Simonka világvégi, semmit nem érő dzsungelére 300 milliós végrehajtási jogot jegyeztek be

Kis-Magyarország

Kíváncsiak voltunk, mi lehet az a medgyesegyházi ingatlan, ami 2013 óta a képviselő nevén van, és amelyre közel 300 millió forint végrehajtási jog van bejegyezve. Döbbenetes valósággal szembesültünk.

Azt már korábban, Simonka György fideszes országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozataiból tudtuk, hogy valójában egy jövedelem- és szinte vagyon nélküli emberről van szó. De akkor miből él Simonka és családja? Ami nem egyszerűen adóhatósági ügy: mivel a törvényhozás tagjáról van szó, akár nemzetbiztonsági kérdés is lehet.

Mindössze két ingatlan vall be következetesen vagyonnyilatkozataiban. Egy, a szülőfalujában, Pusztaottlakán található szántót, valamint egy 2551 négyzetméteres kivett udvart Medgyesegyházán. Ez utóbbi vásárlás útján még 2013-ban szerezte meg. Földhivatali papírokból korábban azt is tudtuk, hogy erre az Unicredit Bank 250, míg a Merkantil Bank 7 milliós követelés jegyzett be 2015-ben és 2016-ban. De találunk itt még 2013-ból közel egymilliós NAV-bejegyzést és néhány kisebb összegről szóló végrehajtást is.

Végrehajtási jogok bejegyzése sorjázik

Végrehajtási jogok bejegyzése sorjázik

Fotó: A szerző felvétele

Elvadult dzsungel a „kivett udvar”

Ahogy ezen a földhivatali bejegyzésen szerepel az is, hogy 2018 novemberében – Simonka György mentelmi jogának felfüggesztése és meggyanúsítása után nem sokkal – hivatalosan zár alá vette ezt a medgyesegyházi ingatant a Készenléti Rendőrség Nyomozó Iroda Vagyon-visszavételi Hivatala.

Abban már László Attila, a Jobbik helyi tagja segített a Narancs.hu-nak, hogy megtaláljuk azt az ingatlant, amelyre szokatlanul nagy összeg, közel 300 millió forint végrehajtást jegyeztek be. Medgyesegyházáról indultunk és több kilométert tettünk meg, míg a közigazgatásilag idetartozó, de különálló településrészre, Bánkútra értünk.

László Attila a földtulajdoni lappal

László Attila a földtulajdoni lappal

Fotó: A szerző felvétele

Itt megkerestük az Árpád utca 1. számot, amely, mint kiderült, a település utolsó utcája, itt kezdődik a szántóföld. A Simonka vagyonbevallásában szereplő „kivett udvar” valójában egy épület- és kerítés nélküli, teljesen elhanyagolt dzsungel, ahol láthatóan sok éve nem történt semmi. Az ingatlan értéke minimális lehet, ennek ellenére a kereskedelmi bankon és az adóhatóság, valamint egyéb hitelezők végrehajtásként ráterheltek összesen közel 300 millió forintot. Talán kitalálják: ez a több százmillió forintos végrehajtási jog sem szerepel a kormánypárti képviselő vagyonnyilatkozatban. Pedig…

Szégyen fideszesnek lenni?

Mindez jól szimbolizálja a Simonka-jelenséget. Merthogy a kormánypárti képviselő mindig is ilyen légvárakra építkezett. És ezt sokáig sokan hagyták neki. Dél-Békés polgármesterei pedig még ki is tüntették.

Hűbéresei kitüntették Simonkát...

Hűbéresei kitüntették Simonkát...

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Friss történet, hogy dél-békési Tótkomlóson, Simonka egykori erős hátországában múlt héten Fidesz taggyűlést tartottak. A regisztrált 44 tagból mindössze nyolcan jelentek meg. És ők is úgy, hogy többekért kocsival mentek.

S ami korábban elképzelhetetlen volt azon a hűbérbirtokon, ahol a lojalitás helyett a félelem tartotta össze a pártot: többen még így is nemet mondtak, nem ültek be az értük küldött autóba. „Odáig jutottunk, hogy itt már szégyen fideszesnek lenni” – mondta a Narancs.hu-nak egy érintett.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?