Csodálatos fotón került egymás mellé a Jobbik és a putyinista agytröszt

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2017.01.21 10:20

Kis-Magyarország

A Betyársereg vezetőjével pózol együtt Nick Griffin, korábbi BNP-vezér és EP-képviselő. A szövetséget hirdető fényképnek más érdekes vonatkozása is akad.

Pénteken dokumentumértékű fényképet közölt a Jobbik-közeli Magyar Önvédelmi Mozgalom saját Facebook-oldalán. Ezt:

false

 

A fotó alá – a hvg.hu-nak és a Magyar Narancsnak üzenve – ezt írták: a „képen a Betyársereg, a Nemzetközi Templomos Lovagok és a Magyar Önvédelmi Mozgalom képviselői láthatóak” (balról kezdve, akinek az arca nincs kitakarva: Téglásy Imre abortuszellenes „lovag”, Tyirityán Zsolt, Nick Griffin, James Dowson és László Attila).

Ez a fotó azért is fontos, mert jól mutatja a Jobbikot körbevevő, szélsőjobbos politikai világ komplexitását, valamint baráti nyitottságát az oroszbarát, putyinista alakok felé.

A Jobbik-kapcsolat

A képen ugyanis szerepel a Magyar Gárda utódjának tekinthető Magyar Önvédelmi Mozgalom vezetője, László Attila, aki korábban volt már jobbikos jelölt, és jelenleg szintén kapcsolatban van a párttal. Az orosházi Jobbik honlapja szerint László ma honlapszerkesztő és választókerületi szervező, és ehhez jobbikos e-mail-címe is van.

false

 

László egyébként számos alkalommal megjelenik jobbikos rendezvényeken, egy tavalyi eseményen még jobbikos alapszervezeti vezetőként írtak róla.

A fotón szerepel Tyirityán Zsolt is, aki saját elmondása szerint Vona Gábor barátja és a Betyársereg vezetője. A nyíltan rasszista, neonáci csoport és a Jobbik kapcsolatáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

A putyinista szál

Abban persze semmi meglepő nincs, ha László és Tyirityán egy fotón tűnik fel, hiszen mindketten egy-egy Jobbikhoz közeli, paramilitáris szervezetet vezetnek.

Az az érdekes, hogy egy fotóra került velük Nick Griffin, Anglia korábbi szélsőjobbos „ura”, a BNP korábbi vezetője és EP-képviselője. Griffin politikai pályafutásáról, holokauszttagadásáról, iszlámellenes megnyilvánulásairól, bírósági büntetéseiről és a zavaros brüsszeli pártpénzekkel való ügyeiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Griffin egy ideje már Budapesten él. Ennek ideológiai háttere is van, ezen a Margitszigeten készült videófelvételen például arról beszél, hogy Kelet-Európa az egyetlen lehetséges „búvóhely” a szétrohadó Nyugat elől, és szerinte nyugatról tömegesen fognak ide emigrálni „tisztességes, keresztény hazafiak”.

false

 

Ezzel volt összefüggésben az az ingatlanprojekt is, amelyet a MÖM által is megnevezett lovagrend (azaz a Knights Templar International – KTI) szervezett, és amelyet Toroczkai László, Jobbik-alelnök is támogatott. (Az esettel kapcsolatban Toroczkai csúnya ellentmondásba keveredett, amit későbbi érdeklődésünkre sem oldott fel.)

És itt jön képbe James Dowson, a jelen cikkünk alapját képező fotó fontos szereplője. Oknyomozásunk alapján ő tűnt ugyanis a lovagrend, azaz a KTI „agyának”, és Putyin iránti elismeréséről több alkalommal is nyilatkozott már. Nemrég a New York Times írta meg róla, hogy része volt a putyinista-trumpista propaganda terjesztésében az amerikai elnökválasztási kampány idején. Dowson egyébként – ahogy azt decemberi cikkünkben is megírtuk – előszeretettel keresi a kapcsolatot kelet-európai, szélsőjobboldali paramilitáris szervezetekkel, nemcsak Magyarországon, hanem például Bulgáriában is. Az, hogy putyinista figurák bukkannak föl a Jobbik és a hozzá köthető paramilitáris szervezetek körül, annak ismeretében különösen érdekesebb, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonalban rendszeresen feltűntek orosz titkosszolgálati elemek.

A Jobbikkal jó kapcsolatban álló Magyar Önvédelmi Mozgalom egyébként egy másik Fb-posztjában a becsületnapi megemlékezést is támogatja és hirdeti. Dowson és Griffin tavaly egyébként a Jobbik pártalapítványa által támogatott ún. népesedési konferencia kiemelt vendégei voltak. (Korábbi cikkünkben bemutattunk egyéb kapcsolódási pontokat is a Jobbik körüli világ és a brit fajvédő szélsőjobboldal között, az egyik kiemelt ügy a Budaházy György elleni per és ítélet volt. A Jobbik korábbi reakcióját Dowsonnal és az ásotthalmi ingatlanprojekttel kapcsolatban itt olvashatja el.)

Neked ajánljuk