Vác

Eleresztik a levéltárat

  • Köd János
  • 2012. október 26.

Kis-Magyarország

Most a levéltárat és egy múzeumi gyűjteményt kaszálnak el a Dunakanyarban. Továbbra is lejtmenetben a váci kultúra.

Folytatódik Vác kulturális életének kálváriája: most a város kulturális életébe régóta beágyazott két intézményt, Vác Város Levéltárát és a Váci Értéktárat kívánja megszüntetni a város önkormányzata egy nemrég elfogadott bizottsági előterjesztés értelmében. (Az előterjesztést a KDNP-s polgármester, Fördős Attila jegyezte, így alighanem a közgyűlés is megszavazza majd – a szerk.)

Az egyik intézmény a 2004 óta önállóan működő, évi 25 millió forintból gazdálkodó váci levéltár. Az előterjesztés szerint ennek jogutód nélküli megszűnésével a helyi 1100 folyóméter levéltári anyag hamarosan a Magyar Nemzeti Levéltár kezelésébe kerül. A levéltár működéséhez szükséges eszközök – ingóságok és ingatlanok – használati jogát a városi önkormányzat a fenntartó rendelkezésére köteles bocsátani, így ismét állami fenntartású lesz a levéltár belvárosi épülete.

 

Képünk csak illusztráció!


Képünk csak illusztráció!

Fotó: MTI

A másik intézmény a Váci Értéktár Muzeális Gyűjtemény, amelyet az önkormányzat a költségek racionalizálása érdekében szüntetne meg, és a Madách Imre Művelődési Központba olvasztana be. Az értéktár jelenleg egy belvárosi önkormányzati épületben működik, és leginkább időszaki kiállításoknak ad otthont – legutóbb vaskályhákat láthattak itt az érdeklődők. Fördős Attila polgármester szeptemberben a kultúráért felelős szakminiszterhez fordult annak megállapításáért, hogy a művelődési központ alapító okirata bővíthető-e a közérdekű muzeális gyűjteménnyel kapcsolatos feladatkör ellátásával. A képviselő-testület az intézmény jogutód nélküli megszüntetéséről az egyeztetés lezárulta után tárgyal.

 

Kényszermegoldás
A Váci Értéktárat kényszermegoldás szülte: 2007-ben öt területi múzeumát, köztük a több mint százéves váci Tragor Ignác Múzeumot kiállítóhellyé fokozta le a Pest Megyei Önkormányzat. Az akkori, még szocialista váci vezetés azonban nem mondott le arról, hogy városi fenntartású múzeuma legyen, és megalapította a Váci Értéktár Muzeális Gyűjteményt – ez azonban a jelen állás szerint pár évet élt. Az ügyről bővebben itt olvashat.

Nemcsak a kultúra

Noha a 2010-ben megválasztott jelenlegi városvezetés szerint a válságból való kilábalás egyik lehetséges útja a helyi turizmus fejlesztése lehet, a belváros sétálóövezetté alakításával megszűntek a parkolóhelyek, illetve egyetlen szálloda sem található a központban. Bár sem ez, sem az alábbi esetek – a mélygarázst leszámítva – nem varrhatók a városvezetés nyakába, a befejezetlen épülettorzók nem nyújtanak éppen turistacsalogató látványt. Tizenkét éve, 2000 óta vár befejezésre a Duna-parton a Vác Pláza, amelybe a lakások mellett bevásárlóközpontot is terveztek. A beruházó csődbe ment, a könnyűszerkezetes épület pedig lassan megérett a lebontásra. Évek óta elhagyatottan áll a szerkezetkészre épített, majd pénzhiány miatt félbehagyott Hősök temploma, valamint a városközpontot átjárhatatlanná tévő mélygarázs, amelynek befejezését választási kampánya óta szorgosan ígérgeti a városvezetés.

Egy május 10-ére összehívott rendkívüli testületi ülésen a helyi képviselők olyan 336 milliós költségvetési módosításról döntöttek, melynek értelmében azok a művészeti csoportok sem kapják meg a működésükhöz szükséges pénzt, amelyek rendszeresen térítés nélkül lépnek fel a váci rendezvényeken.

Ha nem érdekük
A váci önkormányzat augusztusi kérésünk ellenére nem adta ki több munkatársa fizetési és teljesítési adatait. A foglalkoztatottak közül többen helyi kormánypárti politikusok rokonai.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?