A feljelentésektől a tettlegességig - forrnak az indulatok a Békés megyei Zsadányban

Kis-Magyarország

A rendőrség tettleges becsületsértés miatt indított vizsgálatot egy november 9-i zsadányi összetűzés nyomán. A Gyulai Járási Ügyészség azonban másképp látta, és arra utasította a Sarkadi Rendőrkapitányságot, hogy garázdaság miatt nyomozzanak. A történtek a tavalyi kiélezett helyhatósági választásig és egy, a zsadányi református egyházközösség által átvett intézményeknél költségvetési csalás gyanúja miatt tett feljelentésig nyúlik vissza.

„Ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás gyanúja miatt a NAV eljárást folytat a Békés megyei Zsadányban a helyi református egyházközség fenntartásában lévő intézményekkel szemben. A történet Móricz Zsigmond tollára kívánkozna. És nem csak azért, mert az Isten háta mögött vagyunk” – írtuk Magyar Narancsban az ez év elején közölt riportban. Az ügy előzménye, hogy tavaly októberben hihetetlenül kiélezett versenyben, nagyon kis különbséggel leváltotta a helyi ellenzék a községben 25 éve polgármesterként ténykedő Dudás Árpádot, aki felettébb jó viszonyt ápolt a helyi református egyházközség vezetőivel.

Finanszírozási okok miatt is, ennek az lett a következménye, hogy a sok hátránnyal és szegénységgel küzdő észak-békési faluban az önkormányzat egy évtized alatt gyakorlatilag szinte minden intézményét átadta az egyháznak. Ez nem csak azt jelentette, hogy az önkormányzatnak alig maradt valódi hatásköre és feladata, hanem azt is, hogy hihetetlen mértékben megnőtt a lelkészházaspár befolyása és hatalma Zsadányban. S mivel ők jó viszonyban voltak Dudással, a polgármester számíthatott minden választásnál az egyház segítségére.

Szoros, de váratlan győzelem

Ezt a kialakult rendet alapjaiban borította fel a tavalyi önkormányzati választás eredménye.  A végletekig megosztott faluban, csúnya kampány után 10 szavazattal győzött a politikába új szereplőként beszálló civil jelölt, Marton Sándor. Dudás Árpád, akit nem éppen visszafogottságáról ismernek a környezetében, nehezen dolgozta fel, hogy az éles versenyben alulmaradt.

Februári riportunkban megírtuk, hogy nagy volt a riadalom 2019. október 13-án este, amikor kiderült, hogy Dudás minden várakozás dacára vereséget szenvedett. Pedig, állították többen, a hatalmi helyzetből fakadó előnyök kihasználásával (mozgósítás, meggyőzés, presszió, megfélemlítés, a választók szavazókörökbe szállítása, az ellenfél becsmérlése) nem volt probléma, ment minden simán. A helyiek határozottan állítják, hogy az egyházi intézmények dolgozóinak kiadták: Dudás Árpádra kell voksolni.

„Adományok Isten dicsőségére”

A tavaly októberi önkormányzati választás után született meg egy feljelentés, amely súlyos dolgokat állít a helyi egyházközséggel szemben. Az ügyben nyomozás indult, az adónyomozók az év elején jártak több, a református egyház működtetésében lévő intézményekben és helyi lelkészi hivatalban is.

Idősek otthona: költségvetési csalás gyanúja itt is

Idősek otthona: költségvetési csalás gyanúja itt is

Fotó: A szerző felvétele

A feljelentés szerint a helyi idősek otthonában az engedélyezett létszám felett ellátott emberektől „adományok Isten dicsőségére” címszóval szedtek be pénzt, ám ez valójában a nem legális térítési díj volt. Az egyik ilyen intézményben havonta és személyenként 84, míg a másikban 78 ezer forint volt ez az összeg. A zsadányi bölcsődét a református egyházközség pályázaton nyert pénzből, zöldmezős beruházásban valósította meg. Az intézményben három csoport van, és bár ingyenes az ellátás, havonta közel 8 ezer forintot kellett fizetnie a szülőknek „adomány Isten dicsőségére” címen. A feljelentésben foglaltak szerint emellett a közmunkával és egyes kirándulások elszámolásaival is gondok lehettek.

Lemondott a polgármester

A helyzetet bonyolította, hogy alig négyhónapos polgármesterség után, idén februárban, egészségügyi okokra hivatkozva lemondott Marton Sándor. A valós ok azonban az lehetett, hogy a képviselő-testületben és a polgármesteri hivatalban a régi polgármester, Dudás emberei vannak többségben, és ellenállásuk felőrölte Martont. A tavaszra kiírt, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztott időközi választást végül Dudás nyerte. Ám közben kiderült, hogy az egyházi intézményekben vélelmezett költségvetési csalás gyanúja miatti feljelentést a lemondott polgármester egyik támogatója, Jónás Tibor tette.

Tavasz óta Jónás kapott hideget-meleget szóban és írásban. Beígértek neki verést és azt is, hogy a lányának esik majd bántódása. „A legalpáribb módon mocskoltak a közösségi hálón, ezért többeket letiltottam, de még ezt követően is eljutottak a hírek hozzám, hogy miket írnak rólam. Ezek nem tűrnek nyomdafestéket” – mondta a Narancs.hu-nak Jónás Tibor.

Feljelentés az önkormányzat ellen

Időközben született egy másik feljelentés. Abban az ügyben még tavasszal a zsadányi önkormányzatnál túlzott gázolaj-felhasználás miatt hűtlen kezelés bűntett gyanúja okán a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság rendelt el vizsgálatot. Mindez összefüggött az önkormányzat gépein végzett bálázással. Több tízezer báláról van szó, amelynek java része az egyházhoz került. Az ellentétes álláspontot képviselő felek azon vitatkoznak, hogy az egyház fizetett-e ezért, vagy sem, és ha igen, milyen formában. A feljelentést Baráth Györgyné tette, aki a 2019-es kampányban Marton Sándor győztes polgármesterjelölt támogatója volt.

Így érünk el november 9-ig, amikor a legnagyobb közösségi portálon újra vita tört ki a helyi református egyházat és a régi-új polgármestert támogatók, valamint ellenfeleik között. „A tavalyi önkormányzati kampány és választás, valamint a feljelentések miatt végletesen megosztottak a zsadányiak. Az ellentétek jól tapinthatóak, sok hónapja a hamu alatt izzott a parázs, most pedig lángra gyúlt, mert olyan dolog történt, aminek nem szabadott volna bekövetkeznie” – mondta a Narancs.hu-nak Baráth Györgyné.

Többször megütötte és az árokba lökte

Jónás Tibor elmondása szerint a legválogatottabb pocskondiázásokra nem akart reagálni, de egy ponton elszakadt nála a cérna és egy, azóta már törölt privát üzenetben visszaírt Juhász Ferencné alpolgármesternek. Nem finomkodott, a helyben elhatalmasodó Covid-19 járvány miatt a „papokat” tette felelőssé, Juhásznét pedig nem éppen példás családi életére emlékeztette. (Tény, helyben sokan elkapták a vírust, nemrégiben pedig egy zsadányi mentős halt meg a koronavírus-járvány miatt.)

Ezt követően nem sokkal, este 10 és 11 óra között megjelent Jónásék Béke utca 168. szám alatt lévő házánál az alpolgármester férje, aki hangosan kiabált és rugdosta a kaput. A súlyosan tüdőbeteg férfi helyett a felesége, Jónásné Mester Júlia ment ki, hogy lecsitítsa a férfit, aki szerintük alkohol hatása alatt állt. Azonban rövid szóváltás követően, s az után, hogy a nő kinyitotta a kaput, a férfi megragadta őt, kihúzta az utcára, ahol többször megütötte, majd az asszonyt az árokba lökte. A hangoskodásra kijött Jónásék lánya, aki rémülten közölte az apjával, mi történt. Jónás Tibor telefonon hívta a rendőrséget, majd feldúltan kiment az udvarra. Felkapta az első útjába került tárgyat, ami egy vasvilla volt. Ezzel ment kifelé, de ekkora már a felesége be tudott jönni a kapun belülre, amit bezártak.

Ez a kertkapu volt az atrocitás helyszíne

Ez a kertkapu volt az atrocitás helyszíne

Fotó: narancs.hu

Időközben a helyszínre ért az alpolgármester két gyereke is, ők is hangosan szidalmazták Jónásékat. Ám mihelyt meghallották a sziréna hangját, kocsiba szálltak és elhagyták a helyszínt. A sarkadi rendőrök és mentők szinte egyszerre értek a helyszínre. A rendőrök azt kérdezték, kit kell keresniük, míg a mentők ellátták a sérült asszonyt és látleletet vettek fel.

Tettleges becsületsértés helyett garázdaság

A rendőrök gyorsan megtalálták Juhászékat, akik nem tagadták, jártak a kérdéses helyszínen. Elmondták, vitatkoztak és dulakodtak, de ennél több nem történt. A mentők után másnap a háziorvos is látleletet vett fel Jónásné Mester Júliáról; ezek arra engednek következtetni, dulakodásnál súlyosabb dolgok történtek.

A Sarkadi Rendőrkapitányság tettleges becsületsértés miatt indított eljárást az ügyben, majd az ügyet továbbította a Gyulai Járási Ügyészségre. Itt azonban az a döntés született, tájékoztatta a Narancs.hu-t Havrán Ákos megbízott Békés megyei főügyész-helyettes, hogy a rendőrségnek garázdaság miatt kell lefolytatnia az eljárást, és az ügyet visszautalta a Sarkadi Rendőrkapitányságra.

Az ügyben kerestük Juhász Ferencné zsadányi alpolgármestert, aki, miután bemutatkoztunk a telefonhívás után, bontotta a vonalat. Kerestük Dudás Árpád polgármestert is, ám őt többszöri hívásunk ellenére nem sikerült elérnünk. A történtek után az 1600 lakosú községben terljes a döbbenet. Mindenki hallott az esetről, és mindenkinek van véleménye. Ezek közül az a legáltalánosabb, hogy soha nem hitték volna, ilyen előfordulhat az ő falujukban.

Figyelmébe ajánljuk