatát a városvezetés is gyorsan magáévá tette, hiszen azok után, hogy a múlt héten csütörtökön is ülésezett a régi képviselő-testület, Holovits Huba polgármester (Fidesz-KDNP) hétfőre, a testület mandátumának utolsó napjára összehívott rendkívüli ülés elé vitte a Balabo javaslatát. Ez aztán az ülésen „át is ment”; az egyetlen ellenzéki képviselő, a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület színeiben bekerült Kovács Zsolt nem volt ott a hétfő délelőtti ülésen. Korábban hírül adtuk: a június 9-i választáson azonban az egyesület három képviselője is bejutott a testületbe, s az egyetlen független képviselővel együtt többségben lesznek a két fideszes képviselővel, valamint az újraválasztott fideszes polgármesterrel szemben.

Herényi felszólalt

Az így többséget alkotó, keddtől aktív képviselők a hétfői ülés előtt írásban kérték a polgármestert: vegye le a napirendről a kikötő ügyét. Ez végül nem történt meg. Az ülésen azonban Herényi Károly egyesületi elnök szót kért és kapott is. „Amit leírtunk, azt elmondtam élőszóban is: az a véleményünk, ami egyezik jogi képviselőnk, Sebők Márton álláspontjával is, hogy a Balabo által kitalált híd, a kikötő új megközelítése nem megoldás a problémára, a beruházó és ezek szerint a képviselő-testület is rosszul értelmezi a kúriai döntést – mondta a hétfői képviselő-testületi ülés után Herényi Károly a Narancs.hu-nak. – Ha meg is építené saját költségén a Balabo ezt a drága hidat, a jogi rendezetlenség akkor is fennmaradna. A Kúria ugyanis szerintünk azt mondta ki, hogy a strand az strand. Azon kikötő nem működhet, mert akkor a strandfunkció a terület egy részén megszűnik, hiszen a kikötő »kiharap« egy jókora területet a standból. Az ülésen meghallgattak; a polgármester azt mondta, méltányolja az álláspontunkat, de ez a hozzájárulás a hídépítéshez egyébként is csak feltételes döntés, akkor lehet végleges, ha a Kúria írásba foglalt ítéletéből valóban az derül ki, hogy indokolt. Már csak ezen érvelést hallva sem értjük, hogy akkor mi szükség volt erre a gyors testületi döntésre.”

A kikötő közben tovább épül

A vízpart-rehabilitációs tervnek és a helyi építési szabályzatnak is megfelel a strand funkciója, a zavartalan strandolást a kikötő nem lehetetleníti el – foglalja össze álláspontját a balatonföldvári városháza a képviselők elé került, a kikötőtémát taglaló előterjesztésben. „A bemutatott parti móló biztosíthatja a kikötő megvalósulását, elkerülve ezzel azt, hogy az országos és a helyi jogszabályok alapján megalkotott településfejlesztési koncepciót támadó, teljesen szükségtelen jogviták miatt egy fenntarthatatlan és észszerűtlen állapot alakuljon ki Balatonföldvár parti szakaszán, amely jelentősen rombolja és veszélyezteti a település épített környezetének megjelenését és megítélését – írják. – A képviselő-testület a Balabo Kft. kérelmére együttműködési szándékát fejezi ki a partvédőműhöz csatlakozó parti mólócsatalakozásnak a létesítéséhez, amennyiben a vonatkozó hatályos jogszabályok azt lehetővé teszik, támogatja annak kiépítését. Felhatalmazza a polgármestert, hogy a nevében eljárva az ehhez szükséges engedélyezési eljárásban tulajdonosi hozzájárulást adjon, a jegyzőt pedig arra, hogy közútkezelői hozzájárulást adjon. ”

A kisvárost vezető Holovits Huba korábbi interjúnkban azt mondta lapunknak: „A Pécsi Törvényszék és a Kúria is szavakon »rugózik«, nem veszi figyelembe a helyi jogalkotói szándékot, ami 2004 óta arra irányul, hogy itt kikötő épüljön. A helyi építési szabályzatunk bíróságok által citált 2006-os jóváhagyásakor is már szerepelt a térképen a kikötőjel. De mondok meredekebbet: ha szigorúbban vettük volna a törvényt, akkor azóta, hogy 2004-ben elhelyezték a kikötőjelet a Nyugati strandnál, azon a sávon, ahová a kikötőt szánták, megtilthattuk volna a strandolást.”

A balatonföldvári városvezetőt a hétfői rendkívüli ülés után is kerestük kérdéseinkkel, amint válaszol, közöljük.

A vitorláskikötő építése mindeközben zavartalanul folyik, ezt a civil szervezet naponta fotókkal dokumentálja.

 
Forrás: Mosolygó Balatonföldvár Facebook

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk