Kedden folytatódik Simonka György pere a Fővárosi Törvényszéken

Kis-Magyarország

Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt és 28 társát bűnszövetségben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják. Simonka ártatlannak vallja magát.

Mennyit váltott be ígéreteiből Simonka György tízéves országgyűlési képviselősége alatt? Egyelőre minden adat arról árulkodik, hogy működése óta a sok hátránnyal küzdő dél-békési térség éppúgy a reménytelen leszakadás állapotában van, mint volt 2010-et megelőzően. A fideszes képviselő idejének java része ugyanis nem a térségért való lobbizásért telik el. „Simonka politikai értelemben megbukott. Önmagában az, hogy egy politikust vád alá helyeznek, és gyanúsítottként hallgatnak ki, az olyan, mintha egy lepracsengő lenne a nyakában! Simonka óriási tehertétel a Fidesznek, ki kell lépnie a pártból” – mondta a Narancs.hu-nak Galló Ferenc, Simonka egykori közeli munkatársa, aki szembefordult vele. Több párttársa nemrégiben a kizárását kezdeményezte a Fidesz-MPSZ-ből. Ruck Márton a Fidesz medgyesegyházi csoportvezetője pedig elképesztő dolgokat állított Simonka módszereiről.

Simonka januárban a bíróság előtt

Simonka januárban a bíróság előtt

Fotó: Sióréti Gábor felvétele

Simonka koncepciós eljárást emleget

Jókora szünet után folytatódik Simonka György pere kedden a Fővárosi Törvényszéken, ahol az idén januárban már három előkészítő üléssel elkezdődött a monstre per. Ezt követően még március elején tartottak egy tárgyalási napot, majd mindent félbeszakított a koronavírus-járvány miatti ítélkezési szünet.

Simonka ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, valamint hamis magánokirat felhasználása vétsége a vád. A Fidesz Békés-megyei politikusa még országgyűlési képviselősége előtt, 2009-ben, azért hozott létre termelői csoportokat, hogy európai uniós és magyar költségvetési forrásokat csapoljon meg. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint az így keletkezett vagyoni hátrány eléri 1,4 milliárd forintot.

Amint azt a Narancs.hu-ban megírta: a termelési és értékesítési szövetkezetek (tész) ügyében történtek csak a jéghegy csúcsát jelenthetik. Az ügyészség a most folyó per vádiratában már jelezte, az európai uniós források ügyét elkülönítette ettől az ügycsoporttól. Az ottani kárérték akár többszörösen felülmúlhatja a közel másfél milliárdot.

Simonka az idén januári előkészítő üléseket követően több helyen nyilatkozott. Mindenütt a lehető legélesebben támadta az ügyészséget és az ellene indított eljárást. Az utóbbi hónapokban a sajtó elhallgattatására, megregulázására összesen több mint száz helyreigazítást kért és indított pert médiumok sokasága ellen.

Az előkészítő tárgyalás után egy interjúnak álcázott monológjában Simonka egyebek között azt mondta a propagandaszólamait mindig készséggel közlő orosházi önkormányzati tévének a perről, a vádiratról és az ügyészségről, hogy koncepciós eljárás folyik ellene. Hozzátette, a vádhatóság erkölcstelen vádalkukat kötött több érintettel. Szerinte rengeteg hamis bizonyítékkal és hamis tanúvallomással támasztották alá a vádiratot, emellett törvénytelenül és szabálytalanul beszerzett bizonyítékok vannak a nyomozati iratokban. „A vádirat az ügyészég által írt teleregény", a 45 százalékos visszaosztás lehetetlen, mégis szerepel a vádiratban. Végül azt vágta az ügyészség arcába: „aki terhelő vallomást tett Simonkára, az barát, aki nem, az ülhet a vádlottak padján.”

Simonka más szemüvegen keresztül nézi a világot

Simonka más szemüvegen keresztül nézi a világot

Fotó: Simonka György/Facebook.com

„A vádirat, az nullás!”

A Narancs.hu hozta nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amely az augusztus 25-i medgyesbodzási testületi ülésen készült. Ebben egyebek közt, ezt mondja Simonka György: „(…) be is fogjuk bizonyítani, hogy a vádirat, az nullás! Ugyanis nincsenek meg a törvényi feltételei, hasraütésszerűen olyan ügyészek csinálták – és ezt most a kamerába mondom –, akik azóta mind ki vannak rúgva.”

Az ügyészség utóbb cáfolta, hogy munkatársait kirúgta volna. A vádiratot pedig a Fővárosi Törvényszék büntetőtanácsa befogadta.

A vádirat egyebek mellett tartalmazza: a fideszes parlamenti képviselő a szervezete belső magjához tartozóktól elvárta, hogy mobilhívások helyett kizárólag a titkosszolgálati eszközökkel le nem hallgatható „Signal” alkalmazáson keresztül kommunikáljanak egymással. Arra utasította a többieket, hogy a dokumentumokat kizárólag adathordozóra, pendrive-ra mentsék ki, s hogy érzékeny, bűncselekményre utaló adatot se e-mailben, se telefonon ne közöljenek egymással. Nyomásgyakorlással vagy pénzzel rábírt többeket arra, hogy valótlan tanúvallomásokat tegyenek. Arra törekedett, hogy a megindult adóhatósági eljárások leállítsák. S legalább két alkalommal nagy összeget fizettek NAV-alkalmazottaknak. (Honnan volt erre pénze? A vagyonnyilatkozata szerint Simonka gyakorlatilag jövedelem nélküli, vagyontalan ember.)

Simonka védekezési stratégiájának része volt, hogy az egyre nyilvánvalóbb jogellenes ügyletek következtében megindult hatósági eljárások miatt a bizonyítékok elrejtéséről és megsemmisítéséről rendelkezett. Az ügyészség következetesen bűnszervezetről beszél, amelynek tagjai rendszeres ellenszolgáltatásban részesültek. A tárgyaláson megkérdezhetik Simonkától, miért kellett neki visszaosztani a beruházás teljes összegéből 45 százalékot. A vádirati pontok között szerepel, hogy több esetben valótlan tartalmú értékbecslést készítettek, lefizették a felszámolókat, akik most a vádlottak padján ülnek. Végül arra törekedtek Simonkával az élen, hogy a felszámolás után a vagyonelemeket minél nyomottabb áron kimentsék, hogy azok az ő érdekeltségi körébe kerüljenek.

Most a politikus szorul életmentésre?

Most a politikus szorul életmentésre?

Fotó: Simonka György/Facebook.com

"Megilleti az ártatlanság vélelme"

A Központi Nyomozó Ügyészség nehezen magyarázható módon nem kezdeményezte Simonka előzetes letartóztatását, a Fidesz pedig tevékenyen nem csinált semmi. Maradt a frakcióban, még a legenyhébb szankciót sem alkalmazták vele szemben. Nem kérték meg, hogy ameddig nem tisztázza magát, üljön át a független képviselők közé.

A válasz abban is keresendő, hogy Simonka Kubatov Gábor alelnök-pártigazgatóval és Kerényi János regionális pártigazgatóval igen jó viszonyban volt és van. Jellemző Kerényi cinizmusára, hogy miután az ügyészség bejelentette a vádemelést Simonka ellen, a Narancs.hu kérdésére egyre csak azt hangoztatta: „az ártatlanság vélelme a közszereplőket éppúgy megilleti, mint a magánembert, egyébként sem szabad előre ítélkezni.” E mellett azt hangsúlyozta Kerényi, Simonkának komoly érdemei vannak, mert 2010 óta háromszor nyert egyéni körzetet a Fidesznek. Arról viszont „elfelejtett” szólni, hogy egy közeli rokona is üzletelt Simonkával, és ő is a vádlottak között van.

Simonka és ügyvédei: Erdei Zoltán, Bánáti János

Simonka és ügyvédei: Erdei Zoltán, Bánáti János

Fotó: narancs.hu

Tesz-e vallomást?

A Simonka-ügyben több vádlott vádalkut kötött az ügyészséggel. Ezért a fideszes politikuson kívül a vádlottak száma időközben 32-ről 28 csökkent. Mindezekre tekintettel akár szenzációs részletekkel is szolgálhat, ha Simonka érdemi és összefüggő, akár sokórás vádlotti vallomást tesz a büntetőtanács előtt. Ezt a bíróság és az ügyészek megannyi keresztkérdése követi, majd saját védői és a többi vádlott jogi képviselője kérdezhet tőle.

De az is elképzelhető, hogy egyelőre Simonka György nem tesz vallomást, és mindezt későbbre halasztja. Erre a büntetőeljárásról szóló törvény lehetőséget biztosít.

Egy másik Magyar György

Simonka jelentkezik. Az első sor jobb szélén a gyulai Magyar György

Simonka jelentkezik. Az első sor jobb szélén a gyulai Magyar György

Fotó: Sióréti Gábor felvétele

A Simonka György által nullásnak nevezett vádiratban 8,5 év letöltendő fegyházbüntetést kért az ügyészség a Fidesz képviselőjére, ha beismeri a benne foglaltakat. De mivel nem ismerte be, innentől a büntetés súlyosabb lehet. Feleségére 6 év fegyházbüntetés kiszabását kérte a vádhatóság. Emellett 850 milliós vagyonelkobzást kér a dél-békési politikusra a Központi Nyomozó Főügyészség.

A "nullás vádirat" elleni védekezéséhez az egyik, ha nem a legnevesebb büntetőügyekkel foglalkozó ügyvédet fogadta fel a politikus, Bánáti János személyében. (Vagyonnyilatkozata egyébként arra sem ad magyarázatot, hogy miből fizeti a sztárügyvédet.) Feleségét, egyes téves hírekkel szemben, nem a 2022-es választásra az ellenzéki koordináció összehozásán fáradozó ügyvéd, a fővárosban működő Magyar György védi, hanem a gyulai illetőségű Magyar György, Békés megye egyik legjobb büntetőügyvédje.

Figyelmébe ajánljuk