Huszonkét év után végre átadják a teljes jászberényi elkerülőt

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 15.

Kis-Magyarország

Két elkészült szakasz után a harmadikkal jó tíz évet várt a Fidesz. 

Augusztus 19-én pontban déli 12 órakor a közforgalom előtt is megnyílik a jászberényi elkerülő út harmadik szakasza.

"Megígértem, megvalósult" – tájékoztatta a híveket a hírről Pócs János, a térség fideszes parlamenti képviselője közösségi oldalán, azt írva, hogy a "jászberényi elkerülőút augusztus 19-én délben megnyílik a közforgalom előtt".

Ami most megnyílik, az valójában a teljes elkerülő útnak csak egy része, mégpedig a harmadik üteme, ráadásul ennek megvalósításával is éveket kellett várni, ahogy az egész elkerülő megépítésével is:

kereken 22 évvel ezelőtt kezdték el tervezni.

Ahogy arról egy 2005-ös videó beszámolt, a 30 ezer lakosú Jászberény két országos úthálózat, a 31-es és a 32-es út kereszteződésében terül el. A Jászság fővárosában több jelentős ipari üzem is működik, a 90-es években pedig oly mértékben megnőtt az elsősorban észak-déli átmenő tranzitforgalom, hogy a város központjában a napi dugók már elviselhetetlenné váltak, állandósult a balesetveszély és a környezeti terhelés.

A közlekedési tárca engedélyével az állami közútkezelő még 2000-ben megkezdte egy mindössze 13,3 kilométer hosszú elkerülő út terveztetését. A tehermentesítőt három szakaszban képzelték el megvalósítani. Az építési engedélyt 2001-ben adták ki, az első ütem 2005-re lett kész. 

Az első két ütemet viszonylag gyorsan lezavarták, hiszen ezt követően még egy szakasz épült meg a 2000-es évek végére az Európai Unió 85 százalékos támogatásával, míg a harmadik csak mostanra lett végre készen.

2000-ben Pócs János még nem is volt képviselő, így megígérni sem tudta "a jászberényi elkerülő utat". Ő csak 2010-ben lett képviselő, de ehhez képest is minimum 10 évbe telt, hogy ha volt is ilyen ígérete, egyáltalán nekilássanak a harmadik szakasznak. A harmadik szakasz megépítéséhez ugyanis csak 2020-ban, tíz évnyi Fidesz-uralom után kezdtek hozzá.

Korábban egyébként Lázár János is a Fidesz-kormánynak könyvelte el a teljes elkerülő megépítésének dicsőségét: Lázár 2018-ban egy kormányinfót jelentette azt be, hogy Jászberénynél 14.3 kilométer hosszú elkerülőt fognak építeni, miközben annak két részlete már korábban elkészült. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?