Durvul a politikai harc Fóton: megrongálták egy ellenzéki képviselő autóját

Kis-Magyarország

„A verbális erőszakból átlépünk a fizikaiba, és nem tudom, hol lesz a végállomás…”

Festékoldóval öntötték le csütörtök este Fóton Vargha Nóra helyi független képviselő autóját.

Az ellenzéki képviselő érdeklődésünkre elmondta, hogy kétségkívül a képviselő-testületen belüli végzetes politikai megosztottság és nyílt háború áll a többszázezer forintos rongálás mögött.

„Attól tartok, hogy ez nem valaminek a vége,

hanem egy négy hónappal ezelőtt elindított hadjárat része, de a verbális erőszakból most átlépünk a fizikaiba, és nem tudom, hol lesz a végállomás. Ez sajnos Fóton már annyira már nem is meglepő” – mondta a magyarnarancs.hu-nak Vargha Nóra, aki 2014-ben polgármesterjelölt volt a Pest megyei településen, utóbb pedig az Együtt és a Liberálisok színeiben került a képviselő-testületbe. Az Együtt megszűnése óta független, ellenzéki politikusként dolgozik.

Lapunk legutóbb akkor foglalkozott a fóti történésekkel, amikor tavaly októberben – másokkal együtt – Vargha elérte, hogy a testület menessze a „Kubatov sajtósának” nevezett, és igen jól megfizetett kommunikációs szakembert.

Ekkor Madaras Ádám volt öttusa világbajnok – a testület fideszes tagjának – unokatestvére, Györki Géza támadt a képviselőnőre. Előtte arról írtunk, hogy milyen meghívásos pályázaton nyerte el a lehetőséget egy Fideszhez közeli kommunikációs cég, hogy Fótot képviselje a nyilvánosság előtt.

A kamerafelvételeket nézi a rendőrség

Vargha Nóra és férje a csütörtök esti, sejtésük szerint politikailag motivált autórongálás után kihívták a rendőrséget és feljelentést tettek. Cikkünk írásakor részletes rendőrségi meghallgatásukra még nem került sor, de a képviselő a portálunknak elmondta, hogy a járőr kiérkezésekor közölte: politikán kívüli haragosai nincsenek. Értesüléseink szerint a rendőrség a környék házaira felszerelt kamarák felvételeit is tanulmányozni fogja, hogy megtalálja az elkövetőket.

false

A sértett képviselőnő – akinek második férje az előző ciklusban volt a fóti képviselő-testület tagja – Fót sajátos politikai viszonyairól elmondta, hogy többség és kisebbség aránya időnként változik a testületen belül. A 11 fős testületben 7 fideszes van, ám ők kettéváltak az elmúlt években. 2017 végéig Bartos Sándor fideszes polgármester MSZP-s és jobbikos képviselőkre támaszkodva még biztosítani tudta a minimális, 6 főből álló többséget, ám ez Nagy Krisztián, ugyancsak fideszes képviselő támogatása nélkül megszűnt. Így a helyben gúnyosan szivárvány koalíciónak nevezett formáció nem tud minden esetben többséget biztosítani tervei megvalósításához.

Ha nem lép vissza, nyilvánosságra hozzák

Vargha Nóra szerint az ellentétek 2014-ig nyúlnak vissza, amikor az önkormányzati választás előtt, ahol ő polgármesterjelölt volt, egy magánéletével kapcsolatos hangfelvétellel fenyegették meg – kilátásba helyezvén, hogy ha nem lép vissza, nyilvánosságra hozzák. Végül erre nem akkor, csak most karácsonykor került sor.

Miért most és miért ilyen durván figyelmeztették? – kérdeztük Varghát. Elmondta, következetes ellenzéki politikája, a mutyikat és az elvtelen helyi alkukat leleplező tevékenysége nagyon régóta szálka a Fidesz egyik szárnyának és a vele együttműködő helyi MSZP-nek a szemében.

Az utóbbi négy hónapban fel is gyorsultak az események. Vargha keményen bírálta a fideszes polgármester favorizálta kommunikációs tanácsadó munkáját, mondván, nagyon sok pénzért semmit sem csinál. Októberben sikerült is a vele kötött – havi 600 ezer forintos – szerződést felbontani. Csakhogy ezután az októberi képviselőtestületi ülésen rátámadtak, majd karácsonykor a netre is feltették azt magánéletével kapcsolatos hangfelvételt, amellyel már 2014-ben is fenyegetőztek. Vargha Nóra szerint a felvételen elfogult rokonok sarkos, több ponton is erősen vitatható véleménye hallható. Szerinte a közéletet és a magánéletet nem szabad összekeverni, s mindez vissza is hull azokra, akik ilyen nemtelen eszközökkel élnek.

El akarják takarítani az útból

Végül Vargha Nóra arról beszélt, hogy meggyőződése: meg akarják félemlíteni, el akarják takarítani az útból, sok ellenlábasa nehezen tűri, hogy a képviselő-testület tagja.

„A tegnap este történései után fújtam egy nagyot, átgondoltam jó néhány dolgot, és eldöntöttem, teszem azt, amit eddig. Rámutatok a helyi összefonódásokra és mutyikra, és azokat néven is nevezem. Nem fordítok hátat a politikának, eszemben sincs. Eltökéltebb lettem” – mondta a magyarnarancs.hu-nak a fóti ellenzéki képviselő.

(Fotók: Vargha Nóra)

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.