Összefestették Orbán kisvasútját, rongálás miatt 900 ezerre büntették őket

Kis-Magyarország

Bajban vannak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) aktivistái, akik tavaly október 23-án, Felcsúton akcióztak. A bíróság súlyos bírságot vetett ki rájuk a graffik miatt. Gyűjtés indult a megsegítésükre.

Viccnek indult, végül azonban rongálás vétsége miatti büntetőper lett egy tavaly október 23-i akcióból, amelyet a MKKP három aktivistája hajtott végre – nem véletlenül – Felcsúton.

A történet lényege: Vajas Károlynak – aki a párt aktivistája – régóta szúrta a szemét, hogy az egykor szülővárosában, Nyíregyházán üzemelő kisvasút szerelvényeit Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor szűkebb hazájában, Felcsúton állították üzembe. Ezért két társával, Horváth Dániellel és Gyalog Attilával elmentek akciózni Felcsútra.

Ahogy sok nyíregyházi látja: Kovács Ferenc polgármester átadja Orbánnak a játékszert

Ahogy sok nyíregyházi látja: Kovács Ferenc polgármester átadja Orbánnak a játékszert

Fotó: Facebook.com/Momentum, Nyíregyháza

Hajnali háromra értek Felcsútra

Ehatározták, hogy a felcsúti kisvasút megállóit méretarányos matricákkal a régi, szabolcsi megállóhelyekre cserélik át. Ezeken a „Paszab”, a „Sóstói Gyógyfürdő” és a „Nagyhalászi Kendergyár” állt. Felcsútra tavaly október 23-án hajnali 3 órakor érkeztek meg, majd akcióba léptek.

Mint utóbb kiderült, azzal egyáltalán nem számoltak, hogy helyszíneken kamerák sokasága fogja rögzíteteni az akciójukat.

A peronon is üzentek...

A peronon is üzentek...

Fotó: mkkp.hu

A peronra és a vasúti kocsikra festettek

Elsőként a felcsúti kisvasút Puskás Akadémia megállójához mentek, ahol a táblára a „Sóstói Gyógyfürdőt” matricát ragasztották fel, majd Alcsútdobozra hajtottak, ahol a megálló tábláját a „Nagyhalászi Kendergyárra” javították. Ezt követte a Vál-völgyi Kisvasút Nagyállomás, ahol azonban nem találták meg a megállóhely nevét rögzítő táblát. De – ahogy Vajas fogalmazott a Narancs.hu-nak – „hirtelen felindulásból” elővették a sablonjukat, s ennek segítségével a vagonra festették a „Szabolcs visszavár!” mondatot.

Ezek után nem volt megállás: ha már Orbán Viktor kedvenc játékát lefújták, akkor "minden mindegy" alapon három helyen is lefújták a peront, sőt az újonnan épülő tó vízelvezetőjét is. A bíróság szerint a rongálással okozott kár közel 340 ezer forint lett.

900 ezer forint vagy elzárás

A nyomozás és az ügyészi szak után a területileg illetékes Bicskei Járásbíróság járt el a büntetőügyben, amelyben társtettesként elkövetett rongálás vétsége miatt marasztalták el a három vádlottat. A bíróság végül beismerő vallomásuk és korábbi büntetlenségük miatt pénzbüntetést szabott ki a vádlottakra.

"Visszakeresztelték" a megállókat

Fotó: mkkp.hu

Mindez az elsőrendű Vajas Károly esetében 150, míg Horváth és Gyalog esetében 100-100 ezer forint. A Bicskei Járásbíróság tíz havi részletfizetésre is lehetőséget adott az elmarasztalt aktivistáknak, akiknek emellett állniuk kell a rongálás miatt közel 340 ezer forintos kárt, egyben meg kell téríteniük 172 ezer forintos bűnügyi költséget is. Ez összességében 860 ezer forint, ami azonban meghaladja a három MKKP-s aktivista jelenlegi anyagi lehetőségeit.

Ám ha nem fizetnek, több hónapra is elzárhatják őket.

Az anarchista párt és a törvényszegés

Vajas Károly a Narancs.hu-nak azt mondta, keserű szájízzel vette tudomásul, hogy az MKKP nem állt ki mellettük, ahogy azt is, hogy többen megrótták őket azért, amiért beismerő vallomást tettek. „Annyi bizonyíték állt a nyomozóhatóság rendelkezésére, hogy értelmetlen lett volna másként cselekedni, ráadásul ez olyan nyomozati cselekményekkel, házkutatás, lefoglalás járt volna, amit jobb volt elkerülni” – hangsúlyozta érdeklődésünkre Vajas.

Kérdésünkre elmondta, hogy MKKP-val több mint 8 hónapja nem tartja a kapcsolatot, mert sok érthetetlen dolog miatt csalódott a politikusokban. Nem érti, hogy egy anarchista pártot miért zavar az ellenállás – még ha az törvénysértéssel is jár. Ahogy azt sem érti, hogy egy „street art”-os pártot miért zavar a graffiti.

Vajas ugyanakkor sokallja, hogy közel 7 ezer forintos órabért állapítottak meg a károk helyreállításának munkadíjaként. Azt pedig végképp nem érti, miért nem egy hozzáértő céget hívtak a vagonra felfestett felirat eltávolítására. Így csak egy festékréteget kellett volna eltávolítani, ami jóval olcsóbb lett volna.

Igen vastagon fogott a ceruza

Igen vastagon fogott a ceruza

 

Horváth Dániel szerint „brutálisan eltúlzott” a büntetési összeg, ám neki a 100 ezer forintos pénzbírság 10 havi kiegyenlítése nagy nehézséget nem jelent. Hozzátette, az utóbbi időben vita volt a MKKP és felcsúti akciózók között, hogy egyeztetett vagy nem egyeztetett akcióról volt-e szó. Neki Kovács Gergő, az MKKP elnöke felajánlotta a pénzügyi segítséget, de ezt ő elutasította.

Kezdeményezés Nyíregyházáról

Kovács ezt a Narancs.hu-nak is megerősítette azzal kiegészítve, hogy a másik két aktivistának is felajánlották a segítséget, de ők is elutasították. A kétfarkúak első embere jelezte, a rongálás "nem a műfajuk". Egyben jelezte, hogy a vádlottaknak biztosítottak ügyvédet, ám a védekezés taktikájában nem sikerült megállapodniuk. Kovács megerősítette, hogy Vajas eltávolodott az MKKP-tól, amit több személyes konfliktus is indokolt.

Ez számított rongálásnak

Ez számított rongálásnak

Fotó: mkkp.hu

Az ügyben hétfőn Nyíregyházán gyűjtés indult a bajba jutott aktivisták megsegítésére.

Figyelmébe ajánljuk