20 millióval akarták megvesztegetni a NAV-ot Simonkáék - ínyencségek a vádiratból

Kis-Magyarország

A rendszerváltás óta soha olyan súlyos vádakat nem fogalmazott meg országgyűlési képviselő ellen az ügyészség, mint tette kedden, amikor a Fővárosi Törvényszéken elindult Simonka György és tettes-társainak büntetőpere. A sajtóérdeklődés ehhez mérten több mint figyelemre méltó volt.

„Megértettem a vádakat, de nem ismerem el a bűnösségemet, a büntetőperben vallomást fogok tenni. Egyben jelzem, hogy ennek az ügynek a sajtó éles politikai színezetet ad, ugyanakkor jogi képviselőimmel együtt 130 tanút szeretnénk megidézni a majdani tárgyalássorozatra. Ezért már előre kérem a bíróságot, hogy ezeknek az embereknek a nevét majd zártan kezelje, mert meg akarom őket védeni a sajtótól, s attól, hogy az újságírók majd az otthonaikban zaklassák tanúinkat” – mondta a vádirat ismertetése után a büntetőper harmadrendű vádlottja, valójában kulcsfigurája, Simonka György fideszes parlamenti képviselő.

A Központi Nyomozó Főügyészség képviselője közel négy órán keresztül ismertette a vádat a Fővárosi Törvényszék komor, barátságtalan Fő utcai épületében. A gyatra akusztika és a hatalmas érdeklődés miatt az médiamunkások nem egyszer egymás segítették ki, hogy pontosan mi is hangzott el.

Lefizetési hadművelet az Astoriánál

A Simonka-nyilatkozat pikantériája, hogy miközben a tanúit állítása szerint a médiától akarja megvédeni, ő maga egyrészt el akart távolítani egy újságírót a teremből - Hadházy Ákos országgyűlési képviselővel együtt -, másrészt ugyanezt az újságírót tanúként akarja beidézni. Bod Tamásról, a Magyar Narancs munkatársáról, a Narancs.hu rovatvezetőjéről van szó, aki a legrégebb óta és a legtöbbet foglalkozott a dél-békési visszaélésekkel, Simonka ügyeivel.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A nap folyamán, a perről szóló tudósításainkban ismertetett részletek (itt és itt) mellett megtudtuk azt is a tárgyaláson, hogy még 2012-ben valótlan tartalmú kölcsönszerződésekkel egy építési beruházás révén 52 millió forintot juttattak a Simonka érdekeltségébe tartozó Magyar Termés TÉSZ Kft.-nek. Ahogy szó esett arról is, hogy Szegedi Vadaspark fejlesztésére 420 millió forint állt úgy rendelkezésre, hogy ennek nagyobb része, közel 300 millió forint európai uniós támogatás volt. A projektet elnyerő Simonkáék a kivitelezőtől a bekerülési költség 40 százalékát kérték el és kapták meg.

Nem kevésbé filmszerű az a történetsor, amikor három részletben összesen több mint 20 millió forintot adott át Simonka egy személyes megbízottja az adóhatóság illetékesének. Erre a vádirat szerint azért volt szükség, mert megtudták, hogy nagy erőkkel folyik a Simonra-érdekeltségek elleni NAV-nyomozás, s ezt szerették volna leállítani. Mint kiderült, sikertelenül. Az Egyik alkalommal Pusztaottlakán 19 millió forintot adott J. Gábornak Simonka, aki ebből 4 millió magánál tartott és 15 milliót adott át a hivatalosnak hitt kontaktszemélynek. J. Gábor három másik társával azok közé tartozik, akik a nyomozás során egyezséget kötöttek az ügyészséggel, és részletes beismerő vallomást tettek.

Nem is véletlen, hogy Simonka két ügyvédje, Bánáti János és Erdei Zoltán korábban készült igazságügyi szakértői vélemények figyelmen kívül hagyása mellett új szakértői véleményeket szeretne kérni. Illetve jogtechnikai okokra hivatkozva ki akarja zárni J. Gábor vallomását.

2022 előtt nem lesz jogerős ítélet?

A maratoni keddi ülésén a tizedrendű vádlottig jutott a bíróság, akiktől azt kérdezte, megértette-e a vádat, elismeri-e az abban foglaltakat és lemond a tárgyalás lehetőségéről? Eddig mindenki ártatlannak vallotta magát, ami azt jelenti, hogy az előkészítő ülés eredménytelen volt, jöhet a „valódi” büntetőtárgyalás. Ugyanakkor eddig mindenki megerősítette, hogy a tárgyaláson majd vallomást kíván tenni.

A Fővárosi Törvényszék tanácsvezető bírája, Metzing Márton jelezte, a büntetőper kezdete április előtt nem reális. A jókora időszakot, rengeteg történést, hatalmas iratanyagot, sok vádlottat és szakértőt és még ennél is több tanút megmozgató ügy monstre jellegét aligha kell bizonygatni.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Több tucat tárgyalási nappal számolva juthat el az ügy az első fokú ítéletig, amelyet várhatóan a vád és/vagy a védelem meg fog támadni, így a másodfokú bíróság hozhat majd jogerős verdiktet az ügyben. Ennek leghamarabbi időpontja sokak szerint a soron következő, 2022-es tavaszai választások után lesz.

Simonka és a kétharmad

Ez politikai kérdések sorát veti fel.

  • Országgyűlési képviselő maradhat az elkövetkező két és fél évben a rendkívül súlyos bűncselekményekkel vádolt Simonka György?
  • Mennyire fontos és mennyire törékeny a Fidesz országgyűlési kétharmada, amelynek egyik biztosítéka épp a dél-békési képviselő.
  • Indítható-e újra Simonka 2022-ben, vagy leveszik a politikai sakktábláról?
  • Mennyiben politikai és mennyiben gazdasági ügy a Simonka nevéhez köthető és a vádiratban felrajzolt bűnlajstrom?

Miközben ebben a büntetőperben csak a termelési és értékesítési szövetkezetekkel (tész) kapcsolatos visszaélésekről van szó. Többek szerint nagyobb tételek merülhetnek fel Simonkához köthetően az EU-források megcsapolásával kapcsolatban.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A tárgyaláson érdeklődőként feltűnő Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azt fejtegette a Narancs.hu-nak, hogy most előterjesztett 1,4 milliárd forintos kárértéket akár 3-4-szeresen is meghaladhatja a többi lehetséges ügy károkozása.

A védelem lyukakról és logikai bukfencekről beszél

A védelem taktikája szerint a 70 ezer oldalnyi nyomozati iratban, s ezzel összefüggésben a közel 200 oldalas vádiratban nagy lyukak és logikai bukfencek vannak, amelyek aláássák magát a vádat. Simonka 130 tanút szeretne beidézni.

Simonkára és feleségére együttesen 14 és fél év fegyházbüntetést és összesen 861 millió forint vagyonelkobzást kért a Központi Nyomozó Főügyészség. Emellett mindkettejüket örökre eltiltaná, hogy gazdasági társaságban vezető pozíciót viseljenek. Mellékbüntetésként Simonkát 9, míg párját 6 évre tiltaná el a közügyek gyakorlásától. Márpedig, ha úgy elhúzódik az ügy, hogy jogerős ítélet csak 2022 után születik, akkor Simonka a választásokig akár maradhat képviselő, sőt indítható is.

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?