Gyorsan visszakozott a polgármester, mégsem kapcsolják le a közvilágítást Szolnokon

Kis-Magyarország

Elfogadta a spórolásról szóló előterjesztést a szolnoki képviselő-testület, de a közvilágítás éjszakai lekapcsolásában Szalay Ferenc fideszes polgármester végül meghátrált. 

A brüsszeli szankciós politikára hivatkozva a szolnoki közgyűlés csütörtökön elfogadta azt az előterjesztést, amelyben egy sor rezsicsökkentő megszorító intézkedés bevezetésének lehetőségét vizsgálták meg, de a közvilágítás lekapcsolásának kérdésében végül visszalépett az önkormányzat. 

A képviselő-testületi ülésen a fideszes képviselők szinte minden napirendi pontnál felemlegették az európai uniós szankciós politikát, a leghevesebb vitát és a legnagyobb "szankciózást" persze az az előterjesztés váltotta ki, amelyben a megszorító intézkedéseket tárgyalták ki. 

Mint arról beszámoltunk, szerdán Szalay Ferenc, a város fideszes polgármestere szerdán azt jelentette be, hogy Szolnoknak jövőre az idei 777 millióhoz képest már 4,1-4,7 milliárd forintra lenne szüksége, hogy az energiaköltségeit finanszírozni tudja, ezért különféle megszorító intézkedéseket kell hozni, hogy meg tudják őrizni a város likviditását. 

 
Szalay Ferenc polgármester
Forrás: Facebook/Szalay Ferenc
 

A Szalay által említett intézkedések között volt, hogy a spórolás jegyében gyakorlatilag szinte minden kulturális intézményt bezárnának a télre, volt szó intézmények át- és összeköltözéséről, de Szalay azt is írta, hogy

"a közvilágítást péntek és szombat kivételével hajnali 0:00-4:00 között lekapcsoljuk".

A polgármester által jegyzett előterjesztésben szintén az szerepelt, hogy "haladéktalanul egyeztetéseket kell kezdeményezni a közvilágítás időtartamának – 0:00–04:00 órák közötti – lehetséges szüneteltetéséről, a közbiztonság rendőrség és közterület-felügyelet fokozott ellenőrzése mellett vizsgálata"

Ezzel szemben a csütörtöki közgyűlésen, ahol Szalay korábbi bejelentése szerint dönteni kellett volna ezekről, a polgármester már elöljáróban leszögezte, hogy nem arról van szó, hogy holnap máris belevágnak az intézkedések végrehajtásába, hanem "vannak határidők és látszanak a megtakarítások is".

Kiemelte,

egyelőre nem arról van szó, hogy például kikapcsolják a közvilágítást éjfél és hajnali 4 óra között, hanem arról, hogy milyen lehetőségek vannak a megtakarításra.

Jelenleg vizsgálják a szolgáltatóval a megoldást, egyelőre nagyon úgy tűnik, kevés eredménnyel. Hozzátette, eddig a villanyszámla 190 millió volt egy évben, ezután egymilliárd lenne.

A közgyűlésen ugyanakkor Szalay persze nem hagyta ki a lehetőséget a "szankciózásra", azt mondta, bízik benne, hogy a szerinte nem normális uniós szankciók nem tartanak sokáig, de ettől még egyelőre a városnak milliárdokkal kell többet fizetni az energiáért, és a kormány elvárása az, hogy az év végéig 25 százalékos megtakarítást kell bemutatni. 

A szankciók folyamatos emlegetését az ülésen ugyanakkor az ellenzék visszautasította, László Norbert MSZP-s önkormányzati képviselő rá is kérdezett, hogy a szerinte agymosásra szánt nemzeti konzultációt meg tudja-e állítani a polgármester, mert az azzal felszabaduló pénzt hasznosíthatná a város. Szalayból azonban a kérdés óriási indulatot váltott ki, szinte magából kikelve oktatta ki az ellenzéket arról, hogy lehet több mindent is kifogásolni és javasolni, de "tudomásul kell venni, hogy baj van. Ráadásul minden jószándék ellenére lesznek elszenvedői a megszorításnak" – fogalmazott.  

László Norbert erre megjegyezte, hogy Szalay végre egy olyan fideszes vezető, aki az országban szerinte egyedülálló módon elismerte, hogy megszorításokról van szó, és hogy a Fidesz nem tudta tartani a választási ígéretét, a rezsicsökkentést. 

A nemzeti konzultációval és az agymosással kapcsolatos kérdésre viszont Szalay – aki egyébként egy korábbi közgyűlésen kínosan elszólta magát, amikor egy lakossági felszólalást követően a bekapcsolva maradt mikrofonba mondta, hogy "ennyi hülye vén k..vát" – most kikérte a városlakók nevében azt, hogy agymosottnak nevezzék őket, és arról beszélt, hogy nem véletlenül van már sokadjára kétharmada a Fidesznek. 

A sokszor személyeskedésig menő vita után a napirendi pontot végül elfogadták, az ellenzék pedig külön sajtótájékoztatón reagált az eseményekre.  

Füle István ellenzéki frakcióvezető elmondta, hogy a hazai megszorításokhoz semmi köze az uniós szankcióknak, és kijelentette, az előterjesztés ebből a szerinte téves politikai helyzetmegállapításból indult ki, amire kénytelenek voltak reagálni már a közgyűlésen is. Emlékeztetett arra is, hogy korábban azt hangoztatta a kormány, hogy olcsó orosz gázra van szerződésük, és feltette a kérdést, hogy akkor ez most hol van?

Füle elmondta, jelenleg Szolnoknak nincs érvényes szerződése sem villamosenergiára, sem gázra, de hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok képtelenek is finanszírozni a megemelkedett rezsiköltségeket, mert korábban a kormány kivéreztette őket a különböző önkormányzati adók elvonásával. 

Külön kitért a közvilágítás időszakos lekapcsolásának tervezetére is. Mint mondta,

ez nagy felháborodást váltott ki a lakosságból, szerinte ezt a kérdést lényegében elhamarkodta a városvezetés, és nem véletlen, hogy meghátráltak ebben az ügyben. 

Ha viszont nem lesz a közvilágításon megtakarítás, akkor más területen kell elvonásokat alkalmazni.

Füle István sajtótájékoztatóján azt is megemlítette, hogy az intézményi térítési díjakat is 30 százalékkal emelik, az ellenzék pedig ezt nem is szavazta meg. 

 
Szelindi Andrea és Füle István
Fotó: TA
 

A közvilágítás lekapcsolásának terve a város honlapjára kikerült közgyűlési összefoglalóból végül ki is maradt, ebben már csak a díszkivilágítás lekapcsolása és a közintézmények bezárása, óvodák összeköltöztetése, illetve a többi spóroló intézkedés szerepel.  

A közgyűlés után ugyannakor Szalay egy videót is közzétett a Facebook-oldalán, amelyben arról beszélt, hogy az előterjesztés csak a város energiaszükségletének szűkítéséről szólt, hogy 25 százalékkal csökkentsék az energiafelhasználást, ami országos elvárás.

A polgármester ebben a videóban is arról beszélt, hogy "nem fogjuk a közvilágítást szűkíteni. Kikérjük az Eon véleményét, a szakemberek véleményét, mit lehet tenni annak érdekében, hogy megtakarítható legyen valamely része a közvilágításnak. Nem fogjuk Szolnokot sötétbe borítani, megnyugodhatnak" – ígérte, bár a videó alapján a közvilágításon azért továbbra is szeretne spórolni az önkormányzat. 

Sőt, Szalay korábbi, a spórolást bejelentő posztja alá egy kommentben sem zárta még ki teljesen ennek lehetőségét, itt ugyanis arról írt, hogy nem hasraütésszerű, hanem az üzemeltetőkkel többször átgondolt javaslatokat tettek, és hogy a közvilágítás eddigi korszerűsítése már 300 millió forint megtakarítást hozott. "A közvilágítás időszakos lekapcsolását természetesen csak akkor tesszük meg, ha az tökéletesen kivitelezhető és nem okoz nagyobb veszteséget , mint a megtakarítás" – fogalmazott, majd a családi spórolásra és a személyes felelősségre emlékeztette az embereket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk