Gyertyát gyújtottak a kormányközelbe került Délmagyarért, írja a Délmagyar
Andy Vajna

Gyertyát gyújtottak a kormányközelbe került Délmagyarért, írja a Délmagyar

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 10.

Kis-Magyarország

Andy Vajnától féltik a független megyei lappiac utolsó újságját.

A Narancs írta meg először még tavaly októberben, hogy Fidesz-közeli üzletemberek fogják felvásárolni a Lapcomot, mely többek közt a Borsot, a Kisalföldet és a Délmagyarországot is kiadja. Nyáron aztán meg is történt a bejelentés, Andy Vajna a Tv2 után a Lapcomot is felvásárolta, mindezt pedig a médiahatóság is engedélyezte. Ezzel a teljes vidéki lappiac kormányközelbe került.

Az egyik érintett lap, a Délmagyarország most arról ír, hogy az Együtt szegedi szervezete gyertyagyújtást szervezett a lapért. Mint írják, a demonstráción elhangzott: gyászolni jöttek, úgy tűnik ugyanis, hogy 107 év után meghal az ország egyik meghatározó megyei napilapja. A Kossuth-szobornál, gyászkeretben felállított és gyászszalaggal átkötött Délmagyarország mellett a résztvevők egy-egy szál gyertyával fejezhették ki sajnálatukat azzal kapcsolatban, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) előzetes hozzájárulását adta ahhoz, hogy a Délmagyarországot is kiadó Lapcom Zrt.-t megvásárolja Andrew Vajna cége.

false

A Lapcom közleményében viszont azt írják: „kiadónk álláspontja szerint a Lapcom és a Délmagyarország életében semmilyen változás nem történt, ugyanúgy írjuk-szerkesztjük a lapot, mint eddig.”

Vannak azonban tökös újságírók vidéken, akik nem feküdtek be a Fidesznek, és igazi sajtót csinálnak. Róluk az e heti Magyar Narancsban olvashat.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.