Orosháza

Gyorsan elrejtették Orbánt a Facebookon*

  • Bod Péter
  • 2012. március 12.

Kis-Magyarország

A látogatóba érkező Orbán Viktort népszerűsítette volna egy Békés megyei alpolgármester, ám a helyiek kommentjei lesöpörték a netről a kormányfőt. Szó szerint: a nem várt reakciók miatt hamar törölték a dörgölőző oldalt a széles publikum elől.

Pénteken Orosházára látogatott Orbán Viktor, hogy részt vegyen a kanadai tulajdonú, gépgyártásban érdekelt Linamar üzemavatóján. Az autóipari alkatrészeket és mezőgazdasági gépeket gyártó cég 1992 óta tevékenykedik Magyarországon; az orosházi üzemében a múlt héten avattak új üzemcsarnokot. A helyi lapok, portálok, tévék és rádiók kivétel nélkül beszámoltak az eseményről.

Zalai Mihály orosházi alpolgármester (talán szeretett volna ráerősíteni a kormányfői látogatás médiaprezentációjára) az üzemcsarnok avatásán készített egyik fényképét el is helyeztette a Facebookon. Az Orbán Viktort ábrázoló fotó mellett két rövid mondat szerepelt a bejegyzésben: „250 új munkahely Orosházán. Miniszterelnök úr megnyitó beszéde.”

Sorjáztak is egyből a kommentek. Az olykor alig idézhető hozzászólások gyorsan váltogatták egymást, de egyik sem a beruházás feletti öröm és lelkesedés szavait zengte. Az orosházi alpolgármester gyorsan észbe kaphatott, hogy a puskája fordítva sült el, és törölte* csak az ismerősei számára tette hozzáférhetővé az egész bejegyzést. (Az oldalt idejekorán lementettük.)



Ezzel újfent bebizonyosodott, hogy a Facebook más világ, mint az önkormányzati lapoké, amelyekben a helyhatóságok „saját dicsőségüket susogják”. A propagandának fityiszt mutató bejegyzést ugyan ki lehet törölni, a hozzászólókat azonban nem lehet leváltani.

*Tudósítónk a cikk megjelenése után kapta a hírt, hogy az alpolgármester nem törölte az oldalt, hanem csak az ismerősei számára tette láthatóvá. A szerk.

A cikkre és a helyesbítésre reagált az alpolgármester.

Figyelmébe ajánljuk