Miért érte meg dupla annyiért új háziorvost szerződtetni a korábbi helyett Öcsödön?

Kis-Magyarország

Váratlanul menesztette az öcsödi önkormányzat a falu egyetlen háziorvosát a közelmúltban. A döntés kisebb pánikot okozott, többen úgy vélték, ellátás nélkül maradhat a település. Időközben új orvossal kötöttek szerződést, aki nem helyi, hanem Békésszentandrásról jár át. A helyzet pikantériája, hogy kétszer annyiért dolgozik, mint elődje. Akinek, ha munkaügyi pert indít és megnyeri, akár több milliót is fizethet az önkormányzat az idő előtti elküldéséért.

2019-ben az új polgármester, Soha Attila megválasztásával Öcsöd orvosi ellátásában is változás következett be. A két körzetet ellátó két orvos - egy házaspár - ugyanis idős koruk miatt már nem kívántak tovább dolgozni a faluban. Új orvosra volt szükség, ezért Soha Attila "szerzett" is egyet, egy Erdélyből ide csábított doktornőt, aki már szintén idős volt, 70 éven felüli. Vele hosszabb idejű szerződést kötöttek. Amit a közelmúltban váratlanul felmondott a település önkormányzata.

Információink szerint Soha Attila májusban szóbeli előterjesztését követően döntött így a testület zárt ülésen. Úgy tudjuk, a legfőbb ok a menesztésre az volt, hogy előfordult, nem rendelt mindig a doktornő. Csakhogy két körzetet is vitt. Ugyanakkor helyettesítése megoldott volt, későbbi utódja látta el ekkor a körzetek betegeit.

Az új orvos Békésszentandrásról jár át. A faluban úgy tudják, hogy az előző orvos körzetenként 550-550 ezer forintot kapott, míg az új már 1-1 milliót. Ráadásul ugyanolyan rendelési idővel végzi ugyanazt a munkát, mint elődje.

A történtek tisztázása érdekében közérdekű adatigényléssel fordultunk az önkormányzathoz; a korábbi orvos menesztéséről és az új megbízásának körülményeiről érdeklődtünk. Mint kiderült, az előző doktornő, Szabó Elizabeta körzetenként bruttó 500 ezer forintért látta el a munkáját. Szerződése mindkét körzet esetében 2024. október 31-ig szólt. Arra, hogy mennyire volt megalapozott szerződésének felmondása, azt a választ kaptuk, hogy a kérdés nem értelmezhető, a képviselő-testület rendes felmondással szüntette meg azt. Arra, hogy miért csak szóbeli előterjesztés volt a doktornő menesztésére, azt felelték, az szmsz ezt megengedi, jelen esetben az a döntés született, hogy szóban legyen. A zárt ülés szükségességéről azt válaszolták, a törvény megengedi. Megkérdeztük, ha voltak hiányosságok az orvosi ellátásban, azokat szabályszerűen feltárták-e.

Az önkormányzat válasza szerint a feladatellátás minőségével voltak gondok, és a lakosság sem volt elégedett.

Érdeklődtünk, hogy felszólították-e az orvost az esetleges hiányosságok megszüntetésére. Erre azt a választ kaptuk, hogy az önkormányzat többször jelezte a problémákat a doktornőnek. Azt is firtattuk, hogy a doktornő a szerződése melyik pontját sértette meg, voltak-e szankciók emiatt. A válasz szerint nem sértett szerződést, azt "rendesen" felmondták és amúgy szankciók nem voltak. Kiderült az is: az új orvos nem rendel kevesebb, de több időben sem, és ezért egymillió forintot kap körzeteként. Vagyis dupla annyit, mint a korábbi.

Öcsödön ugyanakkor többen is furcsállták, hogy miért zárt ülésen kellett az orvos menesztéséről dönteni, mi volt ebben a titkos. Lapunknak több helyi azt mondta, az önkormányzati választás előtt Soha Attila jelöltként kifejezetten átlátható önkormányzatot ígért, ám többek szerint még egy írásbeli előterjesztést sem tett egyetlen hasonlóan fontos kérdésben. Felmerült a településen, hogy vajon a képviselő-testület tagjai tisztában lehettek-e a doktornő szerződésének tartalmával, továbbá azzal, hogy az új orvossal milyen feltételekkel szerződött az önkormányzat.

Az orvoscserére Soha Attila is reagált a helyi közösségi oldalon. Szerinte a korábbi időszakban a háziorvosi szolgálat leterheltsége és működési módja miatt a szolgáltatás minősége romlott. Úgy vélte, számára ezt jelezte azon lakosok száma, akik más háziorvost választottak az öcsödi helyett. Úgy vélte, tekintettel arra, hogy az ellátottak számának csökkenése egy idő után az ellátás rovására ment volna, a képviselő-testület azt a döntést hozta, hogy a továbbiakban Öcsöd mindkét körzetében az ellátást a korábbi helyettes, Olasz Imre végzi.

 

Szabó Elizabetának a férjét tudtuk elérni. Azt felelte, hogy neje az üggyel kapcsolatban nem akar nyilatkozni semmilyen fórumon. Hozzátette, a két és fél évet becsülettel ledolgozta, és szerinte minden előzetes egyeztetés ellenére egyszerűen egyszemélyi döntéssel a polgármester kirúgta.

Megkérdeztük a polgármestert is, hogy miért éri meg dupla annyiért új orvost foglalkoztatni, valamint miért zárt ülésen kellett dönteni a háziorvosi szerződés felmondásáról. E mellett a volt körzeti orvos szerződésével kapcsolatosan is kíváncsiak voltunk a részletekre. Így például arra, hogyha az orvos munkaügyi perre viszi a szerződése idő előtti felmondását, vesztes per esetén a vélhetően több millió forintos tételt hogyan fizeti ki az önkormányzat.

Soha Attila érdeklődésünkre, miszerint miért érte meg dupla annyiért az új orvost alkalmazni, azt válaszolta, a háziorvosi szolgálat biztonságos működése szükségessé tette az orvosváltást. Közölte, az ellátás piaci alapon történik, szerinte ez az országos helyzetből adódóan is világos. Megjegyezte: a jelenlegi orvos ugyanazt az ellátást feleannyiért végzi, mint a korábbi faluvezetés alatt kötött szerződésben részt vevők. Arra a kérdésünkre, hogy miért kellett a korábbi orvos menesztéséről zárt ülésen dönteni, mi volt ebben a titkos, úgy felelt, személyi döntések esetén - éppen az abban érintettek miatt - jegyzői útmutatás alapján, zárt ülést tartanak. Megkérdeztük, számít-e arra, hogy a korábbi orvos munkaügyi bíróságra megy, és esetleg több millió forintot fizethet ki vesztes per esetén az önkormányzat, a válasza az volt, hogy nem.

Mindezek után a polgármester közölte, örül, hogy ennyire érdekli lapunkat a település élete. Ebből azt a következtetést vonta le, hogy vezetése alatt sikerült egy, az előző vezetés alatt agonizáló falunak, új lendületet adni. Köszönte szépen a dicséretet.

Öcsödön egyébként folyamatosan terítéken vannak olyan ügyek, amelyek borzolják a lakosság kedélyét. Legutóbb arról írtunk, hogy sikkasztáson túl hűtlen kezelés ügyében is nyomoznak a polgármesteri hivatalban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.