Bukta a rágalmazási pert Botka ellen, de Szabó Bálintnak nincs hol bocsánatot kérnie

  • narancs.hu
  • 2019. április 9.

Kis-Magyarország

Abban a sajtóperben hirdettek kedden ítéletet első fokon a Szegedi Járásbíróságon, amelyet azt követően indított Botka László szegedi polgármester, hogy Szabó Bálint az Echo TV-ben nyilatkozott róla.

Az első rendű alperes Szabó Bálint 2018. november 6-án az Echo TV műsorában a Szegedi Járási Ügyészség vádiratára hivatkozva azt állította, hogy a SZEVIÉP-ügy szálai Botka Lászlóig nyúlnak, illetve, hogy nála landoltak pénzek. A szegedma.hu internetes portálon, illetve a Déli Szó november 9-i számában is megjelentek a Szabó által nyilatkozott állítások azt a látszatot keltve, hogy a polgármester érintett a büntető ügyben.

Amint arról tavaly ősszel a Narancs.hu elsőként beszámolt, Botka László ezek után jó hírnév megsértésére hivatkozva személyiségi jogi pert indított Szabó Bálint és a két sajtóorgánum ellen. A korábbi tárgyalási napokon a szegedma.hu és a Déli Szó jelezte: ők csak átvették Szabó nyilatkozatát, ezért nem felelnek annak valóságtartalmáért.

Botka tavaly ősszel lépett a rágalmazás miatt

Botka tavaly ősszel lépett a rágalmazás miatt

Fotó: Wkimedia

Kikérték a SZEVIÉP-ügy vádiratát

Bálint Gábor, a felperes ügyvédje azonban elmondta, hogy ha meg is állná jogilag a helyét az, hogy a sajtótermékek bármilyen tartalmú nyilatkozatot idézhetnek, azért felelősség nem terheli őket, ám a cikkek néhány ponton eltérnek az Echo TV-ben elhangzottaktól, ezért igenis felelősség terheli őket.

Szabó Bálint egyenesen azt sugallta: csak a tévé riportere mondta ki, hogy Botka Lászlóhoz vezetnek a SZEVIÉP-ügy szálai, ő ezt nem erősítette meg, sőt a vádiratból idézve pontosította a tévés szavait. A bíróság közben kikérte a Szegedi Járási Ügyészségtől a SZEVIÉP-ügy vádiratát, amelyben a bíró kereste azokat a részeket, melyek Botka László érintettségére utalnának, de ilyet nem talált.

Ezt nyilván tudta Szabó Bálint is, ezért bírósági hozzászólásában inkább elhatárolódott ettől az állítástól, minthogy megerősítette volna azt. Botka László egyébként mindkét alperestől helyreigazítást és kétmillió forint sérelempénzt, valamint a perköltségek megtérítését várta.

Echo TV, szegedma.hu, Déli Szó

A szeged.hu beszámolója szerint az ítélethirdetésre egyik alperes sem ment el, sőt jogi képviselőik is távol maradtak a tárgyalástól.

Lakatos Péter bíró az első fokon meghozott ítéletben elmondta, az eredetileg kért 2-2 millió forint helyett az 1-1 millió forintos sérelemdíj arányos. Mivel azonban az Echo TV néhány napja megszűnt, Szabó Bálintnak nincs hol megkövetnie a polgármestert, ugyanis eredetileg ezen a csatornán élő adásban kellett volna Botka László bocsánatát kérnie, de erre már nincs lehetőség.

Szabó Bálint: aki mondta is, nem is

Szabó Bálint: aki mondta is, nem is

Fotó: Bod Tamás felvétele

A szegedma.hu-nak a sérelem megfizetésén túl nyolc napig kint kell tartania a nyitóoldalán az ítélet rendelkező részét, valamint egy bocsánatkérést Botka László polgármestertől, a Déli Szónak a címoldalán kell megtennie ugyanezt. Az ítélet nem jogerős, az alperesek minden bizonnyal fellebbeznek az ügyben.

Figyelmébe ajánljuk