Meglepő fordulat: fideszes szavazott a kommunista név mellett

Kis-Magyarország

Választói azt kérték, ne változzon meg a Hámán Kató és az Úttörő utca neve, ezért a kormányhivatal törvényességi felhívásának teljesítése ellen szavazott Csongrád fideszes alpolgármestere. A Rózsa Ferenc utcaiak képviselője is nemmel voksolt. A képviselő-testület azonban többségi döntéssel – hogy ne bíróságon kényszerítse erre az állam – elhatározta: megváltoztatja a három utca nevét.

Törvényességi felhívással kötelezi Csongrád önkormányzatát a megyei kormányhivatal arra, hogy változtassa meg a Hámán Kató, a Rózsa Ferenc és az Úttörő utca nevét. Juhász Tünde kormánymegbízott levelében az önkormányzati törvényre hivatkozott. Eszerint nem viselheti közterület, intézmény olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi rendszerek „megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett”, és olyan kifejezés vagy szervezet neve sem felel meg, amely közvetlenül utal önkényuralmi rendszerre.

A hivatal a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalására hivatkozik. Eszerint Hámán Kató (1884-1936) illegális kommunista tevékenységért börtönt viselt vegyipari szakszervezeti titkár neve „a kommunista propagandában gyakran használt”. Rózsa Ferenc (1906-1942) építészmérnök, újságíró is az illegális kommunista mozgalom egyik szervezője volt, a börtönben halt meg, neve szintén kapcsolódik önkényuralmi rendszerhez az állásfoglalás szerint. Úttörő alatt pedig a Magyar Úttörők Szövetségének tagja értendő, ennek a szervezetnek pedig „legfontosabb feladata az iskolás gyermekek kommunista ideológia szerinti nevelése” volt.

Rózsa Ferencből nem lesz Rózsa Sándor utca

Rózsa Ferencből nem lesz Rózsa Sándor utca

Fotó: A szerző felvétele

Az ország fele ma is kommunista?

„Ha ez tényleg így lett volna, az ország lakosságának nagyobbik fele ma is kommunista lenne” – hangzott el a csongrádi képviselő-testület csütörtöki ülésén. Bedő Tamás független polgármester sem volt boldog, hogy ezt a napirendi pontot tárgyalni kellett. Elmondta, tartottak a Csongrád Megyei Kormányhivatalban egy tájékoztatót ezzel kapcsolatban az érintett polgármestereknek, és ott a tisztviselő elmondta: nincs mérlegelési lehetősége ez ügyben a kormányhivatalnak.

Ha az érintett önkormányzatok képviselő-testületei nem döntenek a névváltoztatásról, bírósági per indul, és ennek a végén ítélet fogja kötelezni a települést a névváltoztatásra. Bedő emlékeztetett, a kormányhivatal által most kifogásolt három utcanév egy korábbi akadémiai állásfoglalás szerint még megfelelő volt, azóta szigorodott a megítélés. Csongrád ebből a szempontból szerencsés a három utcával – az egyeztetésen voltak olyan polgármesterek, amelyek településén 15-20 utca érintett, 4-500 embernek okoz ez problémát.

A kormányhivatal partner lesz abban, hogy minden okmányt meg tudjanak gyorsan változtatni az érintettek, a szolgáltatóknál is le kell ezt rendezni. A polgármester azért kimondta, igennel fog szavazni, mert ha így is, úgy is az a vége, hogy változtatni kell, akkor mégsem várhatja meg a város, hogy pert indítsanak ellene.

Nem akarnak új utcanevet

Bartókné Vincze Zsuzsanna (Fidesz-KDNP) sem örült nagyon annak, hogy őt, aki a Rózsa Ferenc utcában nőtt föl, jelölték az átnevezés ügyét intéző bizottságba. Murányi László (Összefogás Csongrádért Egyesület) megértette, hogy az érintettek bosszúsak, de úgy gondolja, ha nincs más választása a városnak, ezeket az utcákat lehetőleg csongrádi emberekről nevezzék el. Javasolta, helyezzenek el magyarázó táblát, amelyen olvasható, hogy ki volt az a személy, akiről az utcát elnevezték.

Bedő Tamás független polgármester (középen) sem volt boldog

Bedő Tamás független polgármester (középen) sem volt boldog

Fotó: A szerző felvétele

Csongrád-Bokroson található a Hámán Kató és az Úttörő utca. A körzet képviselője, Gyovai Gáspár alpolgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, a fórumon az érintettek egyértelműen kinyilvánították, nem akarják, hogy új nevet kapjon az utcájuk. Nem mintha kommunisták lennének, hanem mert ezeket a neveket az elmúlt évtizedekben megszokták. Így neki az ő álláspontjukat kell képviselnie.

A Rózsa Ferenc utcaiak ugyanazon a véleményen voltak, mint a bokrosiak, bár az ő fórumukon elhangzott két névjavaslat is: Ferenc utca, illetve Rózsa Sándor utca – bár utóbbi köztörvényes bűnöző, és mint a testületi ülésen elhangzott, akkor is át kell íratni az okmányokban a nevet, ha a jelenlegi név valamelyik eleme marad.

Mi és miért szalonképes?

„Ha az úttörő, mint elnevezés, nem szalonképes, akkor miért maradhat a Pajtás? Hiszen az úttörőszövetségnek ez volt a lapja, és ez hivatalos megszólítás is volt az úttörőmozgalomban” – vetette föl ironikusan a független Somogyi Árpád, akinek a körzetéhez tartozik a Rózsa Ferenc utca. A képviselő sajnálatosnak tartja, hogy a meggyőződésükért börtönt viselt emberek fölött tör pálcát az akadémia, és így a kormányhivatal, holott az a két ember nem tehetett róla, hogy haláluk után hogyan használta emléküket a pártállam.

Somogyi Árpád a szalonképesség kritériumait firtatta

Somogyi Árpád a szalonképesség kritériumait firtatta

Fotó: A szerző felvétele

A szavazáskor Gyovai és Somogyi nemmel voksolt. Így a képviselő-testület 9 igen és 2 nem ellenében határozta el, hogy megváltoztatja az érintett utcák nevét, és az átnevezés előkészítésére eseti bizottságot hoz létre. A folyamatot a helyi levéltár is segíti. Négy csongrádi, illetve Csongrádhoz kötődő személyiség nevét javasolta utcanévnek: Gulyás Lajos orvosét, Katona Imre néprajzkutatóét, Kiss István közigazgatás-tudományi szakíróét és Váry Gellért piarista szerzetesét.

Figyelmébe ajánljuk