„Laposkúszásban érkezett Nyíregyházára az akkugyár” – tüntettek a városban, Szijjártóról azt mondták, saját hazáját gyarmatosítja

  • Cservenyák Katalin
  • 2023. augusztus 4.

Kis-Magyarország

Habár a Fidesz helyi szervezete megüzente az LMP-nek, hogy ne jöjjön a szabolcsi megyeszékhelyre utcafórumot tartani, ne izgassa az embereket, az ellenzéki párt közölte: mindenhová el fog menni, ahová akkumulátorgyárat akarnak építeni.

A nyíregyházi Kossuth téren, a Városalapító atyák szobra előtt csütörtökön késő délután lezajlott utcafórumon volt „Orbán, takarodj!”, volt „O1G, takarodj!, volt „Akkumulátorgyárat Felcsútra!”, a transzparenseken: „Nem leszünk kínai gyarmat”. Ami nem volt: olyan felszólaló, aki a városba tervezett akkumulátorgyár megépítése mellett érvelt volna. Noha összegyűltek a téren legalább ötszázan.

Az LMP rendezvényén a felkért felszólalókon kívül bárki elmondhatta véleményét a tervezett beruházásról, amelynek építését mindössze a múlt pénteken jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki mindig Kínából érkezik egy-egy újabb akkumulátorgyár hírével. Az LMP-sek viszont a fővárosból jöttek, és mint fogalmaztak: „Nem a mi feladatunk lenne, hanem a polgármesteré, hogy megkérdezze az itt lakókat: akarnak-e ide akkumulátorgyárat?”

 
Fotó: A szerző felvétele

„A Fidesz-KDNP nem mer vállalkozni arra, hogy érveljen az akkumulátorgyárak mellett” – fogalmazott felszólalásában Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő. Úgy folytatta, féligazságokat mondanak, és nem beszélik meg az emberekkel, mire készülnek, nem tartanak helyi népszavazásokat. Emlékeztetett: Orbán Viktor csak 2020-ban ejtette ki a száján azt a szót, hogy környezetvédelem. Schmuck szerint Magyarországon már van épp elég akkumulátorgyár, amely ellátja a helyi igényeket, nem kell több, azok már exportra fognak termelni. Majd sorolta: ez a gyár vízzabáló, energiazabáló. A vízre a mezőgazdaságban van szükség – hangsúlyozta. Félő, hogy veszélybe kerül a lakosság vízellátása az akkumulátorgyárak miatt. Elhangzott: 2010 óta következetesen tették tönkre Orbánék a környezetvédelmi hatóságot, a szervezetbe Bólogató Jánosokat ültetve.

Bakos Bernadett országgyűlési képviselő azzal kezdte, hogy itt volt Nyíregyházán azon a botrányos közmeghallgatáson, ahol azt mondták, nem lesz Nyíregyházán akkumulátorgyár. Pedig már akkor többen megfogalmazták aggodalmukat. „S lám, laposkúszásban meg is érkezett a gyár” – fogalmazott az ellenzéki parlamenti képviselő.

Elhangzott: alacsony hozzáadott értékű munkahelyeket terveznek Nyíregyházára is, az adófizetők pénzéből támogatják a beruházásokat, amelyekben bevándorlók fognak dolgozni. Ezek a százmilliárdok máshonnan hiányoznak: a közoktatásból, a közösségi közlekedésből. A külföldön munkát vállalt fiatalok számára az az ajánlat, hogy „Gyere haza, fiatal, vár az akkumulátorgyár?” – kérdezte a politikus. Bakos Bernadett hozzátette: Kovács Ferenc fideszes polgármestert és a szabolcsi megyeszékhely két fideszes országgyűlési képviselőjét az alábbi kérdéssel fogja megkeresni: „Mikor tudták meg, hogy itt akkumulátorgyár fog épülni, és miért nem tájékoztatták erről lakossági fórumon az itt élőket?” 

„A gyarmatosítás vezéralakja Szijjártó Péter.” Ezt Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese mondta. A miniszter kéthetente tárgyal kínai vezetőkkel, majd hozza haza a gyárakat.

„Kínában pontosan tudják, mikor, hol akarnak Magyarországon akkumulátorgyárat építeni. Csak szólnak Szijjártónak, hogy utazzon oda.

Szijjártó úgy működik, mint egy fordított gyarmatosító, aki nem mást, hanem a saját hazáját gyarmatosítja. Hogy mi profitál ebből a magyar haza?” – tette fel a kérdést. „Erre se Szijjártó, se Orbán nem felel” – jegyezte meg Kanász-Nagy. 

A fórum előtt kapott választ közérdekű adatigénylésére az LMP frakcióvezető-helyettese, ezt is ismertette. E szerint a beruházó cég, a Sunwoda „együttműködik az önkormányzattal és a lakossággal, fontos, és kiemelten kezelik, hogy elnyerték a nyíregyháziak bizalmát”. Erre hatalmas morajlással reagáltak a résztvevők, merthogy egyébként a város lakosságát senki nem kérdezte.

Ezután többen is hozzászóltak a nyíregyházi főtéren tartott lakossági fórumon. Köztük az a Hargitai János, aki, mint mondta, a februári közmeghallgatáson ízekre szedte a környezetvédelmi hatóság szakvéleményét, mert hemzsegett a hibáktól. S lám, most zöld utat kapott a gyár. Angyal Károly, az LMP országos elnökségének titkára, felhívta a figyelmet a jövő évi önkormányzati választásra: „Emlékezzenek majd rá, ki hozta ide ezeket a gyárakat!” Ezután felzúgott a tömeg azt skandálva: „Orbán, takarodj!”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk