Ezrek tüntettek: Szeged is beindult, jön az ellenállás éve

  • narancs.hu
  • 2019. január 4.

Kis-Magyarország

„Ott leszünk az utcákon, a tereken, amíg ezt a korrupt rezsimet el nem zavarjuk” – mondta az egyik szónok csütörtök kora este Szegeden. A helyi Civil Háló kezdeményezéséhez minden ellenzéki párt csatlakozott. Kis-Magyarország rovatunk tudósítói ismét beszámolnak a vidéki tüntetésekről.

Ráhangolódtak a szegediek a szombati budapesti tüntetésre, hiszen régóta nem látott tömeg gyűlt össze a Dugonics téren. Az ellenzéki pártok látványosan demonstrálták az összefogás fontosságát, szónokaik egymás mellett sorakoztak fel az emelvényen, és felszólalásaikban is az egységes fellépés jelentőségét hangsúlyozták.

„Védjük meg Szegedet!” – a címmel hirdette meg a demonstrációt a Tarnay Kristóf Ábel által alapított Szegedi Civil Háló, ám a helyi civil szervezethez minden ellenzéki párt csatlakozott, sőt a szakszervezetek is küldtek szónokokat a rendezvényre. A városközpontban lévő Dugonics tér gyakorlatilag megtelt, és a csípős hideg ellenére közel 1500-2000-en hallgatták végig a kormányt kemény mondatokkal bíráló szónokokat.

Habony és csapata elszámolta magát

Mihálik Edvin, a Momentum szegedi alapszervezetének elnöke kezdte a sort, aki bejelentette: 2019 az ellenállás éve lesz. „Ott leszünk az utcákon, a tereken, amíg ezt a korrupt rezsimet el nem zavarjuk” – utalt Winston Churchill híres mondatára a fiatal politikus.

false

 

Az ellenzéki összefogás fontosságát hangsúlyozta Tarnay Kristóf Ábel. Az országos tüntetéseken is gyakran szónokló szegedi egyetemista a kormánymédia hazugságait és csúsztatásait emelte ki. „Nem az a cél, hogy nekik higgyünk, hanem az, hogy senki se legyen hiteles” – idézte az orosz trollgyárak örökbecsű igazságát. Szerinte Habony Árpád és csapata elszámolta magát, mert a magyarok nem ostobák, tökéletesen látják, hogy a kormány a korrupcióról, az Európai Uniótól való eltávolodásról akarja elterelni a figyelmet.

Csatlakozzanak Botka kezdeményezéséhez

Szóba került Szeged kivételes helyzete is. Szabó Sándor, a szocialisták helyi országgyűlési képviselője arra utalt, hogy a hatalom minden eszközzel küzd azért, hogy a szabadság utolsó bástyáit is ledöntse az önkormányzati választások idején, ám Szeged nem kér a fideszes káderekből.

Csata Szegedért

Botka László szerint Szeged megtartása az „európai, élhető Magyarország reményét" éltetné tovább, míg fideszes ellenzéke szerint a város fejlődése vagy további leszakadása a tétje a 2019-es önkormányzati választásnak.

Az országgyűlési képviselő azt állította, hogy a rabszolgatörvény volt az utolsó csepp a pohárban, ezért tették félre a parlamenti pártok minden eddigi ellentétüket, és közös kiállásukkal arra biztatják az embereket, tegyenek meg mindent a december végén elfogadott törvények ellen.

Továbbá arra, hogy csatlakozzanak Botka László szegedi szocialista polgármester kezdeményezéshez, aki a rabszolgatörvény elleni kiállás demonstrálásaként bejelentette, hogy a helyi önkormányzati cégeknél nem engedi kitölteni a 400 órás túlórakeretet.

Botka bojkottra szólít fel a túlóratörvénnyel szemben

Szeged nem alkalmazza a rabszolgatörvényt. Botka László Szeged polgármestere közleményben jelentette be, hogy Szeged nem alkalmazza a túlóratörvényt. Emellett a polgármester bojkottra hívja a munkáltatókat és az önkormányzatokat a rabszolgatörvénnyel szemben. Botka úgy véli, a Fidesz a munka törvénykönyve módosításával embertelen helyzetbe hozta a magyar munkavállalókat, ezért azonnali és határozott lépéseket kell tenni.

A legkeményebb mondatokat a szakszervezeti vezetők mondták ki a szegedi tüntetésen.

Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz nyolc éve tudatosan veszi el a munkavállalói jogokat, hiszen a szakszervezetekkel már nem is köteles tárgyalni a kormányzat, közvetlenül avatkozik be a munkahelyi viszonyokba. Elvették a sztrájkjogot, így most teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a munkavállalók.

Idézte a miniszterelnököt, aki szerint azért van szükség a túlóratörvényre, mert lasszóval kell fogni a munkavállalókat. Naszályi szerint a rabszolgákat fogják lasszóval, így nagyon találó a rabszolgatörvény kifejezés.

Rajtuk múlik, lesz-e országos sztrájk

Radics Gábor, a Szegedi Gumigyári Szakszervezet titkára szerint rövidesen az érdekképviseletek vezetői kerülnek a kormány célkeresztjébe, hiszen jórészt rajtuk múlik, hogy lesz-e általános sztrájk, ami esetleg a törvényhozók meghátrálását eredményezheti. Véleménye szerint a megfélemlítés eszközét gátlástalanul alkalmazó kormány igyekszik mindenki kedvét elvenni a tüntetésektől és a munkabeszüntetésektől.

false

 

Radics beszédét követően a tömeg átvonult a Rákóczi térre, ahol újabb szónoklatok hangoztak el. Itt mondott beszédet, többek között, a DK és a Jobbik helyi elnöke. Kovács Tamás, a Párbeszéd helyi politikusa pedig néhány mondattal felvezette azt a kisfilmet, melyet Orbán Viktor korábbi nyilatkozataiból vágtak össze.

A tömeg fújolása ekkor volt a legerősebb. A szónokok és a tüntetők is kifejezték azt az óhajukat, hogy addig demonstrálnak az utcákon, tereken, amíg nem teljesítik a legfontosabb követeléseiket. Mindenekelőtt azonban vonja vissza az Orbán-kormány az érintettek megkérdezése nélkül megalkotott és elfogadott rabszolgatörvényt.

Figyelmébe ajánljuk