Fogy a levegő Simonka körül: 500 millió forintos pályázati bukta Dél-Békésben

Kis-Magyarország

Szabálytalanság miatt a támogatási jogviszony elállással történő megszüntetését javasolja az Emmi egy Simonka-közeli pályázatnál. A kedvezményezett szervezeteknek és önkormányzatoknak 500 millió forintot kell visszafizetni. Tótkomlós ellenzéki polgármestere is kényelmetlen helyzetbe került.

Tótkomlós vezetésével 2018. február 1-jén indult egy komplex fejlesztési program, amely a humán közszolgáltatások fejlesztését, a foglalkoztatottság növelését célozta. A projekt mintegy 500 millió forint Európai Uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével valósulna meg, 2020 februárjában zárulthat le.

A projekt a lakosság munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű tagjainak csoportos tanácsadást, mentorálást, az egyes, a térségbe tartozó intézmények dolgozóinak továbbképzéseket biztosít. Továbbá különféle preventív programok, klubok és karitatív programok indultak a közösségfejlesztés jegyében - legalább is papíron.

Az EU által támogatott projektben a közvetlenül elérni kívánt lakosok száma 4 ezer, 15 főnek pedig állást biztosítanának a közszolgálati ágazatban. A programban Tótkomlós, Orosháza, Kaszaper, Nagybánhegyes és Kardoskút önkormányzatai, valamint a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a Simonka György fideszes országgyűlési képviselőhöz ezer szállal kötődő Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány vett részt.

Simonka csak követi a vészjósló fejleményeket

Simonka csak követi a vészjósló fejleményeket

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Három időpont, három ellenőrzés

Csakhogy a program fennakadt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szűrőjén. A tárca 2019 őszén három helyszíni ellenőrzést végzett, s mind a három alkalommal szabálytalanságok sorát állapította meg – derült ki abból a Narancs.hu birtokába került hivatalos levélből, amelyet Nemcsok Dénes Sándor, az Emmi helyettes államtitkára küldött ki május 13-án a tótkomlósi polgármesternek, Zsura Zoltánnak.

A birtokunkban lévő dokumentum szerint a tárca megdöbbentő furcsaságokra bukkant. 2019. október 3-án például ellátogattak Nagybánhegyesre, hogy megnézzék azt az Egészségklubot, ami a pályázati anyagban szerepelt, mint a projekt része. Kiderült, hogy a megadott címen a helyi termálfürdő és kemping működik, Egészségklubnak pedig híre-hamva nincs. Az ellenőröknek a strand igazgatója megerősítette, a fürdőben nincs ilyen nevű program.

Az Emmi ellenőrei hat nappal később Kaszaperre mentek, ahol a projekt menetrendje szerint a Szent Gellért parkban éppen faültetés zajlott. Azaz csak zajlott volna, mert a helyszínen nem találkoztak az ültetőkkel, a hivatalos magyarázat szerint a program "elmaradásáról" a kedvezményezett önkormányzat nem értesítette a minisztériumot.

A harmadik alkalommal, 2019. november 28-án a porjekt központjába, Tótkomlósra látogattak el. Szintén egy egészségklubot akartak megnézni, de sehol nem találtak semmit. Az időpontnak más szempontból is jelentősége van: ekkor már a település túl volt az önkormányzati választáson, amely során az ellenzék jelöltje, Zsura Zoltán legyőzte Simonka emberét, a fideszes polgármestert, Garay Ritát. Márpedig Zsura kampányának része volt a gyanús Simonka-féle projektekkel való leszámolás. Ám erre a fontos elemre később még visszatérünk.

Az Emmi levele

Az Emmi levele

Fotó: narancs.hu

500 millió forintot vissza kell fizetni

Az ellenőrzéseket követően a kedvezményezett önkormányzatok és szervezetek észrevételeket tehettek a megállapított szabálytalanságokról. Azzal érveltek, hogy csak tervezett és nem lekötött programokról volt szó, másrészt „a helyi kereskedelmi szolgáltatások korlátozottsága miatt nem tudták elültetni a facsemetéket.” De volt olyan szabálytalanság, amellyel kapcsolatban nem tettek észrevételt.

Csakhogy az Emmi nem volt vevő ezekre a kifogásokra, és megállapította, hogy szabálytalanságok történtek, az adatközlést valótlannak minősítette, majd a „támogatási jogviszony elállással történő megszüntetetésre” tett javaslatot. Ez nem kevesebbet jelent, minthogy az Emmi felfüggeszti a kifizetéseket, s visszakéri az eddig átutalt összeget.

Igaz, a szabálytalansági eljárás megállapításaival szemben jogorvoslati kérelmet terjeszthetnek elő a kedvezményezettek, de kérdés, hogy azok után, hogy a minisztérium a "tettenérést" követően lesöpörte az érintettek észrevételeit az asztalról, mekkora esélye van a "fellebbezésnek". A Narancs.hu információi szerint a tetemes összegből 300 millió forint hárul a projektben irányító feladatokat ellátó Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítványra, 100 millió a tótkomlósi, 20 millió az orosházi önkormányzatra, míg a többi településnek 10-15 millió forintot kell visszautalnia.

Simonkát ma is kitüntetnék?

Simonkát ma is kitüntetnék?

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Simonkához több mint közel…

A Simonkához kötödő Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány vezetői közül négyen ott ülnek a fideszes politikus mellett a vádlottak padján abban a büntetőperben, ahol Simonkát és 32 társát bűnszervezetben különlegesen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség.

U. Pálról, Simonkáné G. Mariannról, Simonka sok cégben felbukkanó unokahúgáról, T. Renátáról és egyik rokonáról, G. Pálnéról van szó. Simonka feleségére 6, míg unokahúgára 5 év fegyházat kér az ügyészség.

Zsura Zoltán kényes helyzetben

Ez a Tótkomlóst érintő ügy azért is érdekes, mert 2019 elején e projekt égisze alatt elkövetett okirat-hamisítás és csalás miatt tett feljelentést a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál az akkor még helyi ellenzéki politikus, ma már polgármester, Zsura Zoltán és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

Ugyanis 2019. január 13-án Tótkomlóson szlovák nemzeti színházi estet rendeztek, amely előtt többen aláírásokat gyűjtöttek egy olyan ívre, amelynek tetejére egy, az Európai Unió által finanszírozott projekt nevét írták. Nem másról, mint a most elkaszált „Humán szolgáltatások fejlesztése a társadalmi felzárkóztatás érdekében” című 500 millió forintos programról volt szó.

Többen gyanút fogtak, hogy milyen biankó szignókat gyűjtenek a színházi est előtt, ezért elvitték az aláíróívek Zsura Zoltánnak, aki később Hadházyval közösen a NAV-nál feljelentést tett. Az ügyről akkor a Narancs.hu is beszámolt, jelezve, hogy az aláírásgyűjtés teljesen szürreális, zavaros formában zajlott, senki nem értette, mi a cél. Most kiderült, hogy ezzel a projekttel volt összefüggésben, nem zárható ki, hogy "lepapírozás" folyt.

Zsura Zoltán (balról) és Hadházy Ákos: feljelentést tettek

Zsura Zoltán (balról) és Hadházy Ákos: feljelentést tettek

Fotó: A szerző felvétele

Viszont a fentebb említett Emmi-ellenőrzések harmadik felvonása a tavaly őszi önkormányzati választás után történt, amikor már Zsura volt a polgármester a dél-békési városban. Érthetetlen forrásaink szerint, hogy ha ennyire kifogásolta korábban a programot és Simonkára, illetve a fideszes politikus helyi embereire mutogatott, akkor hivatalba kerülése után miért nem jelezte a hatóságoknak, hogy baj van. A Narancs.hu jelezte a polgármesternek, hogy az Emmi-dokumentum a birtokunkban van, kértük, reagáljon a minisztérium állításaira, de Zsura nem akart nyilatkozni, csupán annyit közölt, ő a törvényesség talaján áll és a város első embereként védenie kell Tótkomlós pénzügyi egyensúlyát.

Több dél-békési polgármesterrel és az ügyre rálátó szakemberrel is beszéltünk, de ők sem voltak hajlandóak nyilatkozni, viszont név nélkül elmondták, hogyan látják az ügyet. Beszélgetéseinkből két verziót szűrtünk le arról, hogyan is bukhatott meg a projekt annak ellenére, hogy Simonka befolyása közismert, csütörtökön Polt Péter legfőbb ügyész is elismerte, hogy 2016-ben még törvényt is ki tudott lobbizni a Fideszben abban reménykedve, hogy más, szintén bukott programok esetében ne kelljen visszafizetni a támogatást.

  1. Egyesek szerint összehangolt és jól irányzott akciókról van szó, amelynek célja a kamu projektek leleplezésével Simonka politikai megsemmisítése, s nem mellékesen odaütnek az önkormányzatoknak is, amelyek közül Tótkomlós már ellenzéki vezetés alatt áll.
  2. Mások szerint elgondolkodtató, hogy csak ilyen későn lepleződnek le ezek az álprojektek, tehát Simonka helyi megregulázása valamilyen oknál fogva csak most kapott zöld utat. Azaz Simonka befolyása valóban csökken.

Egyedül Galló Ferenc területfejlesztési szakértő és pályázatíró vállalta az üggyel kapcsolatban névvel a véleményét. A meggyanúsítása után Simonkával szakító Galló szerint jó ideje lehetett tudni - s ezt ő nyilvánosan többször jelezte -, hogy ezekkel az EFOP-projektekkel problémák vannak. Most annyit közölt a Narancs.hu-val: „továbbra is fenntartom, hogy a polgármesterek sürgősen vizsgálják meg a pályázataikat, és amennyiben gyanú merül fel bennük, tegyenek feljelentést. A veszélyhelyzet miatt most egyszemélyben felelősek mindenért, hiszen nem üléseznek a képviselő-testületek.”

A vádirat szóban forgó része

A vádirat szóban forgó része

Fotó: A szerző felvétele

Galló minden jel szerint nem beszél a levegőbe, hiszen a vádiratból az már kiderült, hogy az ügyészség néhány ügyet az alapügytől elkülönített, tehát nagy valószínűség szerint indulni fog egy másik büntetőper is. Forrásaink szerint nem zárható ki, hogy az Emmi-döntés ennek az eljárásnak az első felvonása.

(Címlapfotónk: Simonka távozik az Emmiből, ahol szabálytalannak ítéltek több dél-békési projektet. A felvétel forrása: Simonka György/Facebook.com.)

Figyelmébe ajánljuk