Van, ahol a választás lenullázta a Fideszt, még az elnökük is lelépett
IMG-f288c9f21b9a0d4b6762999cc054eaf4-V_top_story_lead.jpg

Van, ahol a választás lenullázta a Fideszt, még az elnökük is lelépett

Kis-Magyarország

Találtunk egy települést az országban, ahol a Fidesz választási teljesítményének személyi konzekvenciája lett.

Ahogy számos más településen, úgy Dunaföldváron is csúnyán kikapott a Fidesz október 13-án.  Hat kormánypárti jelölt akart bejutni a 8 fős képviselőtestületbe, de egyiküknek sem sikerült elég voksot összegyűjteni a győztes független jelöltekkel szemben. Pedig a korábbi ciklusban még ült két politikusuk a testületben.

Most még Cziger János, a dunaföldvári Fidesz elnöke sem jutott be, igaz, ő pár szavazattal maradt le.

Kiértékelték és...

Ezt követően a dunaföldvári Fidesz október végén maratoni taggyűlést tartott, ahol a 34 éves elnök értékelte a választási eredményeket, majd konklúzióként lemondott, amit a munkájával elégedetlen tagság elfogadott.

A párt központja érdeklődésünkre megerősítette az elnök távozását, ugyanakkor cáfolta azt a városban terjedő pletykát is, hogy a Fidesz dunaföldvári szervezete fel is oszlott. "A helyi fideszes közösség elnöke személyes felelősséget érzett amiatt, hogy a párt elvesztette a településen az önkormányzati választást, ezért lemondott. Új elnököt várhatóan a jövő év elején választanak" - ez áll a pártközpont válaszában.

Cziger János és a mellette kampányoló Süli János miniszter

Cziger János és a mellette kampányoló Süli János miniszter

Fotó: Facebook/Cziger János

Ám forrásaink beszámolói arra utalnak, ha papíron nem is szűnt meg a városban a Fidesz, a helyi szervezet nagyon rossz állapotban van.

Kaotikus kampány

Név nélkül, de többen is azt mondták: az utóbbi évben úgy érezték, egyre kevésbé tekintette őket partnernek a párt – ahogy fogalmaztak, szóba se álltak velük.  A tagok jó része ezért kiábrándult a Fideszből, már semmiféle folytatást nem akar.

Mint megtudtuk, a fideszes propagandaanyagok gyakran késve érkeztek, lehetetlen határidőket szabva hajtották az aktivistákat, akik sokszor saját pénzüket ölték a kampányba abban reménykedve, hogy utólag azért kifizetik őket.

Forrásainak ugyanakkor nem feltétlenül a lelkesen elnökösködő Cziglert hibáztatják emiatt, hanem a megyei pártvezetést: állításuk szerint előfordult, hogy az elnökükkel sem álltak szóba. A Fidesz egyetlen gesztusa számukra idén egy zenés zárszámadó vacsora volt. Úgy tudjuk, hogy a meghívottak fele sem jelent meg a partin. Még Süli János, a Paks 2. bővítésért felelős tárca nélküli - a térségben egyébként igen aktív - miniszter jelenléte se bizonyult elég csábítónak.

Forrásaink arról számoltak be, a pártelnök nem volt kevésbé csalódott a tagoknál, olyannyira, hogy a politikától való elfordulását is megpendítette. Kiábrándultsága érthető, hiszen Cziger 2016-ban elszántan kezdte képviselői munkáját, amikor az elhunyt helyi Fidesz-elnök és képviselő, Takács Zoltán helyébe lépett.

Függetlenként bejöttek

Nagy kérdés, hogy mi vezetett a dunaföldvári fideszes buktához: a szavazóknak valóban a kormánypárttal volt-e bajuk, vagy a független jelöltek vonzóbbak voltak? Vannak arra utaló jelek, hogy a kormánypárt emblémája taszító volt október 13-án. Jákli Mihály - aki korábban a Fidesz helyi elnöke volt - már egy ideje szakított a párttal: erre most függetlenként bejutott a testületbe, igaz, polgármester-jelöltként sem most, sem a 2012-es időközi, sem a 2014-es önkormányzati választáson - akkor még a Fidesz színeiben - nem tudta legyőzni a baloldal támogatta, formálisan független Horváth Zsoltot.

Ebből persze az is következik, hogy Dunaföldváron a Fidesz problémái nem új keletűek, a párt a korábbi polgármestere, Keresztes Lajos halála óta nem talál magára. Ugyanakkor más jelei is vannak annak, hogy idén nemcsak a helyi szervezet belső problémáin, esetleg a megyei pártközpont érdektelenségén múlott a vereség. Miközben a hat fideszes jelöltből egy sem jutott be a testületbe, Jákli Viktornak sikerült: mégpedig úgy, hogy most függetlenként indult, pedig az előző ciklusban még fideszesként politizált.

Mi több, jelentős fordulat állt be május 26-a óta: ugyanis az európai parlamenti választáson a Fidesz még 58 százalékot kapott Dunaföldváron, pár hónappal ezelőtt még verhetetlennek bizonyult. A helyi Fidesz hanyatlásának ügyében – a tagság hetek óta nem érzékeli a működés jeleit – kerestük Cziger Jánost, de ő nem kívánt nyilatkozni.

(Nyitóképünk: a dunaföldvári híd ködbe burkolózik.)

Figyelmébe ajánljuk