Hamarosan vádat emelnek Simonka György fideszes országgyűlési képviselő ellen?

Kis-Magyarország

A végéhez közeledik a Simonka György fideszes parlamenti képviselő ellen indított büntetőeljárás nyomozati szakasza, amelyben a politikus több mint harminc társával együtt súlyos bűncselekmények gyanúja miatt gyanúsított. A Központi Nyomozó Főügyészség kérdésünkre azt írta: „az ügyben az iratmegismerés lehetőségét már biztosította az arra jogosultaknak.”

Ez az általunk megkérdezett, de nevük mellőzését kérő ügyvédek szerint azt jelenti, hogy a végéhez közeledhet, vagy lassan le is zárul az ügyészség végezte nyomozás a Simonkához kapcsolható ügycsoportban.

Így hamarosan benyújtják a bíróságnak a vádiratot. Mások ennél óvatosabbak. Arra hívják fel a figyelmet, hogy az új büntetőeljárásról szóló törvény, ellentétben a régivel – nyugati minták alapján – gyakorlatilag folyamatos iratbetekintést biztosít a jogosultaknak.

Ha ez így van, akkor kérdés, miért tartották mégis fontosnak a Narancs.hu érdeklődésére adott válaszban az iratmegismerés lehetőségének biztosítását külön hangsúlyozni a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) munkatársai? Másrészt, talán éppen ideje az ügyben indult nyomozást lezárni, hiszen mindez öt évvel ezelőtt, 2014-ben indult azzal, hogy a bűncselekmény-sorozat kezdete 2009 volt.

Simonka: vádiratra várva

Simonka: vádiratra várva

Fotó: füvesi.hu

Legsúlyosabb gyanúsítás a rendszerváltás óta

Mint tavaly októberben beszámoltunk: bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt, a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményei miatt kérte Polt Péter legfőbb ügyész az országgyűléstől a dél-békési kormánypárti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Az ügyben felmerült megalapozott gyanú lényege szerint Simonka György tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (TÉSZ) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult, amellyel legalább 1,4 milliárd forintos kárt okoztak.

Simonka figyel és jegyzetel

Simonka figyel és jegyzetel

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Ez a legsúlyosabb gyanúsítás a rendszerváltás óta eltelt harminc évben, amelyet politikussal szemben nyomozóhatóság megfogalmazott Magyarországon. Ehhez képest, ahogy a Narancs.hu elsőként megírta, nemrégiben a dél-békési polgármesterek kitüntették Simonkát, az országgyűlési ülésszak végén a Fidesz-frakciót a miniszterelnöki rezidencián fogadó Orbán pedig együtt fényképezkedett Simonkával.

Egyébként tavaly az országgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül kiadta Simonka mentelmi jogát. Akit nem sokkal később gyanúsítottként hallgatott ki az ügyészség és több helyen házkutatást tartott a nyomozóhatóság. Többszöri próbálkozásunk ellenére két felvetésünkre az elmúlt több mint fél évben nem reagált a KNYFÜ. Az egyik, hogy miért nem merült fel kényszer-intézkedés – őrizetbe vétel, előzetes letartóztatás kezdeményezése és/vagy házi őrizet kezdeményezése – Simonkával szemben, holott ennek törvényi feltételei, megítélésünk szerint, fennálltak.

Simonka, Tóth Szilveszter és Kékessy Mihály

Másrészt nem közölték, hogy Simonka Györgyön kívül kik azok a személyek, akik ugyancsak gyanúsítottjai az ügynek. Több mint harmincan vannak. Nehezen hihető, hogy mindegyikük magánszemély és egyetlen közszereplő sincs közöttük. A Gyulai Járásbíróságon korábban zajlott rágalmazási perhez kapcsolódóan egy bizonyítási indítványra tett válaszként még 2018 februárjában azt közölte a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy a nyomozást Tóth Szilveszter és társai ellen kezdték meg a szóban forgó ügyben.

Ehhez hozzátették, hogy Kékessy Mihály Györgynek „az üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúját róják fel.” Kékessy korábban több cégben volt Simonka üzlettársa, ráadásul Kékessy birtokában volt korábban a nagy értékű újkígyósi ingatlan, amelyben ma Simonka a családjával él. Ennek az ingatlannak a történetét a Narancs.hu feldolgozta.

Mikor lehet vádemelés?

Portálunk mostani megkeresésére válaszul a KNYFÜ megerősítette, hogy az ügyben a büntetőeljárás folyamatban van, a Központi Nyomozó Főügyészség az arra jogosultak részére az iratmegismerés lehetőségét biztosította. Az érdemi intézkedésről, annak megtörténte után, közleményben tájékoztatják a nyilvánosságot.

Polt Péter és a vádemelés

Polt Péter és a vádemelés

Fotó: mti.hu

A Polt Péter vezette ügyészségi szervezetnél nem minden zajlik kizárólag szakmai szempontok szerint. Így leginkább arra lehet számítani, hogy bár belátható időn belül vádat emelnek Simonka és társai ellen, de ez, nagy valószínűséggel nem történik meg az október 13-i helyhatósági választás előtt. Ha mégis, akkor vannak kivételek.

(Címlapképünkön Orbán Viktor és Simonka György a miniszterelnöki rezidencián, a Karmelita kolostorban, a parlamenti ülésszak végén, 2019. július 12-én.)

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.