Jókora balhéval kezdődött a nyíregyházi közmeghallgatás az akkumulátoralkatrész-gyár ügyében

  • Cservenyák Katalin
  • 2023. január 31.

Kis-Magyarország

Kiabálásokkal, tumultuózus jelenetekkel, lökdösődéssel és taszigálással indult kedd délelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Főosztályának közmeghallgatása Nyíregyházán. A városba akkugyárat terveznek, még ha nem is így nevezik az épülő üzemet.

Tavaly ősszel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvételével jelentették be Nyíregyházán, hogy hamarosan akkumulátorgyár épül a szabolcsi megyeszékhelyen. Akkor még a dél-koreai W-Scope szeparátorfilm-gyáráról volt szó, most hétfpn Szijjátó azonban azt jelentette be, hogy a Boysen Battery Components Hungary Kft. fog akkumulátortakaró tartólemezeket gyártani a nyíregyházi új gyárában. A helyiek mégis attól félnek, hogy idővel a termelés kibővülhet és ténylegesen akkumulátorokat is fognak majd itt gyártani.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Főosztálya – barátságosnak aligha nevezhető időpontra – kedd délelőtt 10 órára hirdette meg azt a közmeghallgatást, amelyet az ügyben a jogszabályok alapján kötelező megtartania. Ráadásul ezt a hivatal 120 fős termében tartják, ahova viszont az érdeklődők többsége nem fért be. A bejárati kettős ajtónál egymást nyomják és szorítják az emberek, miközben nem engedik őket be.

Utóbb az az információ jött belülről, hogy a terem megtelt. Ez viszont azt bizonyítja, hogy a nyíregyházi központú környezetvédelmi hatóság rosszul mérte fel az érdeklődést. A helyszínre időközben rendőrök is kiérkeztek, miközben bentről az a információ szivárgott, hogy a bejutottak azért tiltakoznak, mert ügyfélként kellett regisztrálniuk.

 
Fotó: A szerző felvétele

A kintiek szerint viszont egyáltalán nem zsúfolt a terem, ennek ellenére 10 órakor megkezdődött a közmeghallgatás, amelyen a helyi hatóság vezetője, Rozinka-Illés Zsolt tartott tájékoztatót– közbekiabálásoktól sem mentesen.

Az épület előtt maradtak körében először a "Mocskos Fidesz!", majd az "Orbán, takarodj!" skandálás hangzott fel.

Más újságírókkal együtt tudósítónk sem jutott be még a terembe, de ugyanebben a helyzetben volt egy ideig Apáti István (Mi Hazánk) országgyűlési képviselő is. Apáti a helyszínről telefonált a rendőrségnek, akik végül beengedték.

 
Apáti István (balra)
Fotó: A szerző felvétele

A kintiek úgy tudják, nagyrészt a Fidesz szimpatizánsaival töltötték fel előzetesen a termet, akik egy bent felvételeket készítő újságíró kezéből kis híján kiverték a telefont, miközben melegebb éghajlatra küldték a tudósítót.

A kintrekedt emberek felháborodásukban azt kérdezik, ha egy egyszerű közmeghallgatást nem tudnak megszervezni az illetékesek, akkor hogyan folyhat itt majd gyárépítés. De félő az is, hogy ezzel a roppant felemás közmeghallgatással a környezetvédelmi főosztály letudja a kötelezőt, s több hasonló eseményt már nem szervez.

Amint új fejlemény történik, frissítjük beszámolónkat. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szélessávú internet növényeknek Siófok-Törekiben

A Digi Kft. megbízásából szélessávú internetezésre és televíziós szolgáltatások igénybevételére alkalmas optikai kábelt fektetnek a városrész egy balatoni panorámás hegyi utcájában. A kábel külterületen, ahol elvileg csak mezőgazdasági célú építmények állhatnak, a Digi tulajdonosa, a 4iG két felsővezetője, Jászai Gellért és Linczényi Aladin telkéhez vezet. Hivatalosan mindkét telken „mezőgazdasági” épület áll. A szőlő, az uborka, a fű vagy a tök netfüggő?