Exzsaru lett az iskolarendőr – Máris börtönnel ijesztgeti a diákokat

  • Kovács István
  • 2013. október 27.

Kis-Magyarország

Prevenciós tiszt teljesít szolgálatot szeptember második felétől több olyan ózdi középiskolában, amelyekben korábban sorozatban fordultak elő bűncselekmények.

Ózdon a Bolyai Szakképzőben minden héten kedden és csütörtökön tartózkodik S. Mihály nyugdíjas nyomozó. Ő lett a helyi iskolarendőr– tudtuk meg intézményi forrásainktól. Információink szerint S. saját nyugdíja járulékká minősítése és megadóztatása után döntött úgy, hogy továbbra is munkát vállal a rendőrség kötelékében. A férfi korábban a városi rendőrkapitányságon dolgozott, ahol a bűnüldözés mellett foglalkozott ifjúságvédelemmel is. Így került „senior” állományba, fizetését pedig iskolarendőrként most az Országos Rendőr-főkapitányságtól kapja. (Információnk szerint ez a juttatás megegyezik a nyugdíjba vonulása előtti keresettel, ha pedig ez valóban alezredesként történt, úgy az ORFK adatai szerint bruttó 284 ezer forintról van szó.) Az alezredes a hétfőt és a szerdai napot a másik, korábban problémás intézményben, az Árpád Szakközépiskolában tölti, pénteken pedig a kapitányságon dolgozik.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Vér és bilincs
Lányokat és fiúkat egyaránt bilincsben vittek el rendőrök nemrég egy ózdi középiskolából, miután a fiatalok olyan súlyosan bántalmazták egymást, hogy még vér is folyt – kezdtük tavaszi cikkünket, amelyben a problémás ózdi iskolák életét mutattuk be. A riportot ide kattintva olvashatja el.





A két középiskola vezetői hivatalos megkeresésünkre elzárkóztak bármiféle információ közlésétől. Úgy tudjuk, október 24-én Ózdon járt Dudás Péter alezredes, a B.-A.-Z. Megyei RFK ifjúságvédelmi osztályvezetője és kérte, hogy a – így szól a hivatalos titulus – prevenciós tiszt féléves munkája után összegezzék tapasztalataikat. Addig azonban nyilatkozatstop van az ügyben. Mi is kerestük a rendőrséget, azonban kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. S.-t is felkerestük, de ő sem kívánt a magyarnarancs.hu-nak nyilatkozni. A tanulókat viszont nem terheli ilyenfajta kötelezettség, ezért őket is megkérdeztük.

Milán, Attila és Lajos az Arany János Program nulladik osztályos tanulói a Bolyai Szakképzőben. Ottjártunkkor volt osztályfőnöki órájuk, ahol először volt jelen S. alezredes is. A fiúk elmondták: S. előbb előadást tartott a bűncselekmények típusáról és azok büntetési tételeiről, majd részletesen beszélt a kábítószer-fogyasztás káros hatásairól és következményeiről. „Nálunk ma már a fogyasztást is börtönnel büntetik, nem csak a terjesztést” – ezért felhívta a fiatalok figyelmét, hogy nagyon gondolják át, mielőtt elszívnak egy füves cigarettát vagy fogyasztanának bármiféle drogot. S. továbbá arra kérte a tanulókat, ha bárkitől veszélyeztetve érzik magukat, sérelem éri őket, azonnal szóljanak neki, hogy intézkedni tudjon. S. megadta a telefonszámát is, ami egyébként hetek óta megtalálható az iskola folyosóján és a portán.

A diákok összességében úgy érzik, egy barátságos ember ajánlotta fel nekik a segítségét, aki nem úgy mutatkozott be, mint egy szigorú rendőr. (S. munka közben is civil ruhát hord.) A tanulók elmondták azt is, hogy ebben a tanévben még nem érkezett szirénázó rendőrautó az iskolához, ahogy az elmúlt években többször is. Mindhárman hallottak „városi legendákat” a korábban történtekről, ami miatt szüleik kicsit félve engedték őket a suliba, de ők is bíznak a „sulizsaru” jelenlétének visszatartó erejében.

A név nélkül nyilatkozó pedagógusok szintén kedvezően ítélik meg az iskolarendőr feltűnését. Úgy érzékelik, most már kevésbé keresik fel őket azok a szülők, akik „gyermekük iskolai problémái, konfliktusai miatt korábban akár még az iskolába is bejöttek”.

Figyelmébe ajánljuk