Szombathelyen az államfő

Elgondolkodik lemondásán Schmitt

  • Kupi Györgyi
  • 2012. március 10.

Kis-Magyarország

Odament a tüntetőkhöz, és megígérte nekik, hogy megfontolja a lemondást. A diákoknak pedig elmondta, hogy nézhetnének ki még jobban. Nem is maradt el a hála: az iskolások csípik Pali bát!

Az államfő Vas megyében töltött második napja nem indult kellemesen: a Szolidaritás tucatnyi helyi tagja füttyszóval fogadta a megyeháza előtt. A narancs.hu tudósítójának Koroknyai Sándor, a helyi csoport kapcsolattartója elmondta: a tiltakozás személy szerint Schmittnek szól, ugyanis ő minden új törvényt aláírt, azokat is, amelyek a demokráciát ásták alá, és azokat is, amelyek a kisemberek vagy a nyugdíjasok életét teszik nehezebbé. „A Fidesz motorját tolja, ami pedig már döglődik. Meg hát ott van a smittelés is” – célzott a plágiumügyre Koroknyai.

Távol a pártkezdeményezésektől

A füttyszó behallatszott a megyeháza dísztermébe is, ahol helyi kormánypárti politikusok (köztük Hende Csaba honvédelmi miniszter) köszöntötték az elnököt. Ezt követően Czeglédy Csaba, a szombathelyi szocialisták frakcióvezetője nem értette az ünneplés okát, mert szerinte inkább halotti torról van szó, hiszen abban a teremben gyűltek össze, amely valaha Vasé volt, most pedig az államtól bérlik vissza. A jobbikos országgyűlési képviselő Bana Tibor szintén előhozakodott a megyei vagyon államosításával, az LMP városi képviselője, Horváth Zoltán viszont egy népszavazási aláírásgyűjtő ívet adott át az elnöknek, arra buzdítva, hogy írja alá. Schmitt viszont – mint mondta – nem teszi meg, mert neki távol kell magát tartania a pártkezdeményezésektől, viszont – tette hozzá – kellő számú aláírás esetén kiírja a népszavazást.

A helyi ügyekre nem tért ki, viszont José Manuel Barroso neki adott tanácsát idézte: „szokatlan a kétharmad Európában, és szokatlan eredményekre vezethet. A kétharmad egy törtszám, de mindenkinek egészben kell gondolkodnia.” Az Európai Bizottság elnökének szavait ajánlotta megfontolásra a helyi politikusoknak is. „Ha az egyharmad fütyül, arra én nem fütyülhetek” – hangsúlyozta.

 


 

Elgondolkodik a lemondáson

Az eredeti programtól eltérően a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában tartott osztályfőnöki órán nem az Alaptörvényről volt szó, hanem Schmitt Pál intelmeit hallgathatták meg a diákok: megtudhattuk, hogy az SMS tönkreteszi a nyelvet, az államfő ajánlotta a diákoknak, hogy legyen az éjjeliszekrényükön imakönyv „mellett egy-két könyv”, később pedig megjegyezte, hogy nincs olyan csinos külső, amin ne lehetne néhány fekvőtámasszal javítani.

A gyerekek figyelemmel hallgatták, még az a három is, akiknek a mellettünk ülő pedagógus szerint mindenről „megvan a véleményük”. Azoknak a diákoknak, akikkel találkozott a narancs.hu tudósítója, rokonszenves volt az elnök, komolynak és határozottnak látták őt.

A határozottság látszott az államfőn akkor is, amikor előbb megkerülve az Audit, a lemondását hangosan követelő csoporthoz lépett. Schmitt azt mondta az ellene tüntetőknek: ha megmondják neki, hogy mit csinál rosszul – és feltéve, ha a többség is így látja –, ő elgondolkodik lemondásán.

 


Az egyik demonstráló erre szép csendben összecsavarta a zászlóját, mert úgy vélte: ha már elgondolkodni hajlandó a köztársasági elnök a lemondáson, ő be is fejezte a tüntetést. Ekkorra már egyébként a tüntetésre engedélyezett idő is lejárt.

Figyelmébe ajánljuk