Lokális idegengyűlölet szításával próbálkozik a Fidesz Egerben

  • Molnár Richárd
  • 2020. december 9.

Kis-Magyarország

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott szerint aki nem egri, az nem érdemel önkormányzati pozíciót.  A fideszes parlamenti képviselő bejegyzése kapcsán kölcsönösen idegennek titulálta egymást Eger ellenzéki támogatású polgármestere és fideszes közgyűlési frakcióvezetője.

„Eger baloldali városvezetése egy év alatt több mint 100 szakértőt távolított el a Városházáról. A koronavírus-járvány árnyékában olyan idegenek érkeztek vezető pozíciókba, akiknek semmi közük nincs városunkhoz. Ön erre szavazott? Eger ennél többet érdemel!” – írta ki Facebook-oldalára Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Az Egri Ügyek cikke szerint az egyébként egri születésű honatya és miniszterelnöki biztos a posztjához mellékelte az itt látható tablót. Ez sorra veszi Eger önkormányzatának és városi cégeinek, intézményeinek különböző tisztségviselőit, nevük alatt pedig az „Innen jött” jelölés után egy-egy település neve látható. Több cégvezetőt Mirkóczki Ádám volt jobbikos, jelenleg független polgármester – akit az ellenzéki pártok ernyőszervezete, az Egységben a Városért Egyesület támogatott a tavalyi önkormányzati választásokon – nevezett ki még az idén tavaszi veszélyhelyzet alatt.

Eger, idegengyűlölet

 
 
Forrás: Nyitrai Zsolt Facebook
 

Pontosan mit kér számon?

Azonban a posztból nem derül ki egyértelműen, hogy Nyitrai Zsolt mit kér számon pontosan. Azt, ha valaki önkormányzati dolgozóként nem született Egerben, vagy azt, hogy korábban nem élt Egerben (illetve nem élt mindig ott), vagy azt, hogy a lakóhelye (például ahonnan bejár dolgozni a városba) nem Eger, hanem valamelyik környékbeli település. Utóbbival is gondja lehet a képviselőnek, mivel például az egri vagyonkezelő cég, az EVAT egy-egy tisztségviselőjénél feltünteti az Eger belvárosától alig félórás autóútra található Egerbaktát és Ostorost is.

E két település pedig Nyitrai Zsolt választókerületének része és reggelente nagyon sokan járnak be innen dolgozni vagy tanulni a városba, illetve sokan költöztek ki ide és más környékbeli falvakba Egerből. A sokasodó Facebook-kommentek alapján Nyitrainak nem csak az ingázókat vagy a korábbi egrieket, de az Egerben élők jelentős részét is sikerült magára haragítania a bejegyzéssel. A város meglehetősen zárt közösség ebből a szempontból, sokan számon tartják szomszédaikról, kollégáikról, hogy egriek vagy beköltözők éppen. Így elképzelhető, az Orbán Viktor miniszterelnök közvetlen környezetében dolgozó képviselő célja, hogy tesztelje a választókörzete reakcióit a „lokális idegenellenesség” szempontjából. A tapasztalatok pedig akár jól is jöhetnek a Fidesz számára az ország más részein, a 2022-es országgyűlési választások többi egyéni választókerületében is.

Oroján sem tősgyökeres egri

Nyitrai látszólag figyelmen kívül hagyhatta azt is, hogy legfontosabb egri embere, a közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője, Oroján Sándor sem éppen tősgyökeres egri. A 35 éves politikus ugyanis a székelyföldi Kézdivásárhelyen született és szó szoros értelmében szintén nem Eger lakosa, háza ugyanis közigazgatásilag Egerszalókhoz tartozik. Ennek ellenére a Gárdonyi Géza Színház igazgatóválasztása körül kirobbant, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az önkormányzat közötti csatározás során azonban Oroján volt az első, aki bedobta az idegenellenes kártyát.

Oroján Sándor

 
 
Forrás: Oroján Sándor Facebook
 

Az önkormányzati közgyűlés többsége által direktornak kinevezett Szőcs Artur ellen például azt is felhozta érvként, hogy Miskolcon él és dolgozik. Bár Szőcs vállalta, hogy megválasztása után Egerbe költözik, kinevezését azonban az Emmi pénzügyi zsarolása miatt Mirkóczki Ádám visszavonta. Ennek ellenére Szőcs neve is odakerült Nyitrai Zsolt Facebook-tablójára.

„Egerben per pillanat hátrányt jelent egrinek lenni. Ez a tabló azt mutatja be nagyon praktikusan, hogy ha vezető pozíciókról van szó, akkor a polgármester sokkal szívesebben választ Egerhez sokszor semmilyen szinten nem kötődő embereket, mint helyi lakosokat” – mondta megkeresésünkre Oroján Sándor, aki szerint „nagyjából közmegegyezés van arról a városban”, hogy a megválasztása előtt Mirkóczki Ádámnak semmi köze nem volt Egerhez. A fideszes frakcióvezető állítása szerint Mirkóczki vett egy házat ugyan Egerben CSOK-ból, de nem tartózkodott benne életvitelszerűen, csak befektetési céllal vásárolta.

Egriek veszítették el állásukat?

Oroján szerint nem érdemes végletekben gondolkodni, mert a Fidesz azt szeretné, hogy Egerben inkább előnyt jelentsen az egri származás. Kérdésünkre, hogy személyesen sértőnek érzi-e Nyitrai kijelentéseit, a fideszes politikus azt mondta, teljesen egyetért a bejegyzéssel. Állítja, a választókörzetének szavazói is elfogadták már egriként, hiszen több mint 10 éve dolgozik Egerben, jelenleg pedig Eger és Egerszalók határában él a családjával. „Praktikus okokból költöztünk ide, mert itt volt olcsóbb a telek a házhoz, amit szintén CSOK-ból építettünk” – tette hozzá.

„Az embereket nem származásuk, hanem teljesítményük alapján kell értékelni.

Az új önkormányzati cégvezetők nem azért jöttek Egerbe, hogy hozzanak, hanem hogy vigyenek. Több felügyelőbizottsági tag a városban sem járt, azt se tudják, melyik cégnél dolgoznak, tisztelet a kivételnek.

Az idegen cégvezetők sokszor be sem járnak a munkahelyükre, fél napokat sem töltenek el ott. Pusztán azért vannak Egerben, mert ellenzéki hídfőállásokat képviseljenek. Azért, hogy idejöhettek, egrieknek kellett elveszítenie az állásukat” – jegyezte meg Oroján.

Ilyen alapon Eszterházy, Dobó és Gárdonyi sem egri

Megkérdeztük Mirkóczi Ádámot is Nyitrai és Oroján felvetéseiről. A polgármester saját elmondása szerint Egerben született, majd általános iskolás korában költözött a várostól mintegy félórás autóútra lévő Feldebrőre, ahonnan felnőttként költözött vissza, ráadásul minden munkahelye Egerben volt, a korábbi jobbikos parlamenti képviselőségét leszámítva.

„Több szempontból is hazug Nyitrai Zsolt állítása a kirúgott egri szakértőkről: nem, hogy száz, de még tíz embertől sem váltunk meg a városházáról. Egy munkakör betöltése kapcsán nálunk nem szempont az érintett születési helye vagy addigi lakhelye. Csak az számít, hogy alkalmas-e, illetve el tudja-e látni a feladatát. Nyitrai hazudik minden szempontból. Miért nem a saját városi frakcióvezetőjével foglalkozik ezen logika alapján!? Oroján Sándornak ugyanis soha nem volt semmi köze Egerhez. Erdélyi származású, önkormányzati képviselő volt Hatvanban, külsős alpolgármestere volt Maklárnak és egerszalóki lakos” – írta válaszában Mirkóczki.

Eger polgármestere szerint a Fidesz stratégiája mindig is a gyűlöletkeltés és a megosztottság szítása volt, ezt teszik most is. „Nyitrai és a Fidesz logikája alapján Eger történelmi nagyjai nemkívánatos személyek lennének. A teljesség igénye nélkül nézzünk néhány példát:

Eszterházy Károly 37, Dobó István 46, Kemény Ferenc 31, Gárdonyi Géza 15 évesen került Egerbe, mégis „sajátjainkként” tekintünk rájuk.

Számunkra az az egri, aki Egerért él, tanul, dolgozik és a város sikerében érdekelt. Hogy mi van a lakcímkártyáján, számunkra irreleváns” – tette hozzá a városvezető.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?