Siófok újabb ikonikus épülete kerülhet Fidesz-közeli céghez

Kis-Magyarország

A siófoki független polgármester is megszavazta a ciklus utolsó testületi ülésén az elvi lehetőségét annak, hogy az úgynevezett Thanhoffer-villa egy olyan nonprofit céghez kerülhessen, amelyben egy leköszönő és egy új fideszes képviselő is érintett. Az ügynek etikai és összeférhetetlenségi vonatkozásai is vannak.

A siófoki Petőfi sétányon áll Thanhoffer Lajos 1897-ben építtetett villája, amelynek története meglehetősen mozgalmas, erről korábban itt írtunk. A villát 1996-ban vette meg a város, majd 2013-ban szálláshellyé alakították és adták bérbe üzemeltető cégeknek. A képviselő-testület tavaly megpróbálta eladni az ingatlant, hogy fedezni tudják a Galerius fürdő felújítási munkálatait, de nem akadt vevő az egymilliárdos villára. Pedig igen szépen fel van újítva, luxus minőségben. Jelenleg a város cége, a Balaton-Parti Kft. hasznosítja: a nyári időszakban bérbe adják, ősszel-télen pedig egyedi programokat, céges rendezvényeket terveznek, életképes üzleti tervvel.

Ennek megvalósulása vált most kétségessé, miután

a polgármester és a képviselő-testület a saját céggel szemben legutóbbi ülésén egy erős fideszes bekötöttésgű szervezetet favorizált.

A Thanhoffer-villáért ugyanis a Balatoni Kulináris Műhely Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. jelentkezett be, amely együttműködést  tervez a város másik ikonikus épületét, a Sió-Hullám szállót furcsa körülmények között használatba kapott Debreceni Egyetemmel. 

A Kft. egy levélben fejtette ki a polgármesternek, hogy oktatási célokra szeretnék használni az objektumot. A levél egyik aláírója Szamosi Lóránt leköszönő fideszes önkormányzati képviselő, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. A másik Tóth Gergely, aki kompenzációs listáról került most be a Fidesz képviselőjeként a képviselő-testületbe, és aki az Opten céginformációs adatbázis szerint jelenleg is több mint egy tucat cégben érdekelt, köztük siófoki szállodák ügyvezetője – az általa vezetett egyik hotelben több nagyszabású fideszes rendezvényt is tartottak, miniszteri jelenléttel.

 
A Tanhoffer-villa
Forrás: siofok.hu
 

A Balatoni Kulináris Műhely Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. 17 hónapja, 2023 májusában alakult. Tulajdonosai között több fideszes kötődésű cég is található, székhelye a Szakképzési Centrum egyik iskolája, telephelyei között van a siófoki Fő tér egyik étterme és a CE Plaza Hotel, amelynek ügyvezetője történetesen éppen Tóth Gergely.

A Thanhoffer-villa használatára benyújtott igénybejelentés az önkormányzati választás után alig egy héttel, június 15-én kelt. A polgármesteri hivatal előterjesztést gyártott belőle, az előterjesztő a magát függetlenként definiáló polgármester. Az irat külön kiemeli azokat a törvényi körülményeket, amelyek szerint ingyenesen, illetve versenyeztetés nélkül lehet önkormányzati ingatlant állami érdekeltségű entitás birtokába adni.

A kérelem lényege, hogy vendéglátóipari tanulókat gyakorlatoztatnának a luxusvillában, valódi vendégekkel. A Szakképzési Centrumnak ugyanakkor jól felszerelt tankonyhája és tanétterme van, és olyan szállodaipari tanulóról sem tudunk, aki gyakorlati hely hiányáról panaszkodott volna. A balatoni szállodák tapasztalatunk szerint szívesen fogadják az olcsó diákmunkát.

A kérelmet előbb a Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság tárgyalta. Az ülésen megjelent Tóth Gergely, aki vehemensen érvelt a projekt mellett, amelynek lényege, hogy vendéglátó- és szállodaipari tanulókat gyakorlatoztatnának a luxusvillában, mivel elmondása szerint egyes siófoki szállodák nem fogadnak tanulókat, és ezért kéne a képzőközpontnak saját hely. Mint mondta, az ágazati képző központnak lehetősége van a nonprofit oktatás mellett valós gazdasági folyamatokat is megvalósítani, így tanétterem, tankonyha, illetve egyéb, az ágazathoz kapcsolódó piaci termelő tevékenységet folytatni. A működését a szakképzésről szóló törvény biztosítja. 

Tóth a bizottsági ülésen vázolta a működési modellt is: ennek lényege, hogy az ott tanuló, hallgatói jogviszonyt fenntartó szakképzési munkaszerződéssel rendelkező munkavállalók munkabérére, illetve oktatási költségére az állam adókedvezmény formájában fedezetet nyújt. Tóth elmondása szerint a jelenlegi 255 hallgató munkabére, illetve a járulék megérkezik a társaság bankszámlájára, ahol a képződő profitot az oktatás szervezésére fordítanák, a tankonyha működésére, anyag vásárlására, valamint az oktatók fizetésére. Ebbe a rendszerbe illesztenék bele a Thanhoffer-villát, illetve még más hasonló egységeket is a közeljövőben. "Az ajánlatunkat elsősorban az alapján fogalmaztuk meg, hogy Szamosi Lóránt, a Szakképzési Központ kancellárja, s mint ilyen, a társaság egyik alapítója az állam képviseletében, elkötelezett annak érdekében, hogy a Thanhoffer-villára olyan ajánlatot fogalmazzunk meg, ami a piaci szereplő által nem megfogalmazható itt a tapasztalatunk alapján" – fogalmazott. 

Arra a kérdésre, hogy nem érzi-e etikailag aggályosnak, hogy Szamosi regnáló képviselőként, ő pedig leendő képviselőként olyan előterjesztésről szavazzon, amit ők terjesztettek elő, Tóth kifejtette, hogy Szamosi kvázi a magyar államot képviseli, mert  „minisztériumi felügyelet mellett látja el a működését”. Az egy héttel későbbre kitűzött szavazásról úgy vélekedett: „Magától értetődőnek tartom, hogy amíg Szamosi úr képviselő, ő sem fog részt venni a szavazásban, és ha utána ez a folyamat akkor zárul le, amikor én leszek képviselő, természetesen magától értetődő módon én sem veszek részt a szavazásban, ez evidens.”

Ezután az aljegyző tájékoztatta a bizottság tagjait az önkormányzati törvény vonatkozó részéről, miszerint Szamosi nem is szavazhat az ülésen, mert személyesen érintett abban. Ehhez képest a szeptember 26-án megtartott testületi ülésen Szamosi nem csak szavazott, hanem hosszasan ecsetelte, miért van szükségük újoncok oktatásához éppen erre a luxusvillára. A jelenlévő képviselők egyhangúlag meg is szavazták a javaslatot.

Szamosi nem jelentette be személyes érintettségét, holott hozzászólásában elismerte, hogy az igénybejelentő levelet ő írta. (Az ülés videofelvételén ez 23:23-tól  látható.) Egyetlen képviselő, de még a törvényességet felügyelő jegyző és aljegyző sem említette a személyes érintettség esetét, és egyetlen képviselő sem emelt kifogást az ellen, hogy a fideszes képviselő a saját beadványának kedvező döntést megszavazza.

Az önkormányzat szervezeti- és működési szabályzata szerint azonban ennek jogkövetkezménye elméletben csak az, hogy a képviselő-testület visszavonhatja és hatályon kívül helyezheti az érintett határozatot, valamint kezdeményezheti az adott napirend ismételt tárgyalását. Mindez feltételes módban, tehát semmi nem történik, ha ezt nem teszik meg.

Lengyel Róbert független polgármester Becsülettel Siófokért nevű frakciójának minden tagja is fenntartás nélkül megszavazta a fideszes képviselők által képviselt céggel való együttműködést. Maga a polgármester a szavazás előtt azt mondta: „Mindenképpen az lenne az ildomos és az lenne a jó, hogy ha hosszútávú megoldást találnánk ennek az épületnek a hasznosítására. Erre ez a projekt a jelen ismereteim szerint alkalmas… lehet.” (Az ülés videofelvételén ez 45:08-tól  látható.)

A villát jelenleg is üzemeltető városi céget, a Balaton-parti Kft.-t azonban az ülésen nem kérdezték meg, ki tudja-e termelni az ingatlanszakértő által meghatározott évi közel 15 millió forintos bérleti díjat, vagy mindenképpen szükséges az állami adókedvezményekkel finanszírozott nonprofit cég ajánlatával foglalkozni. Az ügyvezető Kósz Ágota korábbi nyilatkozatai szerint a piaci bérleti díj kitermelése nemhogy nem lehetetlen, de konkrét terveik vannak nagyságrendileg azonos bevétel elérésére, illetve meghaladására az időszakos használat mellett.

Az, hogy a Balatoni Kulináris Műhely Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. miből fizetne bérleti díjat, vagyis hogy kapnak-e annyi állami támogatást, amelyből ez kitelne, vagy hogy hogyan termelnének bevételt a villa használatából, sem a kérelemből, sem a fideszes ajánlattevők szóbeli nyilatkozataiból nem derült ki. A cég a tavalyi évét mindenesetre mínusz 4,5 milliós üzemi eredménnyel zárta. Tóth Gergely egyébként egy másik cégével rövid ideig pénzügyi szolgáltatást is végzett a Balaton-parti Kft.-nek, még az előző ügyvezetés alatt. Bizottsági meghallgatásán közölte, hogy bár fontolgatta, a korábbi években nem is tett ajánlatot a villára, mert üzleti alapon nem tartotta értelmezhető konstrukciónak. Most azonban ez „egyfajta felelősségérzetből” merült fel ez bennük.

A képviselő-testület egyelőre arról döntött, hogy érdekli az együttműködés a fideszes képviselők által képviselt céggel, és bérleti díjért képzelik el az ügyletet. Arról egyelőre nem született döntés, hogy a bérleti díjat konkrét kifizetendő összegként kívánnák beszedni, vagy esetleg a bérlő a felújítási beruházásait „lelakhatja”, ahogy az a Debreceni Egyetemmel kötött szerződés esetében is történt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk