Mehet a PiCsa a város felől – Egy koncert lemondásának utóélete

  • Kohout Zoltán
  • 2013. augusztus 12.

Kis-Magyarország

Nem tiltott le koncertet a kiskunhalasi városvezetés, a hír a városháza szerint kacsa. A punkegyüttes koncertfelelőse jót mulat az egészen.

A HétköznaPI CSAlódások szeptember közepén lépett volna (?) fel a Nánai Csaba üzemeltette Freedom Music Club nevű belvárosi szórakozóhelyen. A rendezvényt nem is hirdették még, de az egyik közösségi portálon pénteken megjelent írás szerint egy „hivatali” (állítólagos városházi) illetőre hivatkozva eltanácsolták a klubot a koncerttől. „»Csaba, ha komolyan gondoltad ezt az Orbán-ellenes koncertet, akkor jól meg kell kapaszkodnod, mert egyesek ki fognak csinálni!« Akkor még nem értettem, miről beszélnek, mert nem tudtam, hogy a PiCsa-turné szlogenje: KapdbeViktour! Engem a politika már rég nem érdekel, de ez tényleg durva! A legsürgősebben vissza kell mondani ezt a bandát!” Erre a homályos bejegyzésre hivatkozva Nánaiék azonnal lemondták a szeptemberi koncertet.

false

„A »jóindulatú eltanácsolás« vélhetően egy magánembertől származik, elképzelhetetlen, hogy egy városházi alkalmazott hivatalos minőségben ilyen ostoba tanácsot adjon, de az is meglehetősen abszurd, hogy ezt valaki megfogadja. Az együttesnek ettől talán lesz néhány tucattal több látogatója a koncertjein, de Kiskunhalasnak súlyos morális kárt okozott ez az alaptalan médiabalhé” – mondta Gyovai István kiskunhalasi független polgármester.

Megkerestük a Freedom Music Clubot üzemeltető Nánai Csabát is, aki a PiCsa-koncert lemondását így kommentálta a magyarnarancs.hu-nak: „A koncert lemondásának hátterében semmilyen hivatali vagy politikai nyomás nem állt. Ilyet tőlem senki sem kért, és egyébként is abszurdumnak tartanám. A döntés kizárólag az én elhatározásom volt: politikamentes klubot csinálunk, de amikor megláttam a zenekar turnéjának elnevezését (KapdbeViktour!), akkor, bár egyáltalán nem politizálok, nem akartam terepet adni egy ilyen programnak.” A klubtulajdonos cáfolta, hogy városházi „illetékestől” kapta volna a „jó tanácsot”. „A döntésem előtt beszélgettem az egyik hivatalban – de nem a polgármesteri hivatalban – dolgozó barátommal, és ő is azon az állásponton volt, hogy felesleges konfliktust vállalnék ezzel a koncerttel. Hihetetlen, hogy aztán a sajtóban mennyi képtelenséget kreáltak az eset kapcsán, habár meglehetősen tudatosnak tűnik a hírkeltés építése és színezése. Mindegyik újságcikk úgy végződik, hogy »szerettük volna megkérdezni a klubvezetőt«, miközben engem mindeddig senki sem keresett meg” – mondta Nánai Csaba.

A város fideszes alpolgármestere is hajmeresztőnek tartja a történteket. „Ha rajtam múlna, mindenképpen lenne koncert, mert a városvezetésnek sem nem dolga, sem nem kompetenciája egy rendezvény dolgába beleszólni, ha azt a jogszabályi előírásoknak megfelelően szervezik meg. Lehetetlen, hogy Halason politikai okokból bármilyen rendezvényt a városháza vagy bármelyik politikai erő megpróbáljon letiltatni” – hangsúlyozza Fülöp Róbert, aki maga sem érti, ki és milyen okból döntött végül úgy, hogy lemondja a punkzenekar koncertjét. – „Mint városházi vezető és mint a városi képviselő-testület fideszes tagja is kiállok azért, hogy az önkormányzat részéről ilyesféle sugalmazás, tiltás vagy más hasonló nyomás nem érkezhet egyetlen rendezvényszervező felé sem. Úgy vélem, vizsgálat fogja követni azt, hogy milyen körülmények között alakult ki ez a rendkívül káros és szerencsétlen helyzet, ami sokat ártott a város hírnevének” – tette hozzá a fideszes alpolgármester.

A HétköznaPI CSAlódások koncertszervezője sem vette komolyan az esetet. „Sokszor próbáltak már perelni vagy letiltani minket, így nem lepett meg, hogy jött egy újabb ilyen hír” – mondta lapunknak Horváth László, de maga is elismerte: úgy tették közzé a „letiltás” hírét, hogy nem győződtek meg annak valóságtartalmáról. „Jellemzőnek gondoltuk, hogy manapság ilyesmi megtörténhet, és úgy éreztük, ha a halasi klubvezető komolyan gondolja, hogy emiatt lemondja, akkor tudomásul kell vennünk, még ha nem is tűnt komolynak az egész. Más kérdés, hogy aztán jót nevettünk azon, hogy a Facebookról az uborkaszezonban hogy felkapta a sajtó az egészet.”

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?