Füzesgyarmati gyújtogatás: nem raktár, hanem egy rehabilitációs üzem semmisült meg

Kis-Magyarország

Több ponton is cáfolja a gyújtogató korábbi nyilatkozatát annak az alapítványnak a létrehozója, amelynek épülete a tűz martalékává vált.

Az elmúlt időszakban két alkalommal foglalkoztunk egy különös füzesgyarmati tűzesettel. Hegedűs Zsolt még február elején gyújtott fel egy épületet. Tettével nagyobb visszaélésekre és bűncselekményekre szerette volna felhívni a figyelmet, miközben hangsúlyozta, szó sincs arról, hogy piromániás lenne. A volt Fidesz-tag, aki állítja, a Békés megyei politikai elit legfelső köreiig érő visszaélésekről van tudomása, több mint fél évet töltött a gyulai börtönben, ahonnan augusztus elején lakhelyelhagyási tilalom mellett szabadult, és interjút adott lapunknak. Ebben arról kérdeztük, miért gyújtogatással akarta felhívni a figyelmet arra, hogy a megváltozott munkaképeeségűeket segítő, füzesgyarmati Ösvény Esélynövelő Alapítványnál, amelynek sokáig vezetője volt, visszásságok történtek.

Az interjú után az alapítvány alapítója és a várost kilenc évig (2010-2019) fideszes polgármesterként vezető Bere Károly kereste meg lapunkat. Neve többször előkerült Hegedűs nyilatkozatában; a gyújtogató arról beszélt, kapcsolatuk régen megromlott, mert nem egyezett a véleményük az alapítvány működését illetően. Bere most azt írta, hogy a Hegedűs Zsolttal készült interjúból „csak a rosszindulat és a lejáratási szándék érződik ki, és úgy tűnik, mintha az általa elkövetett bűncselekményt próbálná elbagatellizálni, annak »jogalapot« keresni. Az általa elkövetett súlyos bűncselekményre nincs mentség, sem jogalap.

Bere szerint a bűncselekmény elkövetésekor a rendőrségi vallomás alapján Hegedűs Zsolt indítékként a személyes bosszút jelölte meg, de azóta a történtekről szóló cikkek már más indokot hangoztatnak. „Aki ismer, jól tudja, hogy fideszes vagyok, 1997-től vagyok a párt tagja, ezt mindig is felvállaltam. Az alapítvány 25 éves működése alatt kormánypártoktól függetlenül végezte feladatát, foglalkoztatott megváltozott munkaképességű embereket. A Fidesz mint kormánypárt és Kovács József országgyűlési képviselőként mindig a jogszabályi előírásokat betartva, a jogszabályi kereteken belül támogatta az alapítványt” – írta Bere. Hozzátette: a szándékos gyújtogatást és a nemtelen támadásokat nem hagyhatja válasz nélkül. Véleménye szerint Hegedűs Zsolt nyilatkozata tele van ellentmondással. Bere állításai egy részét dokumentumokkal is bizonyítani kívánja.

Az előzményekkel kapcsolatban azt hangsúlyozza, hogy Hegedűs Zsolt 2017-ig vezette az Ösvény Esélynövelő Alapítványt kuratóriumi elnökként és ügyvezetőként. Ekkor derült ki, hogy Hegedűs Zsolt vezetése alatt az alapítvány 178 millió adótartozást halmozott fel, ez volt a cikkben általa „nem súlyos hiba”-ként említett ok, ami miatt nem maradhatott tovább az alapítvány ügyvezetője – ellenétben a cikkben megjelent állítással, tette hozzá Bere Károly, amely szerint a Lazarus Kft.-nél elkövetett csődbűntett miatt kellett lemondania; a csődbűntett kimondása évekkel később történt. „A tartozás felhalmozása úgy történt, hogy a munkavállalók egy részét »kijelentette« a NAV-nál, tehát foglalkoztatásuk után nem kerültek befizetésre a járulékok, miközben a dolgozók nem tudva erről végezték az ügyvezető által meghatározott feladatokat. Az adótartozásnak a visszafizetése nagyon kemény munkával évek alatt megtörtént az alapítvány részéről, de ehhez Hegedűs Zsolt sem anyagi, sem más jellegű segítséget nem nyújtott, a visszafizetésnek köszönhetően neki viszont ebből nem származott komolyabb baja” – fejtette ki az Ösvény Esélynövelő Alapítvány alapítója.

Bere Károly meglátása szerint az ügyben nem történt semmiféle „elsikálás”, a Csongrád megyei NAV járt el összeférhetetlenség miatt. Az alapítvány számlájáról Hegedűs ügyvezetése alatt közel 80 millió forintot utaltak át időközben megvásárolt Lazarus Kft.-nek (melynek 75 százalékban Hegedűs Zsolt volt a tulajdonosa). Ezt követően 2018-ban egy budapesti ügyvéd az Ösvény Alapítványt 2 milliárd forint összegű kártérítésre perelte elmaradt sikerdíj miatt, amelyet a bíróság elutasított.

 
Bere Károly Gulyás Gergellyel
Forrás: Bere Károly Facebook
 

A volt fideszes polgármester fontosnak tartotta kiemelni, hogy 2017 után Hegedűs Polgárdiban dolgozott egy darabig, ahonnan azért kellett eljönnie, mert újabb, vagyon elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tettek ellene. Bere szerint Hegedűs ezeket a „jelentéktelen körülményeket” nem említette a vele készült interjúban, ahogy azt sem, hogy ügyvezetősége alatt és azt követően is a mind a mai napig az alapítvány alkalmazásában áll a (volt) felesége intézményvezetőként, a testvére és az édesanyja is. Sőt 2022-ben külön kérésének eleget téve az akkori barátnőjét is felvette az alapítvány.

Bere Károly reagálása szerint ilyen előzmények után, 2024 februárjában követte el újabb bűncselekményét Hegedűs. Egyben pontosított is, miszerint nem raktárt gyújtott fel Hegedűs Zsolt, hanem az Ösvény Esélynövelő Alapítvány rehabilitációs üzemét, tehát emberek munkahelyét. Hegedűs Zsolt bűncselekményét úgy követte el, írja Bere, hogy nagyon óvatosan átmászott sötétedés körül a kerítésen, és megnyújtott több rongy bálát – többek közt egy olyat is, amely mellett az alapítvány egyik kisteherautója állt tele tankkal. Ez az autó felrobbant pár perccel a gyújtogatás után, ez is az oka annak, hogy jelentős kár keletkezett. „A nyomozás során tudomásunkra jutott tények és bizonyítékok alapján az elkövető mindvégig törekedett arra, hogy ne vegyék észre – nyilván ezért is állt meg autójával az elkövetés helyszínétől távolabb –, és a kiérkező rendőröknek is először tagadta tettét. Az elkövető állításával szemben éppen aznap, február 7-én volt fizetés az alapítványnál – írta lapunknak Bere Károly.

Hegedűs Zsolt egyéb állításaival Bere Károly a következő észrevételeket tette. „A nyilatkozataiban folyamatosan engem nevez meg, azonban én az Ösvény Esélynövelő Alapítványnak alapítója vagyok és nem vezetője; az alapítványt (jogszabály előírásainak megfelelően) kuratórium vezeti, a napi működésben nem veszek részt, nem utalok, a foglalkoztatást nem én szervezem. Az én feladatom az alapítványban a megrendelések, munkák és pályázatok felkutatása. A többször is hangsúlyozott külföldi munkavállalók foglalkoztatása nem az alapítványnál történt, így támogatás igénylése sem történt utánuk, nem is lehet támogatást igényelni csak magyar állampolgár után.” 

Felidézte: az állami támogatás miatt gyakoriak, szinte folyamatosak az ellenőrzések az alapítványnál a Magyar Államkincstár és a fővárosi kormányhivatal részéről. 2023-ban bejelentés alapján a szokásosnál is jóval szélesebb körben ellenőrizték az alapítványt: az  Állami Számvevőszék, a NAV, munkavédelmisek és a kormányhivatal. Valamennyi ellenőrzés nagyobb hiányosságok megállapítása nélkül zárult.

„A gyújtogatás újabb nehézség elé állította az alapítványt, jelentős kár keletkezett emiatt, azonban arról egyik cikkben sincs szó, hogy a kár megtérítését miként tervezi majd Hegedűs Zsolt. Az Ösvény Esélynövelő Alapítvány alapítójaként szeretném a munkámat a továbbiakban nyugodtan, nemtelen támadások nélkül végezni” – zárul Bere Károly válasza.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Négy év után jutott eszébe a leköszönő fideszes polgármesternek, hogy többmilliós jubileumi jutalom jár neki

Dávid Zoltán orosházi városvezető jegyezte a saját maga jutalmazásáról szóló előterjesztést. Ráadásul úgy, hogy az négy évvel ezelőtt lett volna esedékes. Az ellenzék szerint mindez elévült, így törvénytelen. Néhány szakértő dodonai véleményére támaszkodva a fideszes többség persze megszavazta az előterjesztést.