Döntés előtt a parlament: Lázáré lehet-e szabadkígyósi kastély?

Kis-Magyarország

A parlament keddi ülésnapján eldőlhet, hogy az egyedülálló és most közel 2 milliárdos felújítás alatt lévő szabadkígyósi Wenckheim-kastély a Lázár János irányította Mezőhegyesi Ménesbirtokhoz kerül-e, vagy sem. Egy Fideszen belüli, de egy előre hozott választási csata is felsejlik a háttérben.

Az Országgyűlés kedden a vagyongazdálkodásról szóló salátatörvényben megbúvó előterjesztésben dönt arról, hogy kinek a tulajdonában legyen, vagy maradjon az Alföld egyik legimpozánsabb épülete, a Szabadkígyóson, egyben a Körös-Maros Nemzeti Park területén található, Ybl Miklós tervei alapján megépült Wenckheim-kastély.  Fordulat az ügyben, hogy az eredeti kormány-előterjesztéssel szemben – amelyről elsőként a hvg.hu írt – a parlament törvényalkotási bizottsága csütörtöki ülésén nagy többséggel, 24 igen, 9 nem és 3 tartózkodás mellett, támogatta azt a módosító indítványt, amelyet Herczeg Tamás békéscsabai fideszes országgyűlési képviselő nyújtott be.

Az eredeti előterjesztés szerint az állam ingyenesen átadná a tulajdonjogot a szintén állami kézben lévő mintagazdaságnak, amelynek a felügyeletével megbízott Lázár János megbízatását éppen az elmúlt hetekben hosszabbították meg 2022 májusáig. E tervezet szerint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. oktatási, szakképzési és kulturális céljainak megvalósítását támogatná az állam Békés megye egyik leghíresebb kastélyának átadásával. A terv azonban felháborodást okozott még a Békés megyei fideszes körökben is. Tiltakozott az elképzelés ellen Balogh József szabadkígyósi fideszes polgármester és Békéscsaba kormánypárti országgyűlési képviselője, Herczeg Tamás is. Nem csupán őket hagyták ki az alkuból, de információnk szerint a kérdésben nem is volt semmifajta egyeztetés.

„Lázár-féle arrogáns kapzsiság”

A Narancs.hu ismertette néhány héttel ezelőtt, hogy az ügyben módosító javaslatot nyújtott be Herczeg Tamás. Emellett közösségi oldalán kifejtette, az ügyben feltétlenül társadalmi egyeztetést és közösségi tervezést kell indítani, hiszen a fenntartható, a helyi értékeket megőrző és gazdagító, a nemzeti hagyományainkat is ápoló funkciók kialakítása közös érdek. Hozzátette, a megvalósításához az önkormányzat, civil szervezetek és a lakosság bevonására van szükség, még akkor is, ha a gyönyörű park és a megújuló épület állami tulajdonban van.

A szinte felbecsülhetetlen Wenckheim-kastély

 
A szinte felbecsülhetetlen értékű Wenckheim-kastély
Fotó: A szerző felvétele
 

Közben az ügyben akcióba lépett Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője is, aki összesen 700 tiltakozó aláírást gyűjtött össze az alig kétezer lakosú Szabadkígyóson a kormány elképzelése ellen, egyben felajánlotta segítségét a helyi fideszes polgármesternek. (Stummer szabadkígyósi származású, bár már nem itt él.) Balogh ezt a felajánlást elutasította, egyben levelet juttatott el minden háztartásba. Ebben a benyújtott törvénytervezetnek a szabadkígyósi kastélyra vonatkozó részét egyértelműen Lázár János érdekeivel azonosítja.

Egyben tiltakozik az egyeztetés nélküli alku ellen és felháborodását fejezi ki „a Lázár-féle arrogáns kapzsisággal” szemben.

Ugyanakkor legalább úgy aggódik a kastély sorsáért, mint amiatt, hogy ezért jelentősen csökkenhet a Fidesz népszerűsége és 2022-es választási győzelmének az esélye.

Mi volt a látszatintézkedés?

Herczeg Tamás és Stummer János sem kímélte egymást az ügyben. Herczeg felháborodott azon, hogy a jobbikos politikus csupán „látszatintézkedésnek” nevezte benyújtott módosító indítványát. A Narancs.hu érdeklődésére Herczeg megjegyezte, a törvényalkotási bizottság minapi döntése „éppen a helyiek érdekeit és az ezt felkaroló képviselői lobbi tevékenység hatékonyságát igazolja, ami minden, csak nem látszat.” Stummer azonban lapunknak úgy nyilatkozott, nem erről, hanem arról beszélt, hogy a helyi fideszes polgármester és országgyűlési képviselő az ügyben nem a kormányt bírálta, hanem csupán a Fidesz megítélését féltette.

„Ha ellenzék és kormánypárt részéről tiltakozásképp az eredeti tervekkel szemben nem állunk bele ebbe az ügybe, akkor ma nem tart itt ez a történet, és a páratlan értékű kastélyt megkapja a Lázár vezette Ménesbirtok”

– egyértelműsített Stummer. Hozzátette, nem csak Herczeg, hanem ő is módosító indítványt nyújtott be a beterjesztett vagyongazdálkodási salátatörvényhez. Mindkét módosító a Bánki Erik (Fidesz-KDNP) vezette gazdasági bizottságnál kötött ki. Itt Bánki előbb tűzte napirendre Herczeg Tamás módosító indítványát, amit éppúgy támogattak, ahogy azt tette később a törvényalkotási bizottság is. „Így az én módosítom már okafogyott volt, ami bizottsági többség tartózkodással honorált” – mondta Stummer János.

Stummer János

 
Stummer János
Fotó: Stummer János Facebook

A választási harc elkezdődött

„A parlament 30 éves működésének szabályrendszerét és szokásjogát figyelembe véve roppant kevés esély mutatkozik rá, hogy a törvényalkotási bizottság módosító indítványomat támogató döntését a plenáris ülésen megfordítsák” – mondta felvetésünkre Herczeg arra válaszolva, elképzelhető-e: a háttérben Lázár János sem marad tétlen. Vagyis az eredeti előterjesztéssel szemben mégsem a Mezőhegyesen nagyot álmodó hódmezővásárhelyi politikus vezette Ménesbirtoké legyen a pártatlan értékű szabadkígyósi Wenckheim-kastély tulajdonjoga. Lapunk úgy értesült, az ügyben nemhogy egyeztetés, de semmifajta kommunikáció nem volt az eltérő érdekeket képviselő Lázár és Herczeg között, noha egy frakcióban ülnek a parlamentben. A keddi szavazás Lázár vereségét vetítheti előre.

 
Herczeg Tamás
Fotó: Herczeg Tamás Facebook

Közben folyik egy másik mérkőzés is a háttérben. Az egyik sarokban a 2022-ben újraválasztásért harcba induló Herczeg Tamás kormánypárti parlamenti képviselő, míg a másikban Stummer János (Jobbik) áll. „Megfelel- a valóságnak, hogy a következő országgyűlési választáson az ellenzék közös országgyűlési képviselője szeretne lenni a békéscsabai központú választókerületben?” – kérdezte meg a Narancs.hu Stummert. „Erre készülök” – válaszolta a jobbikos politikus. Hozzátette, ezt egy évvel ezelőtt döntötte el. Gyermek- és ifjúkora, valamint családja és rokonai ide kötik. Mindez magyarázza azt az aktivitást is, amit az utóbbi hónapokban Békés megyei, szabadkígyósi és Simonka-ügyben kifejtett az ellenzéki parlamenti képviselő, aki egyben a nemzetbiztonsági bizottság elnöke is.

Úgy tűnik tehát, a 2022-es választási harc és kampány már most elkezdődött a Viharsarok egy választókerületben.

 

Annyi ablak, ahány nap egy évben

A kastély neoreneszánsz-eklektikus stílusban 1875-1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján, 1882. július 19-én adták át. Wenckheim Krisztina azt kérte a tervezőtől, hogy az épületen semmi ne legyen egyforma, de mégis legyen harmonikus. Kívánsága volt az is, hogy annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak. Az elkészült épület a kor egyik legkorszerűbb kastélyának számított. A rezidencia reprezentatív belső tere kápolnát, ebédlőt, télikertet, könyvtárat, női zeneszalont, férfiszalont pipázóval, nappali dolgozót és alkóvos-ágyfülkés hálószobát rejt. Ezek közül ma csupán a könyvtár látogatható. A kastélyhoz 23 hektáros park, dendrológiai tájképi kert csatlakozik tóval, szigettel, hidakkal. A kertben a szökőkút és a régi korokat idéző lámpatestek állnak.

Figyelmébe ajánljuk