Júdáspénz és skizofrénia – Bajnai emberét támogatta a váci Fidesz

Kis-Magyarország

Egy korábbi fideszest az exfideszes polgármester úgy akart eltakarítani, hogy helyére egy MSZP-ből kiebrudált politikust ültet, aki már Bajnaiért kampányol. A váci Fidesz pedig mindehhez asszisztált – meg nem is.

Még a váci közélet ismerői közt is meglepetést okozott a múlt csütörtöki testületi ülésen elhangzott napirendi pont. Ennek a lényege, hogy a Fidesz-frakcióból korábban kivált, ám továbbra is jobboldaliként politizáló, jelenlegi egészségügyi-szociális bizottsági elnök, Bánhidi Péter leváltása lett volna a bizottsági posztjáról.

A dolog pikantériája röviden a következő: van egy korábbi fideszes (Bánhidi), akit a szintén korábbi fideszes polgármester (Fördős Attila) úgy akart eltakarítani, hogy helyére egy szocialista pártból kiebrudált jelöltet hoz, aki ráadásul jövőre Bajnaiért fog kampányolni. Ilyen és ehhez hasonló éles manőverekre képes újabban a váci közélet, ezért is figyelünk fel rá mi is viszonylag gyakran. (Például itt, vagy itt.)

Azaz: Fördős Attila jelenleg független (korábban helyi MIÉP-es, valamint exfideszes), amúgy általában a helyi jobboldal támogatását bíró polgármester úgy indokolta javaslatát, hogy a testület többségének megingott a bizalma Bánhidi Péter egészségügyi-szociális bizottsági elnökben. Helyére mindjárt személyi javaslatot is tett Jakab Zoltán volt szocialista, jelenleg független képviselő személyében.

Fördős Attila

Fördős Attila

Fotó: MTI

Emlékezetes, hogy Bánhidi Péternek és másik két, szintén a Fidesz támogatásával a képviselő-testületbe bejutott társának annyira megromlott a viszonya a kormánypárti képviselő társaival, hogy a három képviselő idén januárban kilépett a helyi Fidesz–KDNP-frakcióból (erről bővebben itt). A többi kormánypárti képviselő ekkor kezdeményezte, hogy adják vissza mandátumukat, de ezt nem tették meg, ehelyett önálló frakciót (Pro Urbe) alapítottak.

Nem kapott többséget
Bánhidi leváltásának kísérletét azonban nem előzte meg frakciók közötti konzultáció vagy bizottsági egyeztetés: sem a jobbikos képviselő, sem a háromfős MSZP-s frakció nem tudott a tervezetről. Egy neve elhallgatását kérő kormánypárti képviselő úgy fogalmazott, Bánhidi nagy tapasztalattal rendelkező háziorvos, a bizottsági és szakmai munkája ellen eddig nem merült fel kifogás, emiatt biztosan nem történhetett bizalomvesztés.

A titkos urnás szavazáson sem a Bánhidi vezette Pro Urbe-frakció, sem a szocialisták nem vettek részt. A kilenc kormánypárti képviselő közül pedig csak heten szavaztak Jakab Zoltánra, aki ősztől az Együtt 2014-ben folytatja politikai (ő a váci E14 egyik alapítója – a szerk.)pályafutását. Jakab így nem kapta meg a minősített (8 szavazatnyi) többséget.

Árulás, júdáspénz
Bóth János (MSZP) korábbi polgármester (róla itt olvashat bővebben) a magyarnarancs.hu-nak a szavazást úgy értékelte: bebizonyosodott, hogy Jakab Zoltánt már nem csak a baloldali, a jobboldali erők se fogadják el. A bizottsági elnöki tisztségét júdáspénznek nevezte, amivel a polgármester jutalmazta volna a fékezhetetlen karriervágy motiválta, néhai frakciótársát. Bóth emlékeztetett arra, az MSZP-ből azért kellett távoznia Jakabnak, mert pártja akaratával szemben elfogadta Fördőstől a pénzügyi-ügyrendi bizottsági tagságot. Bóth múlt ősszel megpróbálta kizáratni Jakabot a pártból a megyei szervezet által, de az MSZP Országos Etikai és Egyeztető Bizottsága kizárás helyett megrovásban részesítette Jakabot. Ezt követően kilépett a váci frakcióból Jakab. (Bóth hasonlóképpen kudarcot vallott Keller László volt államtitkár esetében, akit szintén kizáratott, de másodfokon visszakapta párttagságát. Jakabot és Kellert mindenesetre nyáron kizárták az MSZP megyei közgyűlési frakciójából is, azóta függetlenként dolgoznak.)

Bóth János Szili Katalinnal

Bóth János Szili Katalinnal

Fotó: MTI

Bánhidi frakciótársa, Csereklye Károly a polgármester bosszúját látja a leváltásban. Ezen meg se lepődött, mondta a magyarnarancs.hu-nak, hiszen őt már tavaly nyáron visszahívatta a sport-, valamint az ügyrendi bizottságból Fördős.

Csereklye – aki soha nem volt Fidesz-tag, csak kisgazda – elmondta, azt követően fordult ellenük a polgármester, hogy szóvá tették, a frakcióban megszűntek az egyeztetések, az összes döntést Fördős és helyettese hozza. Többször nem szavazták meg a javaslatukat, erre következett a bizottságokból való kizárásuk. Bóth szerint is a polgármestert csak a bosszú vezérelte, amikor eltávolíttatta Bánhidit a bizottság éléről. „A Fidesz soha nem felejt” – jegyezte meg.

A jó szakember
Jakab Zoltánnak meggyőződése, hogy a polgármester azért jelölte őt a bizottság élére, mert azt akarta, hogy szakember maradjon az élén. Mellette szól, hogy orvosként dolgozik a váci kórházban, ért az egészségügyhöz, 2006 és 2009 között is vezette ezt a bizottságot. Azt sem titkolja érdeklődésünkkor, hogy a szintén orvos Bánhidival jelentős véleménykülönbségük volt a váci kórház jövőjével, az állami átvétellel kapcsolatban.

Bánhidi állítja: „A leváltásomat kőkemény előválasztási csapásnak szánták, mert egy bizottsági elnöknek szélesebb rálátása van az önkormányzati munkára, mint egy ilyen funkcióval nem rendelkező képviselőnek, és ebből ki kell zárni azt, aki kritikát gyakorol.” Bánhidi  hozzáteszi: kíváncsian várja, miként értékeli a Fidesz és az Együtt–PM országos vezetése, hogy a kormánypárti képviselők egy ellenzéki – ha a jobboldalhoz még oly lojális is – képviselőt akartak a helyére választani.

Kerestük az ügyben Fördős Attilát is, de a váci polgármester cikkünk megjelenéséig nem reagált érdeklődésünkre.

A mérleg nyelve
A 2010-es önkormányzati választás előtt a Fidesz országos vezetése feloszlatta a váci Fidesz-csoportot. (Erről itt olvashat bővebben.) Ennek oka az volt, hogy 2006 óta mind követhetetlenebbül mozgott a régi fideszesekből és polgári körös, MIÉP-es múltú újabbakból álló városi pártszervezet. Az ezután megalakult új városi Fidesz-csoport vezetője Pető Tibor (mostani alpolgármester) lett, aki megmérettette magát a Fideszből való eltávolítása után a kereszténydemokraták színeiben induló, majd függetlenként polgármesterré választott Fördős Attilával szemben. A Fidesz–KDNP korábban feszült viszonya mára rendeződni látszik, és az összefogásra szüksége is van a kormánypárti többségnek. A 15 fős testület összetétele ugyanis meglehetősen érdekesen alakult a Pro Urbe kiválásával, akiknek 3, és az MSZP-nek is 3 képviselője van a testületben. Rajtuk kívül – a polgármesterrel együtt – a Fidesznek és a KDNP-nek közösen 7 képviselője van. A testületben két képviselőnek van szabad mozgástere, a végzettségét tekintve informatikus Kászonyi Károly jobbikos városatyának, aki a helyi pénzügyi-ügyrendi bizottságot irányítja, és a szocialista színekben képviselőséget szerzett Jakab Zoltánnak, akit most mindössze egy (kormánypárti) szavazat választott el az egészségügyi-szociális bizottság elnöki székétől. Azaz Jakab maga sokszor érezheti joggal úgy: a Duna-parti városban ő a mérleg nyelve.

Figyelmébe ajánljuk