Ki lőtte le a szegvári disznót?

  • narancs.hu
  • 2024. március 2.

Kis-Magyarország

Megszökött a kés elől, de a vadászpuskás emberrel nem számolt a disznó. De ki lövöldözött Szegvár központjában?

Egy hete történt az eset, de csak most kapott nyilvánosságot, miszerint Szegváron lövöldözni kezdett egy ismeretlen (vagy nagyon is ismert) férfi. A Szentesi Skacok nevű, Facebook-oldalként működő ellenzéki portál ismeretei szerint egy disznóvágásnál adódott valami gikszer, aminek folytán elszabadult a disznó. A sertés Gy. S. jószága volt, és a Katolikus Kör előtt lévő portáról lépett meg. "Üldözőbe vették a megrémült malacot, aki jó nagy kört tett meg a nagyközség központjában, érintve a piacteret, a Szabadság teret. A disznó hajkurászói közt ott volt G. László is, aki éles lőszerrel töltött vadászpuskájával üldözte a sertést, majd lelőtte a Sárállás utca és a Ménes utca sarkán."

A hírt átvette a Szegvár Online is, de sokkal többet ők sem tudtak az esetről. Annyit tettek hozzá, az elkövető egy ismert képviselő, emellett azt kérték, hogy jelentkezzen az, aki bármit tud a történetkről. A Szentesi Skacok odáig ment, hogy 100 ezer forintot is felajánlott annak, aki részletesen beszámol az eseményekről.

De ki lehet ez a lövöldöző? Bár senki sem nevezte néven, a Szentesiek G. Lászlóként hivatkoztak rá. Talán számos G. László élhet Szegváron, aki egyben vadászfegyverrel is rendelkezik, de közöttük van a település volt polgármestere is, Gémes László, aki hosszú évekig volt Szegvár első embere, most a Csongrád megyei közgyűlés elnöke, emellett pedig a Csongrád Megyei Vadászkamara elnöke. Neve onnan lehet ismerős, hogy 2019-ben buszos kirándulást szervezett a határkerítéshez.

A Skacok válaszokat várnának arra, hogy rendben lévő-e, hogy éles lőszerrel disznóra lőnek egy település belterületén – erre a válasz nyilvánvalóan nem: amikor Budapest II. kerületében vadmalacokat lőttek ki az épp arra közlekedő villamos mellett, azonnal eljárás indult az elkövető ellen. Emellett kíváncsiak arra, hogy azon a reggelen G. László állt-e gyógyszeres kezelés vagy alkoholos befolyásoltság alatt. És feltették azt a kérdést is, hogy meddig tűri még a falu G. László ámokfutását.

A bejegyzés alatt ellentmondásos kommentek olvashatók. Többen egyetértenek azzal, hogy ez az eset túlmegy minden határon, de olyan vélemény is van, ami szerint volt egy ilyen, de nem nagy ügy, nem kell felfújni.

Frissítés: a Narancs.hu kérdésére Gémes László azt írta, az említett reggelen, sőt, az előző estén sem tartózkodott Szegváron. Az e-mailben azt is írja, „vadászati célú lőfegyvert bizonyos körülmények között lehet használni települések belterületén (lakott területen, közterületen). Erre a Fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. kormányrendelet 36. paragrafusa ad lehetőséget rendőrségi engedély birtokában, amennyiben kárt okozó vadat kell elejteni.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?