Mélyülnek a repedések a szigetszentmiklósi ellenzékben egy földügy miatt

Kis-Magyarország

Az ellenzéki polgármester nem tudta elfogadtatni a 60 hektáros földterület belterületbe vonását a DK-s képviselők távolmaradása miatt, és a Fidesz sem nyújtott segítséget a magára hagyott városvezetőnek.

A hiányzó képviselők miatt határozatképtelen lett a szigetszentmiklósi képviselő-testület szerdai rendkívüli ülése, ezért nem tudtak dönteni a Nagylaposi dülő 60 hektáros földjeinek belterületbe vonásáról. A dűlőt a Leshegy Vállalkozás Szervező Kft. kérésére minősítenék át, hogy a mezőgazdasági területeken ipari parkot hozzanak létre az M0-mentén. 

Lapunk a napokban írta meg: az ellenzéki összefogás polgármesterének, Nagy Jánosnak fideszes képviselők támogatására lett volna szüksége, hogy megszavazzák előterjesztését.

A polgármester fideszes szavazatok iránti igényét a testületi ülés kezdetén a jelenléti ív is igazolta, a DK három képviselője ugyanis nem jelent meg. A jelenleg 13 fős testületben a 8 ellenzéki képviselőből négyen voltak ott, tehát mindenképpen kellett volna még az öt fideszes közül legalább három támogatása, de közülük is éppen hárman hiányoztak. A határozatképtelenség miatt napirendet sem tudtak elfogadni, az ülést nem lehetett megtartani.

A kudarccal végződött testületi ülés miatt ellenzéki oldalon tovább fog mélyülni az konfliktus a polgármester és az ellenzéki pártok, elsősorban a DK között.

Jószai Attila DK-s képviselő szerint ugyanis, aki szintén távol maradt az üléstől, ebben a formában ezt az előterjesztést be sem lett volna szabad nyújtani. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. állásfoglalása hiányzik az előterjesztésből. Amennyiben a Közút és a befektető közötti megállapodás nem ismert, biankó csekket írna alá az önkormányzat. Ha a Közút nem ír elő semmilyen közlekedési fejlesztést a megnövekvő teherforgalom miatt, akkor még jobban, bed fog dugulni a város.

Jószai, aki összehozta az ellenzéki összefogást 2019-ben, Nagynak is fegyvertársa volt, egészen az év elejéig, amikor leváltotta alpolgármesteri tisztségéből, amivel szemben a DK mellett a Momentum és az MSZP is tiltakozott. Néhány nappal azt követően váltotta le, hogy felesége bejelentette indulását az előválasztáson, akit a DK mellett a Momentum  is támogat. Az ellenzéki együttműködés ugyanakkor már 2020 nyarán repedezni kezdett, a DK és a Momentum átlátható és demokratikus önkormányzati működést szeretett volna elérni az ellenzék közös választási programja alapján, ennek az ambíciónak azonban eddig nem tudtak érvényt szerezni.

Szigetszentmiklóson 2019 őszén sikerült átvenni a város irányítását a Fidesztől. Nagy Jánost független jelöltként, MSZP-támogatással választották polgármesternek, az idei ellenzéki előválasztáson már a Jobbik jelölte, élvezve az MSZP, az LMP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatását is. A polgármester 2019 februárjában még az Összefogás helyi képviselőjeként beszélt arról a Narancs.hu-nak, nem támogatják akkor egy ugyanilyen ügyben, egy 35 hektáros terület belterületbe vonását, mivel a kamionok komoly környezetterhelést okoznak majd a dugóktól egyébként is sújtott városban. Ahogy a 2021-es, a 2019-es döntés sem volt mentes fideszes érdekeltségtől, ugyanis a Kövér Lászlóval is baráti viszonyba került Szabó József volt polgármester, aki 2019-től önkormányzati képviselőként van jelen, egyik ingatlanját érintette.

A Leshegy Kft. egyik tulajdonos-ügyvezetője a volt fideszes, jelenleg is önkormányzati képviselő Becz Péter. Becz korábban egy másik helyi fideszes politikussal vezette a csődig a helyi futballklubot működtető céget, az önkormányzattal való közös munkájuk országosan ismert mementója lett a félbe hagyott futballstadion. A Leshegy Kft. hasonlóképpen lefele ívelő pályán halad; három éve nulla forint bevételre képes, tavalyi vesztesége 77 millió forint volt.

Az egyébként is zsúfolt, közlekedési dugóktól telített Csepel-sziget északi részén a következő években összesen 120 hektár korábban mezőgazdasági művelésű területen épülhetnek ipari csarnokok, üzemek, miközben a beruházói hozzájárulások csökkennek. A Fidesz által 2019-ben előterjesztett 35 hektáros fejlesztéshez a beruházó 3,5 milliárd forint értékű közlekedési fejlesztést vállalt, ebből egy új felhajtó és lehajtó, és két körforgalom készült el eddig. 2020 decemberében – már az ellenzéki vezetésű város – egy újabb, ehhez kapcsolódó telektömböt vont belterületbe. Ennek során 20 hektárért cserében 600 millió forintos felajánlást kapott a város. A mostani, minden eddiginél nagyobb, 60 hektáros beruházásért viszont csak 900 millió forintos felajánlás szerepel az előterjesztésben szennyvíztelep kapacitásnövelésére, ami egyébként az ipari park ellátásához alapból szükséges, további 360 millió forint a környék közlekedésének fejlesztésére.

(Címlapképünkön: Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere. Forrás: Nagy János Facebook)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk