„Egy ország összeomlása az egészségügy összeomlásával kezdődik”

Kis-Magyarország

Békéscsabán az ellen tiltakoztak, hogy a helyi kórház gyerekosztálya hétvégenként megszűnik létezni.

Néhány nappal ezelőtt beszámoltunk arról, hogy szeptember elsejétől átmenetileg átszervezik „az intézményen belüli betegutakat” a Békés Vármegyei Központi Kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályának gyulai és békéscsabai telephelyein. Az erről szóló bejelentést az ország negyedik legnagyobb gyógyítóintézményének főigazgató főorvosa, Becsei László tette. Ennek értelmében a békéscsabai dr. Réthy Pál tagkórház gyermekgyógyászatáról péntekenként 16 órakor hazaküldik a hétvégére azokat a betegeket, akiket az egészségi állapotuk alapján haza lehet küldeni. Hétfő reggel 8 órára kell visszahozni őket az intézménybe. Ahogy az erről szóló közlemény fogalmazott: „A békéscsabai részlegen péntek 16 órától hétfő reggel 8 óráig gyermekgyógyászati fekvőbeteg-ellátás nem lesz.”

Mindez jókora felháborodást okozott az 55 ezres békési megyeszékhelyen, elképesztő kommentáradat indult meg a legnagyobb közösségi oldal békéscsabai csoportjaiban, ennek révén a Nép Pártján Mozgalom helyi koordinátorai és aktivistái kedd délutánra demonstrációt hirdettek a békéscsabai kórház főbejárata elé, élőláncos tiltakozást szervezve a rendelkezés ellen. Az eseményre a vártnál kevesebben, mintegy negyvenen jöttek el, köztük a legtöbben nagyszülők voltak, akik unokájuk helybeli ellátásáért aggódtak. Amikor azt kérdeztük tőlük, hol vannak a fiatal és középkorú szülők, akkor a legtöbben azt mondták, éppen gyermekeikért mennek az iskolába. „Legközelebb nem délután 4 órára kellene szervezni ilyen akciót” – fogalmazta meg kritikájukat egyikük.

 
Fotó: A szerző felvétele

„Az ügyben az illetékes egészségügyi államtitkárság összevissza beszél. Hol azt mondja, nincs orvoshiány, hol elismeri ezt, de hozzáteszi, mindez csak ideiglenes” – mondta demonstráción felszólaló Csonki Dávid, az elenzéki párt megyei koordinátora. A közösségi oldalakon és a helyszínen tiltakozók egyértelműen az orvos- és ápolóhiánnyal magyarázták, hogy vélekedésük szerint a gyerekeken csattan az ostor. Egyben jókora hazugságnak tartják, hogy mindezt „a betegutak racionalizálásának” nevezik. „Mi abban a racionalizálás, hogy a legkiszolgáltatottabbakat kell hétvégén kényszerűen szállítani? Az egyik unokám üvegcsontú, azaz nagyon könnyen törnek a csontjai, így a legnagyobb kockázatot éppen a szállítás jelenti” – magyarázta saját és családja helyzetét egy neve mellőzését kérő, a tiltakozáson részt vevő nagymama. Egy másik tüntető olyan fotót tartott a kezében, amelyen Orbán Viktor volt látható unokái körében, fölötte pedig azt kérdezte a felirat: „Ön engedné a beteg unokáit átszállíttatni?”

„Hat hete tudja Herczeg Tamás fideszes helyi országgyűlési képviselő, hogy ezt a lépest teszi meg a súlyos orvoshiány miatt a békéscsabai kórház, de mindezt nem tartotta fontosnak megosztani a helyi közvéleménnyel. Mit csinált és miért nem tett a hétvégi átszállítás megakadályozása ellen?” – kérdezte Józsa Csaba, az élőláncot szervező párt békéscsabai koordinátora. Kérdésünkre Józsa a demonstráció után elmondta, a helyi kórház gyerekosztályáról terjendő vészjósló hírek miatt másfél hónappal ezelőtt levelet írtak Herczegnek és a város polgármesterének, Szarvas Péternek (Hajrá Békéscsaba), de egyikőjüktől sem kaptak választ. Többek szerint mindkettőjüknek „kutya kötelessége lett volna a kedd délutáni tiltakozáson részt venni, mert ez most a városérdek”. Józsa arról is beszélt, hogy egy ország összeomlása az egészségügy összeomlásával kezdődik, s most ennek vagyunk a szemtanúi.

 
Fotó: A szerző felvétele

A tiltakozók követelése a „100% gyerekosztály” Békéscsabán, a demonstráció végén pedig abban állapodtak meg, hogy a következő alkalommal a gyulai kórház előtt tartanak hasonló eseményt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk