Sződliget

Kukahackre buzdít a polgármester

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2012. november 30.

Kis-Magyarország

„Ne tegyék ki az utcára a kukákat” – kéri Sződliget polgármestere a település lakóit, hogy a szemétszállító cég, amelynek pénteken jár le a szerződése, ne tudja begyűjteni azokat. A polgármester szerint kellemetlen ügyről, a cég és egyes lakosok szerint lopásról van szó.

A napokban kapták kézhez Sződliget lakosai a levelet, amelyben a polgármester arra kéri őket, hogy a jelenlegi szemétszállító vállalat kukáit ne tegyék ki, amikor jönne értük a cég. „A Remondis Duna Kft. mint hulladékszállító közszolgáltató kivonul a térségből. Átmeneti időre új közszolgáltató az ASA Magyarország Kft. lesz. A szemétszállítás új rendje szerint a begyűjtés a település egészén ezentúl keddi napokon történik majd. (…) Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy 2012. november 29-én (csütörtök) és 30-án (péntek) ne tegyék ki a kukákat a korábban megszokott időben! Amennyiben valamelyik lakótársunk mégis kiteszi és a szemétgyűjtő edénye valamilyen ok miatt elvész, vagy a Remondis Duna Kft. elszállítja, azért az önkormányzat felelősséget nem tud vállalni, annak pótlásáról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia.”

Ki is lopjon?
„Azaz lopjam el én a Remondis kukáját!” – kommentálta a kérést az a lakó, aki szerkesztőségünkbe eljuttatta a polgármester levelét. Ugyanis a kukák nem az önkormányzat tulajdonai, hanem az említett cégé, amellyel éppen felbontani kívánják a szerződést, és a vállalat most szeretné beszedni a szeméttárolóit.




A polgármestert telefonon kértük meg, hogy kommentálja a jogilag megkérdőjelezhető kérést. Juhász Béla „kellemetlen ügynek" minősítette a kukaesetet. Sződliget polgármestere elismerte, hogy a szóban forgó 1600 darab kuka valóban a Remondis tulajdona, ám ezeket a település meg akarja vásárolni a cégtől – más kérdés, hogy eddig nem sikerült megállapodást kötnie a két félnek. „A cég 15 euró+áfa (kb. 5500 Ft – a szerk.) összeget kért tőlünk egy kukáért, így az edények összességükben átszámítva bruttó 8,8 millió forintunkba kerülnének. Ez azonban irreálisan sok: tízéves edényzetekről van szó. Én kétmilliót ajánlottam, de még nem sikerült megállapodnunk. A tárgyalási folyamat még tart, hajlandó vagyok emelni az ajánlatunkon az ésszerűség határain belül. Szeretném elkerülni azt a helyzetet, hogy a folyamatosan növekvő egyéb terhek mellett a sződligeti önkormányzat még egy kiadással, új szemetes kukák megvásárlásával terhelje a lakosságot.”

Egészen másképp látja a helyzetet Szloboda Gyula, a Remondis ügyvezetője, aki csak annyit mondott a magyarnarancs.hu-nak, hogy „azok a kukák a Remondis tulajdonában állnak. Ha nem kapjuk vissza, azt ön szerint minek nevezik?” Az ügyvezető megjegyezte, hogy ha nem sikerül rendezni a helyzetet, jogi lépéseket tesznek. Megkérdeztük, hogy mennyire taksálja a kukákat, ő azonban inkább azt tanácsolta, nézzünk utána ennek az interneten.

Képünk csak illusztráció!


Képünk csak illusztráció!

Fotó: MTI


Megtettük: az argep.hu tájékoztatása szerint egy új (gurulós, 120 literes) kuka 9200 forintnál kezdődik, és 14 ezer forintig mehet fel. A cég (a polgármester szerint legalábbis) mintegy 5300–5500 forintot kért a használt tárolókért. Ezt tartotta soknak a településvezető.

Háttérben az új törvény

Sződliget helyzete egyébként speciális, mert ennek az önkormányzatnak csupán november 30-ig van közszolgáltatási szerződése a Remondisszal, másoknak a környéken év végéig. A cég információink szerint nemcsak ezt a települést hagyja ott, de az egész Duna-parti térséget is.
Nem véletlenül: az új, novemberben elfogadott hulladékgazdálkodási törvény döntően átírja a jelenlegi szemétszállítói piaci viszonyokat: 2014 január 1-jétől a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás állami irányítás alá kerül, és csak olyan cég végezheti majd, amely legalább 51 százalékban állami vagy önkormányzati tulajdonban van. A törvényt többen bírálták, mivel jelenleg Magyarországon több hulladékszállító cég külföldi többségű. „A héten több polgármestertársammal egyeztetésen voltunk Fördős Attila váci polgármesternél, ahol arról volt szó, hogy a környéken majd a váci önkormányzat cége látja el a hulladékszállítási feladatokat. Azt, hogy ez pontosan mikortól lesz érvényben, nem tudni, mi egy évvel kalkulálunk, addig is átmenetileg megbíztunk egy másik céget a szemétszállítással” – mondja a polgármester, aki biztos benne: lesz megegyezés a település és a Remondis között. Juhász Béla hozzáteszi: nem lehet elvárni az új cégtől, amellyel egy évre szerződnek a tervek szerint, hogy „hozzon 1600 új kukát nekünk, ugyanis maga a kukák ára magasabb lenne, akár kétszerese, a megbízási díjnak”. 
A polgármester szerint a problémával hamarosan mások is találkoznak majd.  

A helyzet nem minden előzmény nélkül jutott ide: Sződliget azt mondja, hogy a Remondis mintegy kétmillió forinttal tartozik neki. „Ez egy régi történet, még 2010-re nyúlik vissza. A Remondis akkor 52 napig nem Zöld híd önkormányzati társulás ártalmatlanító telepére vitte a kommunális hulladékot, ahova nekünk mint a társulás tagjának kötelező lett volna. Ezért pedig megbüntetettek minket, de én ezt az összeget nem akarom a település költségvetéséből megfizetni, hanem – nem meglepő módon – tovább szeretném hárítani. Ebben azonban nem tudtunk megállapodni.”

A két fél közti egyeztetések ügyvédek útján csütörtökön zajlottak, azonban cikkünk megjelenéséig nem zárultak eredménnyel.

Sajátos megoldás 1.0
Sződligettel nem először foglalkozunk sajátos esete kapcsán: nemrég azt írtuk meg, hogy a település úgy próbálja elkerülni iskolája államosítását, hogy társasházzá nyilvánítja azt. Emiatt azonban már bíróságra „jár” az önkormányzat.

Figyelmébe ajánljuk