A szélsőjobbal erősített a Fidesz Jászberényben

  • Tóth András
  • 2021.08.22 08:10

Kis-Magyarország

A Mi Hazánk Mozgalom képviselőjével biztosítja immáron a többséget a Fidesz a jászberényi képviselő-testületben. A kormánypárt mostantól minden erejét hatalmának visszaszerzésére koncentrálhatja.

A Jászság legnagyobb városának képviselő-testületében eddig 7-7 volt a várost vezető ellenzéki koalíció és a fideszes képviselők aránya. A mérleg nyelvét a mi hazánkos Dobrán Gyula alkotta, aki szemmel láthatóan a Fidesz oldalára állt.

Jászberényben a pandémia miatti, a települési önkormányzati üléseket tiltó időszak végével rögtön egymásnak feszültek az ellenfelek és fellángoltak az indulatok.

A Fidesz "belenyúl" a bizottságokba

Egy július közepén tartott ülésen lényeges változtatásokra került sor a bizottságokat illetően. A városüzemeltetési bizottság vezetőjét, a jobbikos Bobák Zsoltot a fideszes Bódis Béla váltotta, új tag lett a testületben Dobrán Gyula. A közbeszerzési bizottság megszűnt. Jogosultságai a városfejlesztési bizottság feldatkörébe kerültek, e testületnek a fideszes Tamás Zoltán a vezetője. Ezekhez a döntésekhez módosítani kellett az szmsz-t, amit már tavaly ősszel szeretett volna megszavaztatni a Dobrán támogatását élvező Fidesz, de a veszélyhelyzet miatt el kellett halasztani.

Budai Lóránt jobbikos polgármester szerint "az önkormányzati szmsz szétbombázásának körülményei több ponton is ütköznek az önkormányzati törvénnyel". A város vezetője ezért megvétózta a döntést. Egy néhány nappal későbbre összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülésen azonban - amit már kormányhivatali állásfoglalás alapján kellett összehívni - 8 igennel, 5 nem szavazat ellenében elfogadták a módosított szmsz-t. Budai ekkor úgy vélekedett, érdekes, hogy pont egy 365 milliós nyertes pályázat után tartotta fontosnak a Fidesz a közbeszerzéseket Tamás Zoltán felügyeletére bízni. A polgármester, illetve a DK-s és MSZP-s alpolgármester szerint a Fidesz felrúgta a választási megállapodásokat, mert egy nem fideszes bizottsági helyre is a saját képviselőjét ültette. Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője erre úgy reagált, ezek csak kifizető pozíciók voltak, amiről nem esik szó.

 
Tamás Zoltán, a Fidesz helyi frakcióvezetője
Forrás: Jászsági Térségi TV

Egy, a Fidesznek szintén fontos kérdésről is döntöttek a képviselők a július közepi ülésen. A kormánypárt javaslatára megszavazták, hogy - a katasztrófahelyzeteket leszámítva - a testületi ülések kizárólagos helye a városháza legyen a sokkal több érdeklődőt befogadó Déryné Rendezvényház helyett. Jászberényi forrásaink szerint a Fidesz azért akarta "visszaterelni" az üléseket a városházára, mert oda kevés érdeklődő fér csak be, míg a Déryné Rendezvényházban a megtelt teremben parázs hangulatú ülések, viták folytak. Márpedig ez zavarta a fideszeseket.

A vitatott Malom-beruházás

A Fidesz a Malom-beruházás kapcsán is támadja a polgármestert. Mint korábbi cikkünkben megírtuk, a Malom Kulturális Központ hasznosításával kapcsolatos projektet a városvezetés még fideszes elődeitől örökölte. Ám kiszállt belőle, sőt feljelentést is tettek a kivitelező ellen. Az épület elkészültének látható csúszása és egyéb problémák, a 25 százalékos elkészültség dacára az önkormányzat kifizette az első részszámlát, közel 300 millió forintot. Budai indoklása szerint elődje vállalása miatt volt szükség erre. A polgármester ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre úgy reagált, az ügyvédek kérésére nem nyilatkozhat a per állásáról.

Tamás Zoltán egy hete nyílt levélben kérdezte Budai Lórántot, illetve rendkívüli ülés összehívását sürgette a Malom-projekt miatt. A fideszes politikus azt firtatta, miért állította le a beruházást a polgármester. Mint írta, hamarosan kiderül, hogy Budai több mint egy év után megosztja-e az önkormányzat tagjaival a projekthez kapcsolódó információkat, hiszen önálló döntéssel állt el a Malom megépítésétől. Tamás egy augusztus eleji sajtótájékoztatón arról beszélt, vízválasztó lesz, ha a Malom nagy értékű hűtlen kezelésében eljárás indul és felelősségre vonják a bűnöst. Ez szerinte elkerülhetetlen lesz, ami Jászberényre keserű éveket fog hozni és akár előrehozott választást is.

Mindenben Pócs János kegyeit kell keresni

A jászberényi fideszesek nagy kedvence Pócs János országgyűlési képviselő. A legutóbbi testületi ülésen újabb fedezetemelést kellett végrehajtani az állatkert fejlesztése kapcsán. Ekkor hangzott el a fideszesek részéről, hogy többlettámogatásért a város vezetése forduljon Pócs Jánoshoz, aki minden bizonnyal segíteni fog a plusz pénz előteremtése érdekében. Tamás Zoltán maga büszkélkedett el vele, hogy személyesen egyeztetett Póccsal az ügyben. Mint mondta, Pócs külön kérte, ha szeretnék a támogatást, adják be a kérelmet, és ő mindent megtesz az elnyerése érdekében.

Információink szerint a fideszesek azért ajánlják a városvezetés figyelmébe Pócs támogatását, hogy a választások közeledtével minél több babért le tudjon aratni a fideszes országgyűlési képviselő, bemutatva, hogy ő ezt is el tudta intézni.

A középpontban: Dobrán Gyula

Budai Lóránt a képviselő-testületi üléseken történtekkel kapcsolatos érdeklődésünkre azt felelte, nem tud újat mondani ahhoz képest, amit korábban már nyilatkozott a Fideszről és Dobrán személyéről. Tavaly nyáron például azt írta közösségi oldalán, a Mi Hazánk képviselőjével kiegészült Fidesz-frakció ellehetetlenítette a képviselő-testület munkáját. Gedei József DK-s alpolgármester szerint azzal, hogy Dobrán a Fidesszel szavaz, a kormánypárt és a Mi Hazánk közötti alku valósult meg. 

 
Budai Lóránt polgármester
Forrás: Budai Lóránt Facebook

A közbeszerzési bizottság megszüntetése több milliós megtakarítást eredményez éves szinten a városnak, Bobák Zsolt elnöki kinevezését pedig már az alakuló ülésen sem támogatta - ezt már Dobrán Gyula mondta a Narancs.hu megkeresésére. Arra a felvetésre, hogy a Fidesz "megvásárolta", a Mi Hazánk képviselője úgy reagált, „vádold meg politikai ellenfeled azzal, amit te követtél el”. Úgy vélte, az egykori radikális jobboldali polgármester most Gyurcsány kottájából játszik. Szerinte aki azt mondja, hogy őt bárki is „megvásárolta”, az hazudik.

Dobrán amúgy a város alkalmazásában áll, mezőőrként dolgozik. Munkáját a közelmúltban ellenőrizte az önkormányzat. Amikor azt firtattuk, hogy állítólag megsértődött emiatt és ezért „állt át” a Fideszhez, úgy felelt, nem olyan sértődős fajta. Budainak joga van vizsgálni a munkáját, mondta, de a törvényesség betartásával. A polgármester  ezt átlépte, amit ő szóvá tett. A Mi Hazánk képviselője egyébként úgy látja, Budai Lóránt tevékenységével 2,5 milliárd körüli mínuszt hozott össze Jászberénynek, legkésőbb 2024 őszén a város "ítéletet mond felette".

Hacsak addig előzetesbe nem kerül hűtlen kezelés miatt

- tette hozzá Dobrán Gyula, aki szerint vizsgálni kell azt is, hogy az előző városvezetés hibázott-e, terheli e felelősség őket valamiért.

Valamire készül a Fidesz?

A város ügyeiben jártas forrásaink szerint elképzelhető, hogy azért volt fontos a Fidesz számára a bizottsági helyek, hatáskörök megszerzése, mert már előre tudhatnak bizonyos projektekről. Egyik informátorunk úgy tudja, Budai hatáskörét is megnyirbálnák, aminek eredményeképpen a polgármesterből tehetetlen báb lenne, csak aláírószerepe maradna. De a Malom-beruházással óvatosan kellene bánnia a Fidesznek, mert a projektet pont ők indították el, és könnyen a körmükre éghet az egész a kétes kimenetel miatt. Informátorunk szerint a folyamatosan harcban álló Fidesz bulldog módjára kapaszkodik a városba, és

mindenképpen vissza akarja szerezni a hatalmat Jászberényben.

Egy másik forrásunk szerint nem kellett volna – ahogy mondta – bottal piszkálni Dobrán Gyulát. Mezőőri munkáját ugyanis egyesek szerint azért kezdték ellenőrizni, mert gyakorta szavazott a Fidesszel. Erre állítólag Dobrán „berágott”; azt mondta, hogy nem így egyeztek meg, ezért szemmel láthatóan végleg a Fideszhez csapódott.  

A politikai adok-kapok lassan soha véget nem érő történetté kezd válni Jászberényben. Most úgy tűnik, aki a szélmalomharcban a Malom ügyében győz, azé lehet a városháza. De ki tudja, lesz egy "perdöntő" választás is jövőre.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.