Csak néhány órája maradt Jászberénynek a zárszámadás elfogadására

Kis-Magyarország

Ha nem szavazzák meg, akkor nem fogja megkapni a város az állami normatívát.

Május 31-ig kell elfogadnia és hatályba léptetnie a zárszámadást az önkormányzati képviselő-testületeknek. Jászberényben ez jelen pillanatban is kétséges.

A Jászság fővárosában folyamatos a konfliktus az ellenzéki városvezetés és a kormánypárti frakció között. Az erről szóló cikkeink itt olvashatók. A mostani helyzet viszont még a korábbiakon is túltesz. 

A Fidesz-frakció megmakacsolta magát, és nemhogy a zárszámadás elfogadása érdekében összehívott csütörtöki rendkívüli ülésre, de még az ezt megelőző bizottsági ülésekre sem mentek el. Egyébként a legutóbbi testületi ülésen már szó volt a zárszámadásról, de már akkor sem fogadták el a fideszes többség miatt ezt a napirendi pontot.

Budai Lóránt jobbikos polgármester meg is írta egy közösségi oldali posztban, hogy ha nincs elfogadott zárszámadása egy településnek, akkor felfüggesztik az állami normatíva kifizetését és komoly bajba kerül az adott település önkormányzata. Megerősítette, hogy ennek érdekében rendkívüli testületi ülést kellett összehívni azért, mert a Fidesz-frakció és két képviselő (a DK-s Gedei Józsefre és a Mi Hazánk részéről Dobrán Gyulára célzott) nem fogadta el a 2021-es év zárszámadását. Márpedig ha ez nem történik meg, akkor nem fogja megkapni az önkormányzat az állami normatívát, amiből a bölcsődei, óvodai, hivatali és a szociális szférában dolgozók kapják a fizetésüket. Ez pedig több száz család megélhetését veszélyezteti.

Budai amúgy már múlt pénteken jelezte, csütörtökre hívja össze a rendkívüli ülést, a meghívót meg is kapták rá a képviselők pénteken. Információink szerint ehhez képest e hét elején azt akarta elérni egy, a városvezetéssel tartott találkozón a Fidesz három képviselője Tamás Zoltán frakcióvezetővel az élen, hogy jövő hétfőn legyen az ülés. Úgy tudjuk, azt is részvételi feltételül szabták volna, hogy napirendi pontjaikat is vitassa meg a testület. Többek között például azt, hogy visszamenőleg emeljék meg a képviselők tiszteletdíját, illetve hogy a polgármester jogkörét korlátozzák, és ne csoportosíthasson át pénzeket. A Fidesz-frakciónak ugyanis még mindig fáj, hogy a polgármester a Malom-ügyben egyedül intézkedett a 800 millós támogatás visszafizetéséről. (A Malom-projektnek az a lényege, hogy egy konferencia- és rendezvényközpont létrehozását célzó beruházás során - amely egy egykori malomépületből jött volna létre - Jászberénynek vissza kellett fizetnie egy 800 milliós pályázati támogatást.)

Ezzel kapcsolatban a fideszes Bódis Béla is megjegyzést tett, hogy már javasolta, szabályozzák a költségvetésben a pénzösszegek átcsoportosítását. Ugyanakkor megjegyezte, a rendkívüli testületi ülés anyagai között nem találja ennek a megvitatását, holott korábban még az alpolgármester is egyetértett azzal, hogy ezt szabályozni kell.

A fideszesek már a hét eleji egyeztetésen közölték, hogy nem fognak elmenni a csütörtöki testületi ülésre. Akkor azt mondták Budaiék, ez nem felelős hozzáállás, és csak dacból nem mennek el, mert nem viszik testület elé a fideszesek javaslatait.

Időközben bizottsági ülések összehívására is szükség lett egy pályázaton való indulás és egy beszámoló május 31-éig történő elfogadása miatt. Mivel szorított a határidő és a fideszesek továbbra is passzív állásponton voltak, a jegyző szólt a bizottsági titkároknak, hogy küldjék ki a bizottsági meghívókat. Itt szabadultak el az indulatok, és hördült fel a Fidesz, hogy meglátásuk szerint a jegyző szmsz-t sértett.

Tamás Zoltán közösségi oldalán a következőket írta erről: "SZMSZ-sértés, hazudozás, nevekkel való visszaélés, csalás! A mai jászberényi városházi valóság! A jegyzőnő is bekapcsolódott kőkeményen a nyílt színű politikai harcokba! Utasította a bizottsági titkárokat (valószínűleg polgármesteri, alpolgármesteri egyetértéssel vagy kérésükre), hogy hívják össze a bizottság elnökei nevében (beleegyezésük nélkül) a bizottsági üléseket. Jeleztük, hogy csütörtök helyett a péntek a jó időpont, meg a bizottság tagjai többségének is. Mindezek után, hivatalos meghívókat küldtek ki a mi nevünkben a bizottsági ülésekre, tudtunk nélkül. Példa nélküli ami most történt, a Fidesz-frakció megdöbbenve áll az eset előtt. A kormányhivatalnál megtesszük a jelzést az szmsz megsértésének ügyében!"

Ezzel párhuzamosan, mivel információink szerint a fideszes frakcióvezető a bizottsági titkárt utasítva ragaszkodott a pénteki ülés összehívásához, a jegyző jelezte Tamás Zoltánnak, hogy a péntek azért nem jó időpont, mert sem ő, sem a városvezetés nem tartózkodik a városházán egy előre egyeztetett hivatalos program miatt, így jelenlétük hiányában bizottsági ülés jogilag nem tartható.

A testületi ülést végül csütörtökön megtartották. És ahogy előre jelezte a Fidesz-frakció, nem vettek rajta részt - mint ahogy az előtte megtartott három, más témákban összehívott bizottsági ülésen sem. A rendkívüli testületi ülésen Budai Lóránt közölte, hogy a testület összehívása az szmsz-ben foglaltak szerint törvényesen történt. Megállapította, hogy a testületből hatan jelentek meg és kilencen hiányoztak, ezért határozatképtelenek.

Így már másodjára sem tudta elfogadni a képviselő-testület az előző évi zárszámadást.

Budai az ülés után úgy foglalt állást, a Fidesz tanúbizonyságát adta ezzel, hogy egyéni, politikai ambícióik sokkal fontosabbak a város érdekénél. "Hétfőn egy harmadik, egyben utolsó esélyt adok a rendelet elfogadására, ha akkor is bojkottálják a döntést, megvonják Jászberénytől az állami támogatásokat és fel kell függesztenünk a nem kötelező feladatok finanszírozását. Vajon a Fidesz, a DK vagy a Mi Hazánk fogja ezért vállalni a felelősséget?"

Ugyanakkor információink szerint a Fidesz-frakció távolmaradásának oka az, hogy szerintük egy közel 30 milliós – a Malom-ügy kapcsán visszafizetett 800 millió forint kamata - „károkozásnak” nincs felelőse és ennek kivizsgálása szerintük a mai napig nem történt meg. A fideszesek szeretnék azt is, ha elfogadnák a jövőben minden polgármesterre érvényes szmsz módosítását. Ha ezekről tárgyalhatnak, nem lenne akadálya a zárszámadás elfogadásának.

(Címlapképünkön a jászberényi városháza)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk